Ostatní
Definice statutára
- nekomunikuje (nevidí, neslyší, nemluví)
- zakáže přístup ke všem informacím, natož k jejich kopírování
- nepřipouští jakékoli pochyby o správnosti svých rozhodnutí
- hlasování řeší přehlasováním s pomocí loajálních „ovčanů“
- neumožní kontrolu rozúčtování služeb s odkazem na utajené informace
Zkuste doplnit. (případně navrhnout řešení ?!)
Platba Kalolimetrů
Dobrý den,jsme SVJ a v dubnu 2015 se na schromáždění vlastníků rozhodlo , že v květnu výbor podepíše s firmou smlouvu a ještě v květnu nám budou namontovány kalolimetry.51 procent vlastníků bylo pro to ,že si to každý zaplatí sám /6100kč/ a 49 procent bylo pro to ,aby se to platilo z fondu oprav.51 procent bylo pro to ,aby se nečekalo na novelu zákona ,která platí od 1.7.2015 a 49 procent bylo proti . Výbor ,ale podepsal smlouvu až 24.7.2015 a kalolimetry se montovali koncem srpna a začátkem září.Kalolimetry jsou ve společném vlastnictví. já jsem přesvědčený ,že když je to ve společném vlastnictví ,tak by se ty kalolimetry měli platit podle velikosti bytu .Pokud budou platit všichni stejnou částku ,tak velkým bytům se náklady na kalolimetry vrátí a malým bytům se budou jenom zvedat náklady.Rád bych jak to je .Jestli je přednější hlasování vlastníků a nebo je to automatické ,když je to společné ,tak se kalolimetry májí platit podle velikosti bytu ?Předem děkuji za odpověd.
Postup po volvě nového člena výboru
Dobrý den, budeme volit nového člena výboru. Na rejstřík zašleme: vytisknutou podobu toho jejich formuláře ( ze stránek justice) se změnou a žádostí o vložení do rejstříku, ověřený zápis ze schůze shromáždění včetně prezenčních listin kde byl zvolený nový člen výboru do funkce člen dále pozvánku na shromáždění. Je potřeba i zaslat něco jako podpisový vzor nového člena? Předpokládáme , že je to vše bez kolků jak to bylo dříve. Moc děkuji za pomoc a radu.
Nové stanovy - explicitní zákaz pořizování kopií
Dobrý den,
na schůzi SVJ byly, i přes mé námitky, schváleny nové stanovy SVJ (více než 75 % přítomných, jak to vyžadují staré stanovy) nové stanovy, kde je explicitně zákaz pořizování kopií z nahlížených dokumentů SVJ, tj. i smluv atd.
Chci se zeptat, zda je toto legální, či zda to odporuje nějakému zákonu.
Děkuji
odmítnutí přidělení nového čipu ke vstupním dveřím
Dobrý den, byla jsem dost zaskočena, když mi člen výboru SVJ odmítl dát nový/ další čip ke vstupním dveřím, který potřebuji z rodinných důvodů. Měla jsem za to, že jako majitel bytu mohu požadovat tolik čipů, kolik potřebuji, např. pro ošetřovatelku, hlídání dětí, apod. Když jsem tedy žádala o to, na základě čeho (např. stanovy atd) mě to bylo odmítnuto, obdržela jsem tuto odpověď:
Elektronický systém, který zabezpečuje vstup hlavním vchodem a garážemi majitelům bytů, či rodinným příslušníků do našeho domu má kapacitu 458 čipů. Tato kapacita je v současné době vyčerpána. Jinými slovy nemohu nikomu v domě vydat zcela nově naprogamovaný čip. Mohu pouze vyměnit poškozený či ztracený čip za nový. Z toho také plyne, že v žádném případě nemáte nárok na tolik čipů, kolik by se Vám hodilo. Bohužel jsme tento systém podědili od zhotovitele našeho domu a nic s tím nejlze dělat. Kapacita se také nedá navýšit. Zkrátka a dobře chtít čipů můžete kolik chcete ale nový nedostanete. Však nevěšte hlavu, šance zde je. Když se Vám podaří přemluvit nějakého majitele bytu,zda by Vám čip nepřenechal pro potřeby Vaší rodiny máte vyhráno. Pak Vám velmi rád a ochotně v systému tento čip přidělým.
