Ostatní

Ve smlouvě není uvedena výše žáloh

Vložil Anonymous, 3. Únor 2017 - 12:08 ::

Dobrý den,

momentálně já, z pozice pronajímatele bytu řeším problém. Pronajal byt a špatně udělal smlouvu. Je v ní daná cena za pronájem bytu xxx kč ale už není řečeno kolik jsou zálohy na služby (teplo, voda). Odstavec o tom že se dělá vyučtování a případné přeplatky nebo nedoplatky jsou obosměrně vypláceny tam mám. V minulém roce v zálohách které platím já na svůj byt, byl přeplatek. Nájemník ho chce s oduvodněním že je jeho. Jak ale já mám vypočítat kolik mu mám dát když nevím kolik si na zálohách zaplatil.

Odpovědnost výboru za úvěr pro SVJ

Vložil Anonymous, 3. Únor 2017 - 11:09 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat když si SVJ vezme úvěr na nějakou opravu, úvěr podepíše výbor o třech lidech. Jsou následně nějak odpovědní členové výboru za to když třeba jeden byt přestane spláce peníze na úvěr?

Děkuji moc za odpověď

Nepojmenovaná smlouva

Vložil tazatel 2 (bez ověření), 2. Únor 2017 - 19:49 ::

Lze jí použít v svj? Když ano, tak na co a jaké odvody – daně se pak odvádí.

Právní a technický rozměr odpojení vody neplatiči

Vložil JuK (bez ověření), 2. Únor 2017 - 12:38 ::

Kompletně rekonstruujeme stupačkové šachty (jsme panelák), chceme udělat nově i datové rozvody a „připravit se“ na technologickou budoucnost. Úpravy stupaček by měly zabránit šíření štěnic, švábů, mravenců, potkanů, myší apod. Nyní pracujeme na projektu. Současně chceme provést takové řešení vodovodních trubek, aby bylo možné neplatiči přerušit vodu. Existují četná rozhodnutí trestních soudů, že majitel nemůže odpojit vodu nájemníkovi (§ 208 t.z.). Je rozdíl mezi odpojením dodávek vody ze strany smluvního dodavatele pro neplacení a svévolným jednáním pronajímatele, který chce donutit neplatícího nájemníka k opuštění bytu. Podle zákona o službách (§ 2) je SVJ poskytovatelem služeb.

Do stanov chceme dát toto ustanovení:

Opakovaný nedostatečný počat vlastníků na schůzi shromáždění

Vložil Butch (bez ověření), 2. Únor 2017 - 11:13 ::

Dobrý den, opakovaně se nám ve společenství stává, že se na „schůzi“ nesejde dostatečná část vlastníků bytů (a už vůbec ne podílem). Nelze tedy nic řešit a už vůbec nic odsouhlasit. Termín je vždy vlastníkům bytů sdělen předem i s tématy k projednání, ale je jim to nejspíš fuk. Poprosím tedy o radu nebo možnosti, co v takovém případě dělat. Děkuji :)

vlastník nebytových prostor - odvoz TDO

Vložil Eva (bez ověření), 1. Únor 2017 - 19:35 ::

Dobrý den, prosím o radu, máme v domě nebytové prostory, vlastník nebytových prostor zde má sídlo své společnosti, pracují zde zaměstnanci firmy. Jak je to s odvozem odpadu ??? musí mít svoji popelnici ??? Někde jsem našla, že firmy „netvoří“ komunální odpad a měly by mít své nádoby. Děkuji

Účel SVJ "Zajišťování správy nemovité věci" - co ještě je a co už není správa?

Vložil aksim_ka, 1. Únor 2017 - 18:48 ::

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o názor na následující situaci:

V blízkosti domu je naplánována stavba nové silnice. Proti stavbě silnice jsou ze strany obyvatel nejen našeho domu, ale i okolních, vedeny neustálé spory. Mimo jiné jeden s obyvatel okolních domů bojuje přímo žalobou, ke které se někteří chtějí připojit a jiní ne. Může se ale k žalobě připojit SVJ jako takové?

Já se tedy domnívám, že stavba silnice v blízkosti absolutně se správou domu nesouvisí a předseda tak nemá žádné právo v soudním sporu zastupovat SVJ, a že i když bylo na shromáždění hlasováno o připojení se k žalobě, že je takové hlasování neplatné, jelikož nemá nic společného se správou domu. Což současně souvisí s tím, že SVJ chce ze svého účtu, do kterého se podle mě vybírají příspěvky na správu domu, platit soudní poplatky.

přeplácející výše zálohy

Vložil veronikaB, 1. Únor 2017 - 12:32 ::

Dobrý den, máme v domě vlastníka bytové jednotky, který si záměrně zasílá vyšší zálohy na služby (spotřeba energie v domě, odvoz odpadu atd.) než mu byly předepsány. Příklad: záloha předepsána na 1500,–/měsíčně, on zasílá 2500,–/měsíčně, každý rok má vlastník logicky velké přeplatky, je nějaká legislativní úprava, která by mu toto několikaleté jednání neumožňovala. Domluvy nezabírají Předem děkuji za odpověď. Bečvářová Veronika

svolání mimoř. Shromáždění

Vložil Podlipný (bez ověření), 1. Únor 2017 - 12:25 ::

Prosím, dovolil bych si podat tento dotaz. Zda-li je vážný problém k řešení v rámci SVJ, může se svolat mimořádné shromáždění prostřednictvím vlastníků s větším podílem? Musí k tomu být souhlas výboru SVJ, jak to bylo sděleno? Zde odkaz na NOZ… Spatřujeme zde svévoli předsedy SVJ s povolením výboru, když se negativa týkají jeho osoby!

Zápis z jednání Shromáždění

Vložil Podlipný (bez ověření), 1. Únor 2017 - 12:03 ::

Dobrý den. Prosím, mohl by mi někdo sdělit, zda je v NOZ určena doba předložení zápisu z jednání Shromáždění? Případně, jak se dá na vědomí vlastníkům? Děkuji za odpověď.

Syndikovat obsah