Ostatní
Smlouva o sdružení -změna vlastníky
Jsem nový podílový vlastník bytové jednotky (převod v rodině) a nejsem uveden ve smlouvě o sdružení podílových vlastníků bytových jednotek. Co bych měl udělat,abych byl uveden ve smlouvě o sdružení místo původní majitelky.Kdo a jak změnu administrativně provede. Děkuji za radu.
Spoluvlastnické podíly - Prohlášení vlastníka
Dobrý den. Jsem nově zvolená předsedkyně výboru SV domu z přelomu 20 století, který byl developerskou firmou koupen, opraven, různě přeprodáván a po sepsání prohlášení vlastníka vč. 2 změn byla rozprodána část jednotek, takže vzniklo SVJ. Pustila jsem se do čištění „kostlivců“ a můj dotaz zní, co dělat, když prohlášení vlastníka – změna č. 2, která je na KN jako poslední, nesouhlasí s faktickým stavem domu (ani výkresy, ani skutečný stav neodpovídá prohlášení vlastníka). Některé plochy, které jsou uvedeny v Prohlášení jako společné části, jsou ve skutečnosti součástí prodaných jednotek, některé uvedené společné plochy jsou v tomtéž Prohlášení rovněž definovány jako nebytová jednotka, kterou vlastní původní právnická osoba.
Změna stanov - ustanovení o notáři
Omlouvám se že zakládám nový téma, ale nemůžu najít jestli se někde řešilo přesně tohle a kámoš je z toho na mašli:
SVJ vzniklo v roce 2013 a developer pověřil sepsáním stanov svýho kamaráda, kterej úplně přehlídnul že byly vydaný vzorový stanovy v roce 2004 a celý stanovy okopíroval podle NV 322/2000 Sb. takže je tam jedna kravina za druhou který je potřeba změnit. Bohužel je ve stanovách napsáno i to že při schválení stanov a volbě výboru musí být přítomen notář.
Můj dotaz teda zní: je možný teď za přítomnosti notáře změnit stanovy tak že napříště už ke změně stanov notář potřeba není? Náš rejstřík je toho názoru že pro starý SVJ určují způsob změny stanov právě stanovy. Když teda nový stanovy přijatý způsobem dle starých stanov určí že do budoucna není potřeba notář, bude to platit? Je možný ujednáním změnit formu ujednání když jí zákon výslovně nevyžaduje (§564)?
Závazek k výkonu volené funkce
Dobrý den ,v našich stanovách SVJ2000 v části, které se týkají orgánů společenství je uvedeno: Závazek k výkonu volené funkce v orgánu společenství je závazkem osobní povahy a člen voleného orgánu se nemůže nechat zastoupit při výkonu své funkce. O jaké konkrétní zastoupení se jedná? Za odpovědi děkuji.
Větší podíl vlastnictvi BD v SVJ
Dobrý den, rád bych požádal o radu. U nás v domě máme 15 jednotek ze kterých je 7 jednotek převedeno do SVJ. 8.člen SVJ je družstvo. BD má teď více jak 55% podíl na domě a tudíž nelze přehlasovat – ve stanovách SVJ se hovoří:„K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných členů…“. To nám vlastníkům jednotek činí problém, protože tím má BD neomezenou moc nad námi a chce nám změnit stanovy i když to je pro vlastníky nevýhodné a tím je i poškodit. Lze nějak omezit moc družstva v porovnání s ostatními? Díky
Dluh přechází na nového majitele, protože jsme SVJ?
Koupil jsem byt v domě, kde je SVJ. Dnes jsem byl na správě nahlásit svoje údaje a převzít si předpis plateb a řekli mi tam, že dům je samostatné společenství vlastníků a že bývalý majitel má nějaké dluhy a že je budu muset zaplatit. Že prý dluh přechází na nového majitele a že jsem si měl před koupí nechat vyžádat bezdlužnost majitele, že to je moje chyba, že jsem to neudělal. V kupní smlouvě mám čestné prohlášení prodávajícího, že nemá žádné dluhy související s bytem, smlouvu mi psal právník a řekl, že to takto stačí, také prověřoval katastr a tam žádná zástava nebo exekuce nebyla (pro jistotu jsem se dnes podíval do katastru a nic tam není, jsem v katastru už veden jako nový majitel a žádné jiné záznamy tam nejsou).
zástupce SV
Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, kam se máme obrátit o stanovení zástupce pro naše SV. Už 2× se nám nepodařilo zvolit výbor-minulý odstoupil a nelze dále čekat. Starý výbor zpronevěřil peníze, ale chce, abychom mu odsouhlasili dispoziční právo, než budou nové stanovy. To může trvat ještě přes rok. Jsme z Prahy 2. Na soudu ve Slezké mě odpověděli mailem, že je to nezajímá, ať si najdeme právníka. Máme se obrátit na OR? V tuto chvíli je každý zástupce lepší, než starý výbor. Díky Veronika
Plná moc vs přítomnost
(Ptal jsem se jinde, ale místo odpovědí jsem dostal mínusy, zřejmě mi tím mělo být naznačeno, ať si založím své vlákno) tak tedy:
Při shromáždění se nejdřív musí spočítat, jestli je shromáždění usnášeníschopné. Počítají se i plné moci nebo jen fyzicky přítomní vlastníci? Řekněme, že se sejde 49% vlastníků a ten jeden bude mít balík plných mocí zbývajících 51%. Je takové shromáždění usnášeníschopné nebo není? Bere se, že je přítomno 49 nebo 100%?
