Ostatní
SVJ vs zateplení, shrnutí
Pokusím se shrnout, co je zde v asi tisíci vláknech a milionech příspěvcích:
- pro SVJ(2000) platí, že rozhodnout o zateplení mohou vlastníci, nikoli zasedání shromáždění. Byť to jsou fyzicky tatáž seskupení lidí. (jedná se o technické zhodnocení, nikoli o opravu)
- každý vlastník by měl být postaven před rozhodnutí, jak zafinancuje svůj podíl na akci. Dejme příklad, že se dohodlo zateplit za 5 let:
1) Může pět let "spořit" v podobě zálohy určené pro tento účel na účet SVJ
2) Může pět let spořit a zhodnocovat své úspory vlastní cestou a za pět let to dá najednou
Potize s byvalim predsedou vyboru
Dobry den, vzhledem k spatnemu vykonu jsme odvolali stary vybor a zvolili na shromazdeni novy, Predseda ale bohuzel nepredal vsechny dokumentace a rozhodl si ze s timto verdiktem nesouhlasi a zazaloval novy vybor za ujmu na pravech osobnosti a naridil mu tim komunikovat s nim pouze prostrednictvim jeho advokata ohledne vsech vecich. tudiz novy vybor vyzval prostrednictvim jeho advokata k predani zbyvajici dokumentace(zaznamy ze zhromadeni,klice od spolecnych prostoru) ale ten ani byvali predseda nereaguje. Co se v tomto pripade muze delat ? jak ma vybor ziskat veskere materialy a klice ktere stale chybi v dokumentaci SVJ.
Držení kauce za nájem
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu, ke 30.9. končíme v nájmu a předáváme byt majiteli. Dohodli jsme se, že pokud byt předáme v řádném stavu vrátí nám kauci v den předání. Vím, že podle NOZ má být kauce navrácena nejpozději do 30 dnů. Následně nám poslal e-mail, kde napsal, že kauci si podrží a odečte si z ní vyúčtování za služby. Mám za to, že kauce slouží k pokrytí dluhu na nájmu, dluhu za služby spojené s užíváním bytu nebo poškození bytu a vybavení. Nic z toho se nás netýká, vše máme řádně zaplacené a byt je v perfektním stavu.
odkoupení pozemku a společných prostor
Dobrý den, bydlím v nástavbě a jsem členem stavebního družstva, které nástavby postavilo na starším domu. Dům a pozemek byl městské části, ale ta je prodala lidem v domě. Tito lidé by po nás chtěli, abychom jim zaplatili za poměrnou část pozemku a společných částí domu. A já se ptám, jestli je možné si toto zaplatit a přitom aby byt byl pořád družstevní (tak bych to chtěla, mám pro to své důvody). Jestli tím zaplacením automaticky nebudu mít byt ve vlastnictví. Moc děkuji.
Refinancování úvěru
Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné, aby placený člen výboru, kdy jeho členství je účelové z důvodu přivýdělku pro svoji osobu. Odůvodnění: Na nedávné schůzi ze dne 15.9.2015 nám byl představen návrh na refinancování úvěru, kdy zpracování návrhu zajistil zmiňovaný člen. Dále jsem se dozvěděl, že již v minulosti byly tímto pánem 2mil. ze společného účtu vloženy na termínovaný vklad u banky J@T na dobu jednoho roku. Na můj dotaz zda za tyto operace inkasuje odpověděl, že ano, na dotaz o výši odměny odpověděl, že ji nebude sdělovat. Samozřejmě o provizích nepadlo na schůzích ani slovo! Mě by zajímalo zde placený člen, si může tuto provizi z těchto transakcí ponechat nebo jestli náleží na společný účet SVJ a náleží mu odměna ve výši vícenákladů, které s tímto souvisely. A nejedná se o střet zájmů?
odstoupení z funkce předsedy společenství vlastníků
Prosím o radu, předsedkyně našeho společenství zbylým 2 členům výboru oznámila, že z osobních důvodů odstupuje z funkce. Jsme společenství o 17 bytových jednotkách (většinou byty obývají důchodci, kteří byty převedli na děti, vnuky, kteří zde ale nebydlí). Máme svolanou schůzi, ale silně pochybuji, že se někdo k doplnění výboru přihlásí. Otázka zní, může být výbor pouze 2 členný, když naše stanovy uvádí 3. členný ? Jeden vlastník zastává placenou funkci správce (údržba, revize,..), lze si ponechat tutu funkci a na ostatní náležitosti týkající se výboru si sjednat službu?
Připomínky vlastníků bytových jednotek k novým stanovám
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak dlouhou lhůtu mají vlastníci bytových jednotek k tomu, aby se vyjádřili (připomínkovali) návrh nových stanov dle NOZu? Jsme již zaběhnuté SVJ, přepracováváme stanovy, aby byly dle NOZu.
Děkuji za radu.
usnesení MS Praha - výzva k doložení NZ ke změně stanov
Jak jsem slíbila, přikládám znění usnesení MS Praha, kterým nás vyzývají k doložení notářského zápisu ze shromáždění, které rozhodlo o změně stanov
nedoplacene nájemné a vyuctovani
Dobry den,naše bytová má 12bytu z toho je jich 11 svj a 1 spadá ještě pod bytové družstvo kvůli dluhu na nájmu. máme s nájemníkemp problémy i kvůli úklidu apod.věcem.Uklízet prý nemusí nespadá pod svj.Ale chci se zeptat jak je to s tím vzniklým dluhem který je ještě z doby kdy všichni byli pod bytovým družstvem.Teď jsme tedy skoro všichni svj a účetnictví nám spravujeme bývalé byt.družstvo,můžeme tedy chtít po najemnikovi doplacení dluhu?chystáme se měnit topné kotle a které se budou platit ze společného fondu oprav a nájemník tak vložil méně peněz než ostatní ale ohřívat se bude samozřejmě stejně jako ostatní.
prechod dluhu svj na noveho vlastnika
Dobry den, chtel bych pozadat o radu nekoho kdo ma zkusenosti s problematikou svjecek. Nedavno jsem koupil byt do osobniho vlastnictvi, tim jsem se stal clenem SVJ. Na dum je vzat uver cca 2 mil kc, ktery byl schvalen na rekonstrukci domu. Predchozi majitel mi nebyl schopen o uveru nic rici, proto jsem se jej rozhodl neplatit. Platim vsechny zakonem stanovene platby, krome polozky uveru. V katastru neni uvedeno zastavni pravo na jednotku a v kupni smlouve nebyla o prevzeti uveru ani zminka. Svj me chce dat k soudu jako neplatice, poradte prosim, mam nejakou sanci na uspech?

Poslední komentáře