Ostatní
Přehlasovaný vlastník
Dobrý den, naše SVJ vzniklo dle OR 1.1.2011, zapsáno bylo v prosinci 2013. Stanovy jsme prý schválily shromážděním v listopadu 2013 (tuším to bylo až v dubnu 2014). Členem SVJ jsem od dubna 2013. Chci se obrátit na soud jako přehlasovaný vlastník.
- Mám tak učinit dle §1209 NOZ nebo dle §11 zákona o vlastnictví bytů? Případně dle něčeho jiného?
- Lze i dle §11 navrhnout soudu dočasný zákaz jednání dle napadeného rozhodnutí jak je uvedeno v §1209?
- Existuje nějaký vzor podání k soudu?
- Případně existuje normální právník, který to sepíše bez 5 hodinové konzultace?
Financování údržby pozemků
Dobrý den, od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, byli členům Společenství vlastníků převedeny do podílového spoluvlastnictví pozemky kolem domu. Podíl na pozemku každého vlastníka je odvislý dle podílu na společných částech domu.Jejich údržba je hrazena z DZÚO. Můj názor je ten, že by se to z DZOÚ hradit nemělo. Mám za to, že vlastníci by si měli spočítat roční náklady a odsouhlasit výši záloh, zanést do předpisu a ročně vyúčtovávat. Má s tím někdo nějakou zkušenost?
Díky Polda
Hlasování k rozhodnutí týkající se společné věci
Dobrý den, prosím o radu. Jsme SVJ 2000 a chystáme změnu stanov podle NOZ. V budoucnu budeme řešit plány na zateplení domu. Ve stanovách bychom chtěli tento bod. Je to tak v pořádku, nebo tam vůbec být nemusí. Děkuji Hanušová
§ 1129 (1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků.
Změna v obchodním rejstříku
Dobrý den, chci se zeptat co je všechno potřebné za dokumenty a zda někdo poradí jak si sami udělat změnu v obchodním rejstříku. Jde o změnu předsedy a místopředsedy SVJ. Děkuji
Stanovení nových zálohových plateb na správu domu
Dobrý den, který paragraf se uplatní v případě , že byly stanoveny nové zálohové platby na správu domu , které mají být určeny podle spoluvlastnického podílu ( shromáždění se usneslo na platbách stejným dílem bez dohody všech vlastníků). Jsme SVJ2000 a nevím, jestli se použije §15 Zovb nebo §1214 NOZ? Děkuji za odpovědi.
obecné diskuze
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat – jsem majitelka bytu v domě ,kde je dalších 10 majitelů bytů (nektěří byty pronajímají,jejich zájem je vybrat nájem a ostatní dení v domě je nezajímá ). Jsme v SVJ ,vedení společenství ,které si spravuje dům a poslední 2 –3 roky neprovedlo
- nevydalo vyučtování za služby ,vodu a nedalo přehled o hospodaření
Zastupování družstva – jak řešit rozpor se stanovami?
Mám dotaz ohledně podepisování smluv a dalších dokumentů za družstvo. Jsme malé bytové družstvo bez představenstva, kde se liší stanovy a běžná praxe.
Stanovy určují následující:
- orgány družstva jsou členská schůze a předseda,
- do působnosti členské schůze patří pověřit dva členy družstva, kteří ve stanoveném pořadí zastupují předsedu,
- předsedu zastupují dva členové družstva, kteří jsou k tomu ve stanoveném pořadí pověřeni členskou schůzí,
- právní úkony, pro které je předepsaná písemná forma, podepisuje předseda a další člen pověřený podle předchozího.
společné prostory
Zřejmě se to tu již vyskytovalo, ale nemohu to najít, protože už je mnoho problémů. U nás máme problém s proúčtováním nájmu za pronájem společných prostor. Radnice privatizovala obecní byty, dům je stále v jejím vlastnictví. Nemám scaner, tak opisuji z Prohlášení článek o určení společných částí budovy. Vynechávám ty o vodorovných a svislých konstrukcích atd. a přecházím k prostorám: …- provozní s technické místnosti včetně souvisejících a návazných prostor, kterými jsou kočárkárna,úklidové místnosti,sklepní kóje a rozvodna ÚT, kotelna,včetně všech k ní patřících obslužných prostor, technická místnost a sklad v 1.NP …-venkovní úpravy se všemi součástmi a příslušenstvím k domu a pozemku.
Kde získáme stanovy?
Dobrý den, manžel je předsedou SVJ. Vše mu bylo předáno ve velkém nepořádku a bývalý předseda se již odstěhoval. Nemůžeme nikde najít naše stanovy. Je nějaká jiná možnost, jak se k nim dostat? Musí být např. u příslušného soudu a může nám je soud na naši žádost dát / ukázat? Předem děkuji za případné odpovědi. S pozdravem, Pavla B.
Úmrtí pověřeného vlastníka SVJ
Dobrý den.
Můj taťka byl pověřeným vlastníkem SVJ. Jaký je správný postup po jeho úmrtí? Nikdo z majitelů bytů nemá zájem o činnost v SVJ. Jedná se o 6ti bytový dům.
Děkuji.

Poslední komentáře