Ostatní
Nečlenka předsedkyní SVJ (a staré stanovy, které to neumožňují)
Dobrý den, Zjistili jsme, že předsedkyně SVJ sice v domě stále bydlí, ale byt jí už nepatří. Dle stanov nesmí být členem SVJ natož pak výboru SVJ nikdo, kdo zde byt nevlastní. Myslíme si, že bylo povinností předsedkyně odstoupit, žádný krok však nepodnikla. Nevíme, jak postupovat. Předsedkyně je to velmi aktivní a autokratická a nemyslím si, že se ji odstupovat chce. EE.
Neplatnost volby pověřeného vlastníka a jeho znovuzvolení
Dobrý den, v roce 2009 byl společenstvím schválen pověřený vlastník. Jeho volbu jsem se synem rozporovala a soud o ní stále nerozhodl. Došlo však ke znovuzvolení totožného pověřeného vlastníka a tuto skutečnost jsem opět napadala u soudu. Můj dotaz zní: Je možné znovuzvolit jako pověřeného vlastníka osobu, kdy platnost jeho předchozí volby je rozporována u soudu? Děkuji
Účel společenství vlastníků jednotek
Problém a prosím o radu. Odvolávali jsme člena výboru a volili nového , vše OK . Zápis hotový, podpisový vzor taky … Při vyplňování inteligentního formuláře jsem narazil na to , že sami vymazávají předmět činnosti : sprava domu – Předmět činnosti se u společenství vlastníků jednotek nově nezapisuje – je určen k výmazu. Nově se zapisuje účel. Pro ten úšel je tam kolonka Účel společenství vlastníků jednotek . No jo . napsat tam např: zajiťování správy domu? Je to potřeba odsouhlasit , upravené stanovy budeme přijímat na jaře 2016. Nebo tam nepsat zatím nic?
novela NOZ: rusi povinnost "uvedeni nazvu SVJ do souladu..", soud: notar ke zmene stanov "starych SVJ" neni nutny
Vlada schvalila navrh novely NOZ, ktera krome mnoha jinych veci resi zruseni
povinnost zmeny nazvu „starych SVJ“:
http://www.hypoindex.cz/…ebude-nutna/
https://apps.odok.cz/kpl-detail…
A souvisejici tema. Notar pro zmenu stanov „starych SVJ“ neni dle soudu
nutny (pokud to nevyzaduji puvodni stanovy):
https://www.praha-9.eu/…keho-zapisu/
PS. Nejsem zastancem zadneho pravniho nazoru a vim o mnohokrat zde uvadenych nazorech pana lake tykajici se platnosti NOZ na stare SVJ. Jen uvadim pro informaci. :-)
Zákaz pořizování kopií (právo nahlížet)
Shromáždění SVJ schválilo stanovy, v nich je znění citované níže. Zajímalo by mě, zda je to v pořádku, případně, zda zakládá možnost přehlasovaného vlastníka napadnout usnesení o přijetí stanov žalobou u soudu, byl jsem jediný vlastník, který hlasoval proti přijetí stanov. Dále by mě zajímal praktický rozměr takové žaloby, zda musím u soudu prokazovat, že jsem hlasoval proti a jak to prokážu, když zápis ze schůze neuvádí jmenný seznam, kdo a jak hlasoval, pouze výsledek v procentech (98,4 % pro, 1,6% proti). Jde mi zejména o faktický zákaz pořizování kopií.***********
STANOVY SVJ
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká minimální lhůta, po kterou musí fungovat Stanovy, aniž by se daly (směly) měnit. Nebo lze Stanovy měnit „každý týden“, pokud s tím všichni členové SVJ souhlasí a je jim jedno, že platí peníze notáři.
Zdraví
Milan
Drobná oprava vs. výběrové řízení
U nás v baráku (bytové družstvo) je třeba vyměnit stropní osvětlovací těleso na chodbě. Předpokládám, že cena vč. práce nebude nijak horentní, ale přesto se zeptám, zdali je zákonná povinnost, abych na toto dělal výběrové řízení? Ve stanovách jsem to nenašel. V domovním řádu také ne.
Výbor podvádí
Výbor v rámci úpravy plateb pro další období se rozhodl k „převodu možných úspor“ za topení, ke kterým by mělo (možná) dojít v souvislostí s provedenou úpravou kotelny, a o takto „předpokládanou částku možných úspor“ snížil výši zálohy na topení. Současně však o tuto částku navýšil platbu ekonomicky oprávněných nákladů.
Bez souhlasu Shromáždění tak „odklonil“ možné úspory vzniklé z úpravy kotelny z účtovatelné části záloh na úhradu neznámých nákladů z „ekonomicky oprávněných nákladů“. Případné úspory však teprve vzniknou, navíc na základě využití předchozích plateb na opravy.
podíl na společných částech objektu
Dobrý den, zajímal by mne názor na tuto situaci – několikerým prodejem určité jednotky došlo k tomu, že tzv.samostatně neprodejný podíl na společných částech objektu zůstal zapsán ve výpisu z KN samostatně a poslední nabyvatel vlastni jen samotnou jednotku – byt. Je to chyba, nebo je to možné?
děkuji Boban 737
Vážení, dovolte abych doplnil to co je skutečností. Otevřel jsem si znovu prohlížení KN a nyní vám podám „nezmatenou informaci“ Současný vlastník jednotky X má vyjádřený podíl na vlastní stavbě a st.pozemku s jiným (i když nikoliv diametrálním) jmenovatelem než všichni ostatní (29 vlastníků).
Koupě podílu v bytovém družstvu za trvání manželství
Jeden z manželů koupil podíl v bytovém družstvu. Stávají se dle nového občanského zákoníku automaticky oba manželé členy bytového družstva nebo ne?
A jak je to s nájemní smlouvou? Musí být druhý z manželů uveden na nájemní smlouvě?

Poslední komentáře