(jestli je zastupování na plné moci ve stanovách nebo ne není předmětem dotazu, pochopitelně předpokládáme že je)
Využití dlouhodobých záloh na jiné účely než opravy a údržba společných části domu
Dobrý den, možná se to zde už řešilo, ale bohužel to nemůžu najít. Existuje nějaký zákon nebo předpis, dle kterého lze využít prostředky z dlouhodobých záloh (fondu oprav) na účely jiné než je oprava nebo údržba společných části domu? Naše SVJ plánuje vyměnit zábradlí všech společných lodžií (máme 22 stejných jednotek s lodžií). Někteří členové SVJ (celkem 6) mají lodžie zasklené. Samozřejmě si zasklení hradil každý sám. Na poslední mimořádné schůzi většina členú (15 z přítomných 19, všech 22) schválila, že demontáž a následná montáž zasklení (soukromého majetku) během výměny zábradlí bude hrazena ze společných peněz. Náklady na demontáž a montáž zasklení jsou cca 45 000 Kč.
obtěžování kouřem a smradem z cigaret
Dobrý den.
Moc se mi líbí, jak se budejí dětská hřiště, cyklotrasy, jak se
opravují parky, jak se vysazuje zeleň atd. Je fajn, že děti i s rodiči
mají kde jít na vzduch. Co nás trápí je to, že sice chodíme ven co to
jde, o víkendech jezdíme na hory,ale při návratech domů nám to doma
smrdí jak v hospodě V. cenové skupiny, díky nájemníkovi, který kouří
na balkoně, nebo z otevřeného okna. Jsou sice možnosti: vůbec nevětrat /
ani okno, balkón, ani ventilačku, což v těch vedrech nebylo dost možné a
být ve vydýchaném bytě, a nebo větrat a mít v bytě smrad z cigaret. Je
to už nesnesitelné, je to do hodiny i 3× a v kteroukoliv denní či noční
hodinu. Obtěžuje tak smradem a kouřem několik obyvatel domů. Víte, je
smutné, když Vám doma vlatní děti říkají, že už tady nechtějí
bydlet, že jim to v pokoji smrdí, atd. Tá bezmocnost, když nemáte páku
jak to zvrátit. Nikdy jsme v domě netušili, jak jeden bezohledný kuřák
může tolika lidem obrátit život naruby a tak znepříjemnit bydlení. Už
dvě rodiny uvažují kvůli němu o odstěhování z domu Přitom se jedná
o malý dům s 12 byty. Parkrát jsme se ho snažili požádat, jestli by to
mohl omezit a aspoň v noci nekouřit, tak jeho arogantní odpověď byla: že
on si může dělat na balkoně co chce, nebo že se nebude omezovat. Dokonce
nám to napsal i písemně, že se s námi na toto téma odmítá bavit.
Maximálně co je schopný dělat je to, že nám v domě poplival dveře od
bytu. Jednali jsme už i s majitele bytu, ten nám okorát řekl, že se si se
svým nájemníkem promluví, ale že mu nemůže nic zakazovat. Ale neděje se
vůbec nic. Prosím Vás, moje žena má roztroušenou sklerózu / nebudu
popisovat tuto nemoc/, ale stav této nemoci zhoršuje kouření, jak aktivní
tak pasívní. Vedle v bytě jsou obtěžování kouřem a smradem
bezohledného nájemníka malé děti, v dalších bytech mají zamořené
smradem dětské pokoje, ložnice. Přece není možné, v dnešní době, kdy
jsou studie o tom jak je pasivné kouření škodlivé a nebezpečné, jen tak
si nechtat všechno líbit. Dost pracují mezi lidmi a tento problém mají
stovky rodin / troufám si říct, že v rámci Ostravy- Poruby to budou
i tisíce/. Je se možnost nějak bránit, něco dělat s tím problémem,
který znepříjemňuje život tolika lidem. Nikdo kuřákům nebrání ničit
si zdraví a smrdět, ale ať si smrdí doma nebo venku , a ať neobtěžují a
neničí zdraví dalším lidem,nikdo jim o to nestojí.

Poslední komentáře