Ostatní

Chybějící revizní zpráva

Vložil Bedřich (bez ověření), 26. Říjen 2015 - 15:10 ::

Ahoj, víte jak postupovat pokud chybí revizní zpráva z předchozí provedené revize a vy chcete udělat revizi novou? Předpokládám, že revizní technik bude chtít vidět předchozí revizní zprávu.

Platby za správu a služby

Vložil Werewolf, 25. Říjen 2015 - 14:22 ::

K jakému datu vybíráte ve Vašem SVJ platby od vlastníků? Popř. jak máte nastavený datum splatnosti? V našem návrhu nových stanov máme že tyto platby jsou splatné k 5. dni příslušného kalendářního měsíce.

To znamená, že v praxi by to fungovalo tak, že pokud vlastník bere výplatu 15teho října, má čas do konce měsíce + 5 dní na zaplacení listopadu. Tedy z výplaty by platil NÁSLEDUJÍCÍ měsíc.

Pokud by měl z výplaty platit AKTUÁLNÍ měsíc, musela by být splatnost např. do 25.

Abych upřesnil dotaz, platíte za AKTUÁLNÍ nebo NÁSLEDUJÍCÍ měsíc?

Plná moc - ověřená?

Vložil Werewolf, 23. Říjen 2015 - 20:31 ::

Musí být plná moc, která zmocňuje zmocněnce k zastupování a hlasování na shromáždění ověřená?

Hledal jsem, jsou zde o tom příspěvky, ale staršího data.
-je potřeba mít ověřenou plnou moc na chůzi s notářem?
jestli ano:
-je potřeba ji mít ověřenou na běžné zasedání shromáždění?
-plná moc se přikládá a ponechává se zápisem dohromady, nebo ji jen zmocněnec ukáže a zase si ji odnese? Jde mi to, jestli je možné sepsat trvalé zmocnění, nejen na jednu schůzi. Ale pokud bude trvalé a jednou ten papír odevzdá, bude mu příště chyb

Výměna oken

Vložil Josef Soukup, 23. Říjen 2015 - 13:13 ::

Shromáždění našeho SVJ se rozhodlo, ze budeme zateplovat. Je tu však problém. Dvě třetiny vlastníků mají vyměněná okna, jedna třetina nikoliv. Zmíněné dvě třetiny vlastníků si výměnu zaplatili ze svého sami. Zbývající třetinu to teprve čeká.

Aby to proběhlo hladce, zhotovitel díla navrhl, že to s vlastníky zařídí v rámci zateplení domu. Z toho důvodu výbor souhlasil s navýšením ceny za dílo o 300.000.- Kč. Výbor dále předpokládá, že dotčení vlastníci potom svůj dluh vůči SVJ uhradí.

Se zhotovitelem je vše dohodnuto, je těsně před podpisem smlouvy o dílo.

Zveřejnění zápisu

Vložil Josef Soukup, 23. Říjen 2015 - 10:05 ::

Zasedání shromáždění našeho SVJ skončilo před více než třiceti dny a na domovní vývěsce stále není vyvěšen zápis. Na dotaz proč zápis není vyvěšen bylo odpovězeno, že podle § 254 NOZ zápis sice musí být vyhotoven do třiceti dnů, ale nikde není psáno, že se musí vyvěšovat, protože kdo má zájem, může u předsedy nahlížet do zápisů zasedání kdykoli bude chtít. (§ 254 odst. 3 NOZ: „Každý člen spolku může nahlížet do zápisů ze zasedání za podnínek určených stanovami. Neurčí-li stanovy jinak, lze toto právo vykonat v sídle spolku.“)

kvórum pro zahájené schůze SVJ a kvórum pro hlasování

Vložil Petr Svoboda, 22. Říjen 2015 - 20:04 ::

Dobrý den,

na naše schůze SVJ chodí ze 60 vlastníků necelých 20. A většina jsou členové výboru a jejich příznivci. Ostatní jsou již otráveni a tak na schůze nechodí. Podepisují slepě plné moci domovnici. Tyto plné moci jsou z právního hlediska díky chybě ve znění, neplatné. Když jsem na tuto skutečnost upozornil a dožadoval se zrušení schůze z důvodu nesplnění podmínky potřebné účasti, tak mi bylo řečeno že si odhlasovali že i kdyby byli na schůzi 3 lidé tak mohou odhlasovat cokoliv. Ke stanovám jsem se ještě nedostal abych si to ověřil, ale můj dotaz zní jestli je toto možné. Snížit si kvórum třeba na 10% přítomných. Nejsem schopen s nimi nijak hnout . Například máme na baráku reklamu ke které neexistuje žádná smlouva a po dvou letech mého dožadování vysvětlení se mi jen smějí a říkají že je to „prkotina“.

