Ostatní

Koupě podílu v bytovém družstvu za trvání manželství

Vložil Anonymous, 2. Listopad 2015 - 20:20 ::

Jeden z manželů koupil podíl v bytovém družstvu. Stávají se dle nového občanského zákoníku automaticky oba manželé členy bytového družstva nebo ne?

A jak je to s nájemní smlouvou? Musí být druhý z manželů uveden na nájemní smlouvě?

Příspěvek na zateplení

Vložil ivanq, 2. Listopad 2015 - 15:13 ::

Vážení,

naše společenství vlastníků (SVJ2000) se před několika lety rozhodlo pro zateplení. Tenkrát se rozhodlo zřídit účet „955.1 dlouhodobá záloha na zateplení“. Na zmíněném účtu má nyní našetřeno 2.400.000.- Kč, tj. v průměru 80.000.- Kč na jednotku. Teď, těsně před zateplením, se jeden vlastník rozhodl jednotku prodat a žádá na společenství, aby mu zmíněných 80.000.-Kč vrátilo. Má na to právo? Výbor říká, že ne.

Přivítám argumenty, které ukáží, kdo má pravdu.

Děkuji ivanq

MCP nová zkratka v katastru nemovitostí

Vložil roztomily, 2. Listopad 2015 - 14:10 ::

Dobrý den, nevíte co znamená nová zkratka MCP která se začala objevovat v katastru nemovitostí? Je podobně jako SJM (společné jmění manželů) u dvou spoluvlastníků, ale nemohu najít co znamená.

Rozúčtování tepel. nákladů

Vložil simona, 2. Listopad 2015 - 12:27 ::

Rozdíly v nákladech mají být podle §3, odst.2, zák. 269/2015 v toleranci –20 + 100%. Tyto náklady se počítají z nákladů celkových (zákl.+ spotř.) anebo pouze z nákladů ze spotřební složky ?

Započítání inflace zpětně.

Vložil mrk, 2. Listopad 2015 - 12:19 ::

Náš správce, kterým je bytové družstvo (původní majitel bytů), odsouhlasilo minulý týden na své schůzi představenstva navýšení správního poplatku pro bytové jednotky, které má ve správě. Prozatím platíme 100 Kč/měsíc bez DPH. Od nového roku máme platit 126 Kč/měsíc bez DPH. Správce toto navýšení zdůvodňuje inflací za 11 let. Vydal tuto tabulku:

rok %inflace správní poplatek

2005 1,9 102,–

2006 2,5 105,–

Rozúčtování tepla od 2016

Vložil Michl (bez ověření), 1. Listopad 2015 - 18:01 ::

Od 1.1.2016 je vyhl. 372/2001 nahrazena vyhl. 269/2015, která již neřeší případ, kdy vlastník neumožní odečet stavu indikátorů. Jak tyto případy řešit ?

Jak správně započíst dluh vůči SVJ z hlediska účetnictví a práva

Vložil Buclik (bez ověření), 1. Listopad 2015 - 16:16 ::

V prosinci 2014 jsem koupil byt (byla podepsána kupní smlouva a návrh na vklad odnesen na KÚ). K zápisu do katastru došlo v lednu 2015, kdy mi také dorazilo z KÚ příslušné vyrozumění, kterým jsem se tedy o nabytí dozvěděl. Z formálního hlediska jsem ale vlastníkem bytu už od prosince 2014 (tzv. právní účinky vkladu, které odpovídá dni, kdy jsme na podatelnu KÚ odnesli návrh na vklad).

V souladu se zákonem jsem ve lhůtě 1 měsíce oznámil SVJ nabytí jednotky – viz „kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem“ z §1177, čímž se nepochybně myslí, kdy je nabyvateli od KÚ doručeno vyrozumění.

zápis do rejstříku

Vložil nguyen (bez ověření), 1. Listopad 2015 - 14:52 ::

Dobrý den,koukám jako puk.

• stala se takováto věc v bytovém družstvu:
    • statutárnímu orgánu vypršelo funkční období.
    • nebyli jsme schopni se dohodnout na osobách statutárního orgánu.
    • při odsouhlasení nových stanov jsme neměli SO.
    • Městský soud v Praze

pracoviště Slezská -veřejný rejstřík

Slezská 2000/9 Vinohrady

120 00 Praha 2
    zapsal družstvo bez připomínek do seznamu.

• na dotaz,jak je to možné ,když nikdo nevolil SO a tak že jsme bez oprávněné osoby ,pracovnice rejstříku sdělila že volba je provedena automaticky.

Závaznost domovního řádu pro nájemníky - praktický rozměr otázky

Vložil PetD (bez ověření), 1. Listopad 2015 - 14:06 ::

Jaký máte názor na přijímání domovních řádů ze strany SVJ? Já myslím, že pravidla fungování domu (resp. užívání jeho společných prostor) by měla být přímou součástí stanov, nicméně externí domovní řád asi také není na škodu, může být vnímán jako interní směrnice SVJ, ostatně spousta právnických osob interní směrnice vytváří. Domovní řád by byl schválen shromážděním SVJ.

Spíše by mě ale zajímala závaznost domovního řádu pro nájemníky. Domnívám se, že dodržování domovního řádu lze u nájemníka vymoci jen tehdy, když majitel bytu tuto povinnost zavede do nájemní smlouvy a domovní řád přiloží k nájemní smlouvě jako přílohu. Nicméně by šlo o vztah nájemník – pronajímatel, čili sankce za porušení domovního řádu by patrně musel vymáhat majitel bytu, nikoli SVJ.

SVJ jako správce spoluvlastníků jednotky

Vložil Daniel (bez ověření), 1. Listopad 2015 - 9:53 ::

Může SVJ vykonávat správce společné věci podle §1134 a násl. NOZ ? Jedná se o spoluvlastníky jednotky v domě, který spravuje toto SVJ. Všichni spoluvlastníci jednotky s tím souhlasí.

Syndikovat obsah