Jak dosáhnout zařazení navrhovaného bodu do programu jednání shromáždění?
Jsme SVJ vzniklé v r. 2008 podle ZoVB č. 72/1994 Sb. a při vzniku jsme
přijali Vzorové stanovy, které se doposud nijak nezměnily.
Od r. 2010 nemáme žádný krátkodobý ani dlouhodobý plán oprav,
modernizace a vylepšení domu. Výbor nezpracovává finanční plán
(rozpočet) na běný rok a nenavrhuje shromáždění tomu odpovídající
výši příspěvku na správu domu a platíme stále stejný shromážděním
v r. 2010 stanovený příspěvek na správu domu a pozemku ve výši 18,–
Kč/m2. Každoročně vybereme cca 545.200,– Kč. Jedinými výdaji našeho
SVJ jsou běžné výdaje zjm. na pojištění domu, zákonné revize a na
činnost výboru společenství ve výši cca 60.000,–Kč, tedy neplatíme
příspěvek „na něco, ale na nic“, jak zde v diskusi již dříve
zaznělo. Ve snaze dosáhnout nápravy jsem využil svého práva danného mi
stanovami tj. „právo člena společenství předkládat orgánům
společenství (výboru a shromáždění vlastníků) návrhy a podněty
k činnosti společenství“ a písemně jsem výboru navrhnul a současně
tento návrh veřejně vyvěsil na domovních nástěnkách Zařadit na
nejbližší shromáždění vlastníků bod PROJEDNÁNÍ A SCHVÁLENÍ NOVÉ
VÝŠE PŘÍSPĚVKU NA SPRÁVU DOMU A POZEMKU. Nyní z pozvánky na
shromáždění zjišťuji, že výbor mému návrhu nevyhověl, podle slov
předsedy proto, že „Dokud on bude předsedou společenství, nikdy nedovolí
snížení tohoto příspěvku.“ Výbor rozhodl o něčem, k čemu nemá
stanovami danné oprávnění. O takové věci může rozhodnout pouze a jen
shromáždění vlastníků.
Stanovy dle NOZ a SVJ(2000)
Situace: SVJ upraví své stanovy dle NOZ – tedy zavede tam některé věci, které nejsou uvedeny nebo jsou jinak formulovány než v ZOVB (per rollam, hlasovací kvora a j.). Dotaz: Potom se SVJ bude řídit pouze podle NOZ (jako SVJ 2014) anebo nadále podle ZOVB ? V případě, že dle ZOVB, pak ale nové stanovy tomuto zákonu neodpovídají.
Vzor: výzva k uzavření podnájemní smlouvy
U nás v družstvu jsou podnajmuty 2 byty bez platné podnájemní smlouvy. Chceme nájemcům napsat, že jednají v rozporu se stanovami a zákony a že jim v krajním případě hrozí vyloučení z družstva. Máte někdo nějaký pěkný vzor textu, kterým bychom se mohli inspirovat?
Co všechno musí platit nájemník? Vláda určila pravidla pro údržbu a opravy bytů
„Co všechno musí platit nájemník? Vláda určila pravidla pro údržbu a opravy bytů“
„Nový občanský zákoník od ledna 2014 stanoví, že nájemce provádí a platí běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. Bližší upřesnění ale přináší až nařízení, které dnes schválila vláda. Obsahuje jak podrobnou definici obou pojmů, tak maximální limit ročních výdajů pro nájemníky.“
Zplnomocnění společného zástupce
Dobrý den, prosím o radu, jak je to v případě hlasování, pokud spoluvlastníci zplnomocní jednoho společného zástupce. Opravňuje tato plná moc společného zástupce k hlasování za ostatní spoluvlastníky na jednání shromáždění? Děkuji.

Poslední komentáře