Kvórum - souhlas všech pro zřízení úveru

Vložil Werewolf, 21. Říjen 2015 - 22:15 ::

Na "přednotářské" schůzi se vlastníci dohodli, že chtějí, aby kvórum, které odhlasuje, že se vezme u banky úvěr na nehavarijní věc (ne na opravu, ale na nenutnou věc, typicky zateplení), bylo stoprocentní. Souhlasili s tím všichni, i když jsem je varoval, že se může stát, že některý vlastník bude byt pronajímat a bude problém ho buď sehnat, nebo odmítne, popř. ani nedá plnou moc nájemci, tudíž se neodhlasuje. Přišlo jim nevhodné, aby svým rozhodnutím někoho uvrtali do povinného dluhu.

Protože tak hlasovali všichni (vyjma mě), jsem povinen to

Změna stanov

Vložil Jar (bez ověření), 21. Říjen 2015 - 21:26 ::

Posílám odkaz na web zmenastanov.cz, nic k tomu nedodávám, jen to, že tato advokátní kancelář nám zpracovala nové stanovy podle NOZ. V našich „nových stanovách“ je např. uvedeno toto:

SVJ spravuje pozemky funkčně související pozemky kolem domu, žádné takové v katastru zapsány nejsou. Naopak, u domu je zapsán pozemek pod domem a na jiném listu vlastnictví jsou další pozemku. Jeden vlastník nyní převedl byt s podílem pod domem, podíly na ostatních pozemcích nikoli, předvedl v praxi, jaká práva spravovat pozemky má SVJ. Dále: „za dodržování domovního řádu nájemcem odpovídá vlastník bytu a hradí škody, které vzniknou jiným vlastníkům“, jinak doslovný opis všeho z NOZu, co se týká bytového spoluvlastnictví, změna názvu atd. atd. Úplně se v návrh stanov vykašlali na pravidla správy domu z Prohlášení vlastníka budovy, umožňují odhlasovat jiný podíl na přispívání na správu domu, jen stále trvají na tom, že předepsaný „příspěvek na správu domu“ se vede v účetnictví jako dlouhodobá záloha, která se vyúčtuje ale nevypořádá, neboť jak chcete vypořádat příspěvek 10Kč/m2 a do stanov se napíše, že výbor může utratit „1000Kč na BJ na jednu akci“, co je akci se neví a činí u nás na 100 BJ 100 000,–Kč. O plánu oprav a údržby ani slovo, jak se vytvoří rozpočet a kdo jej zpracuje a předloží ani slovo.

Změna stanov

Vložil Kerbrová (bez ověření), 21. Říjen 2015 - 13:43 ::

Mám stanoviska, naprosto odlišná, od dvou advokátních kanceláří. Jedno trvá na tom, uvádět v upravených stanovách první výbor při založení SVJ (před NOZ), druhá tvrdí, že to netřeba. Ať hledám, kde hledám, také nikde tuto povinnost nevidím. Jak to tedy je??

Změna názvu Společenství pro dům 111 Město

Vložil Společenství pro dům 001 XYZ (bez ověření), 20. Říjen 2015 - 7:58 ::

Dobrý den,

naše společenství vlastníků vzniklo notářským zápisem dne 24. 6. 2013, kdy byl odsouhlasen název „Společenství pro dům 111 Město“. (Společenství vlastníků jednotek vzniklo na základě zákona č. 72/1994 Sb.) Jaká je naše zákonná povinnost dle NOZ? (změna názvu, přijetí nových stanov?). Děkujeme všem za jakoukoliv radu, názor, diskuzi.

Syndikovat obsah