Ostatní

Nové stanovy - opisování zákona

Vložil PELE (bez ověření), 19. Říjen 2015 - 12:40 ::

Co říkáte na praxi, kdy některá SVJ do (nových) stanov otrocky opisují části zákona, příklad:

Za dluhy společenství vlastníků ručí člen společenství v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech.
nebo

Společenství vlastníků nesmí podnikat, ani se přímo nebo nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem.
nebo
Členství ve společenství vlastníků je neoddělitelně spojeno s existencí a vlastnictvím jednotky.

a tak dále, cituji z nových stanov jednoho SVJ a vybral jsem jen namátkově.

Komu patří komín a kdo platí revize a opravy

Vložil Camino7, 18. Říjen 2015 - 20:40 ::

Dobrý den, jsme SVJ ve starším vícepatrovém domě. Bydlíme v nejvyšším patře. Plynový ohřívač vody v koupelně má spaliny odvedené do tzv. svislého kouřovodu s funkcí komína. Komín je kovový vedený volně v prostoru mimo zděné komínové těesá. Chtěl bych se zeptat. Kdo je vlastníkem tohoto komínu, kdo má objednávat revize, kdo je platí, kdo hradí případné úpravy, když kominík napíše závady do revize? Kdo by měl uhradit pořízení komínové lávky na střeše? IvanO

Soběhlas při volbe SO

Vložil Werewolf, 18. Říjen 2015 - 13:46 ::

Může dát kandidát na předsedu (nebo cokoli) dát sam sobě hlas nebo se musí zdržet hlasování? Při různých poměrech podilech vlastníků si umím představit situace, kdy má tato otázka zásadní význam.

Jak zapisovat hlasování

Vložil Werewolf, 18. Říjen 2015 - 13:39 ::

Stačí dát do zápisu jen kolik % podílů hlasovalo pro, nebo je potřeba vždy jmenný seznam, kdo dal hlas? Např. pokud na shromáždění proběhne 10 hlasování, chvíli to potrvá, než se se každé hlasování sepíše, ale zase v případě napadnutí ve lhůtě tří měsíců je pak asi potřeba dokazovat kde se vzalo tolik a tolik procent.

Nečinnost správy SVJ

Vložil Roman S (bez ověření), 17. Říjen 2015 - 8:31 ::

Jediným statutárním orgánem SVJ je vlastník jednotek s 44,66 % hlasovacím právem. Tento vlastník fakticky vykonává správu domu, ale cca 2 roky neprovádí vyúčtování záloh za služby. V posledních 3 letech nesvolal shromáždění vlastníků. Sám dluží SVJ stovky tisíc korun na platbách za své jednotky. V OR není jediná účetní závěrka SVJ. Dům není stavebně a technicky v dobrém stavu. Další vlastníci jednotek v domě nebydlí, své jednotky pronajímají, někteří z nich dluží SVJ desítky tisíc korun na platbách za jednotky. Vlastníci jednotek se často mění.

§ 1209 NOZ

Vložil Josef Soukup, 16. Říjen 2015 - 23:57 ::

V našem SVJ řešíme následující problém. Shromáždění vlastníků odsouhlasilo dostatečnou většinou hlasů, že si zateplíme dům. Mimo jiné shromáždění odsouhlasilo též dodavatele díla. Přestože usnesení bylo schváleno většinou 82 % hlasů, bylo 18 % proti.

Nyní zastávají někteří členové výboru názor, že přehlasovaní vlastníci mohou podle § 1209 odst. 1 NOZ navrhnout soudu, aby zakázal jednat podle napadnutého rozhodnutí. Návrh musí být podán do tří měsíců, jinak toto právo zaniká.

Z toho dále někteří členové výboru odvozují, že s dodavatelem nemůžeme hned podepsat smlouvu o díle, i když byl odsouhlasen shromážděním. Musíme prý čekat až uplyne zmíněná tříměsíční lhůta. Může se prý totiž stát, že někdo svoje právo využije a soud zakáže podle napadnutého rozhodnutí jednat.

Změna s.r.o. v osobní vlastnictví

Vložil Anonymous, 16. Říjen 2015 - 18:04 ::

Dobrý den, prosím o informaci: pokud se změní s.r.o. v osobní vlastnictví, je při prodeji bytu zohledněna doba trvalého pobytu pro uplatnění osvobození od daně z příjmu nebo začne nanovo běžet lhůta 2 let od změny s.r.o. na osobní vlastnictví? Předem děkuji za odpověď. Roman Leták

Odstoupení z funkce v představenstvu

Vložil sadlo37, 16. Říjen 2015 - 6:44 ::

Ahoj,

jsem předsedou představenstva BD. Rozhodl jsem se odstoupit. Za člena představenstva mě zvolila členská schůze, za předsedu pak představenstvo.

Musím doručit představenstvu odstoupení z funkce předsedy nebo stačí doručit členské schůzi odstoupení z funkce člena představenstva a automaticky pak zanikne i moje předsednictví?

A co když svolám členskou schůzi, ale sejde se méně než nadpoloviční většina a schůze nebude usnášení schopná. Má se pak moje odstoupení za doručené nebo budu doručovat ještě jednou na náhradní členské schůzi?

Uzavírání smluv výborem bez hlasování shromáždění

Vložil Otas (bez ověření), 15. Říjen 2015 - 19:48 ::

Dobrý den, řešíme v našem domě problém, kdy nový předseda výboru (navíc samozvaný) nyní na nástěnce oznámil malování, aniž by proběhlo hlasování, natož výběrové řízení. Firmu vybral sám bez jakékoli komunikace se zbývajícími vlastníky a tvrdí nám, že je vše v pořádku – my naopak máme právní názor, že se může jednat až o podvod. Předseda se stále tvrdošíjně odvolává na stanovy. Ty jsou ale staré a je v nich uvedeno k tomuto pouze to, že výbor „uzavírá“ dohody o provedení prací – což dle našeho názoru neznamená, že výbor nepotřebuje souhlas většiny (právní názor zní, že 75% většiny) vlastníků, resp. vlast. podílů.

Nová povinnost v nových stanovách.

Vložil Tony (bez ověření), 15. Říjen 2015 - 9:55 ::

V návrhu nových stanov se objevila tato povinnost pro členy společenství:

Člen společenství je při prodeji bytové jednotky povinen nechat si vyhotovit od správce „Potvrzení pro převod vlastnického práva k jednotce“ o tom, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě, že takové dluhy nejsou.

K této formulaci mám dva dotazy:

1 mohou mi toto stanovy uložit jako povinnost (nařídit)

2 jaké mohou být (v případě že je to možné a že to projde) důsledky nedodržení této povinnosti

Díky Tony

Syndikovat obsah