Ostatní

Usnesení shromáždění dle bodů pozvánky

Vložil Nataša, 8. Říjen 2015 - 12:54 ::

Dobrý den, žádám o příspěvky všechny znalce tohoto portálu. Dle pozvánky na shromáždění a to bodů, které se týkaly:

• 1)návrh výše a účelu krátkodobých záloh na správu domu
  • 2)návrh výše a účelu dlouhodobých záloh na správu domu, platba dle

spoluvlasznického podílu.

Podle zápisu ze shromáždění-

Výsledek usnesení shromáždění bod 1)

Shromáždění souhlasí, aby se z krátkodobých záloh na správu domu hradily náklady na bankovní poplatky, pojištění domu, společnou elektřinu, revize, odměna statutárnímu orgánu, odměna správce domu, rezerva na drobné opravy do 3.000Kč. Dále vlastníci požadují, aby se všichni vlastníci bytů podíleli na nákladech hrazených z krátkodobé zálohy ve stejné výši, tak, jak to bylo prováděno doposud a ne dle spoluvlastnických podílů.

Komunalni odpad

Vložil Irina (cizinka) (bez ověření), 6. Říjen 2015 - 23:21 ::

Dobry den.Nase SVJ ma 6 bytu, jsem rozhodla, ze chci o svuj odpad starat se sam, protoze popelnice furt ucpana. V prohlaseni vlastnika napsano ze musim hradit na vyvoz spolecne popelnice, pokud` neexzistuji individualni smluvy mezi vlastniku jednotek a odvozem odpadu. V Stanovach SVJ napsano tak:výbor předkládá shromáždění návrh k rozhodnutí o výši záloh. Za tri mesica napsala predsede, ze do konce 2015 roku ja budu to platit, a od zacatku 2016 roku ctela by starat se sama, na co on odpovedel, ze to potrebuje hlasovani vsech clenu SVJ, kdy oni budou sohlasni, tak ja muzu mit indyvidualni smluvu, a kdy nesouhlasni, tak nemuzu.

Příspěvek na správu domu

Vložil Kosťa, 6. Říjen 2015 - 12:35 ::

Dobrý den,mám dotaz pro p.Lakeho.Jsme SVJ 2000,stanovy vzorové.V roce 2009 shromážděním schválen dodatek do stanov,cituji: Člen společenství je povinnen vždy nejpozději do 15 dne v měsíci uhradit předepsanou platbu za užívání bytu a služeb,včetně platby do fondu oprav.Při schylování tohoto dodatku jsem ještě nebyl členem.Vyúčtování obsahuje pojmy nájemné,fond údržby,předpis plateb,pak fond oprav,doklady účetní firmy,opět fond oprav.Tento fond nebyl nikdy vyúčtován.Účet­nictví SVJ po několika výzvách nepřístupné.Tento fond jsem nikdy nehradil,proto mám s SVJ několik soudních sporů.Jen pro doplnění i v žalobách je uvedeno fond oprav.Po přečtení vašich příspěvků,jsem byl na St.zastupitel­ství,podat trestní oznámení,pro podezření z podvodu.Po předložení listin.

Koho žalovat - předsedu družstva, právníka - máme vůbec nějakou možnost?

Vložil bea (bez ověření), 4. Říjen 2015 - 15:13 ::

Dobrý den, naše družstvo má problém (zase). V roce 2014 družstvo prodalo 7 domů do osobního vlastnictví. Ve stanovách tato možnost je, družstevníci o prodeji ovšem nevěděli . rozhodl a smlouvu podepsal předseda družstva. (máme pouze předsedu). Teď svolal schůzi a předal nový rozpis nájemného – zvýšený skoro o 4000 Kč. Jedná se o to, že se musí platit dań z převodu nemovitosti – zahrady – a předseda tuto daň vyžaduje na družstvu. Smlouvu zadal právníkovi, ten ji vypracoval, ovšem o tom, kdo zaplatí daň z převodu ( v roce 2014 to záleželo prý na dohodě – kupující-prodávající) se ve smlouvě nic neříká.

Rozúčtování tepla, postup výpočtů

Vložil Werewolf, 3. Říjen 2015 - 13:42 ::

Témat je tu sice dost, ale nedočetl jsem se v nich, co mě zajímá. 372/2001 jsem si taky prostudoval.
Mé rozúčtování Strana1 a Strana2
Celková plocha v domě 1648,8, z toho moje je 76,9m2. Mám v bytě 4 "topení" a na každém elektronický "měřák".

1) V zákoně se píše §4/4 40% překročení oproti průměru. Počítám to správně tak, že vezmu celkový náklad na otop (185.000,-),
ten přepočítám na plochu mého bytu (76,9 * 185tis/1648,8 = 8628,4 Kč)

Pravomoci správce (resp. zástupce SVJ)

Vložil NatálieH (bez ověření), 2. Říjen 2015 - 12:07 ::

Vážení, neutuchající spory se správkyní našeho domu mě přiměly požádat o radu. V srpnu 2015 jsme začali bydlet v bytě, jehož majitelem je můj děda. Na počátku srpna zaslal děda zástupkyni SVJ oznámení o navýšení počtu osob v bytě (z jedné osoby na dvě). Oznámení dle mého mínění zcela nad rámec povinností obsahovalo naše celá jména, data narození, adresy trvalých bydlišť. Očekávali jsme, že na základě tohoto bude dědovi vystaveno nové rozúčtování společných nákladů v domě. Nestalo se tak. Správkyně po nás pro dokončení celého procesu opakovaně požaduje, abychom se jí prokázali občanskými průkazy.

Žaloba na SVJ(2000)

Vložil dita, 1. Říjen 2015 - 15:23 ::

Pohádka – horror ze života SVJ (podle skutečné události, která se nikdy nestala)

Stručná fakta:

Byla podána žaloba na SVJ(2000) na zrušení dvou přijatých usnesení přehlasovaným vlastníkem. Usnesení se týkala vypsání:

1. mimořádné zálohy na správu ve výši podílů z příjmů z pronájmu NP, garáží (jde o zdanitelné příjmy vlastníků, navíc ne všech, ale jen těch co na nich mají podíl – máme za to, že taková nerovnoměrná tvorba záloh je v rozporu se zákonem), a
  2. převodu zdanitelných příjmů jednotlivých vlastníků z výnosů hospodaření SVJ na účet SVJ.

Příkazní smlouva - konzultace

Vložil Werewolf, 1. Říjen 2015 - 13:39 ::

Naše SVJ vzniklé ze zákona r.2010 se nyní po 5ti letech snažíme ustavit. Do dnes správu vykonává družstvo. V souvislosti s tím jsem jediným, kdo je ochoten dělat předsedu. Proto:

Na zdejším "byťáku" jsem zjišťoval možnost spolupráce v oblasti účetnictví. Má představa je taková, že bych si veškerou správu zajišťoval sám, ale účetnictví neumím, proto na něj někoho potřebuji. "Byťák" je zvyklý provádět veškerou správu, není u nich běžné, že by se starali pouze o účetnictví, takže se na mě divně tvářili. Dále požadovali, aby veškeré platby probíhali přes ně. Pouhé nahlížení na účet se jim nezamlouvá. Chtějí s účtem sami operovat.

Změna názvu SVJ

Vložil koula (bez ověření), 1. Říjen 2015 - 10:53 ::

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně změny názvy společenství. Máme v názvu jen SVJ........ a podle NOZ jsme nuceni změnit na název Společenství vlastníků.......... je potřeba u této změny aby byl notář?

Děkuji za rady

Problém s dědictvím a rozdělení nemovitosti

Vložil MonikaM, 1. Říjen 2015 - 9:00 ::

Dobry den, potřebuji poradit ohledně dědictví a práva na nemovitost.

1. Maminka se svým bratrem po svých rodičích zdědili dům, ale i nějaké dluhy. Maminka se starala o vše co se rodičů týkalo, bratr jen když mu bylo řečeno a měl čas. Maminka i bratr dědictví přijali. Jenže nerozumíme bohužel tomu, jak je možné, že dluhy musí platit maminka, bratr je přeci nechtěl. Není to nahodou tak, že buď se zdědí vše nebo nic? Neměl by platit polovinu dluhů? Má maminka nějaké právo na to, aby začal platit také a jak? 2. Dům, který je teď momentálně prázdný, chce maminka pronajmout. Slíbila tatínkovi, že se ho nikdy nevzdá. Bratr ovšem začíná vyhrožovat soudy, že se dům prodá a že chce peníze. Je nějaká možnost dům třeba rozdělit na dvě poloviny? Dům je pouze přízemní, s dvěmi bytovými jednotkami, ale je průchozí. Slyšela jsem, že se dá dům rozdělit pouze po patrech. Kde je, prosím, pravda?

Syndikovat obsah