Ostatní
cena za profi výkon funkce předsedy
Dobrý den, je zde někdo, kdo využívá služeb smluvního profi výkonu funkce statutárního orgánu SVJ? Může mi někdo nastínit cenu za tento výkon s ohledem na počet jednotek v domě? Prosím pouze o konkrétní cenu za výkon a počet jednotek v domě. Děkuji.
Vydání předpisu
Dobrý den! Jsem vlastníkem 30 bytů, které pronajímám, v různých částech ČR. Chci se zeptat, jaká je u Vás praxe s vydáváním předpisů plateb. Je mi o to, že bych potřeboval získat předpis/předpisy ihned po koupi bytu, abych mohl svému nájemníkovy dát do nájemní smlouvy přesnou částku za úhradu služeb. Dost často se mi stává, že mi SVJ nebo družstvo odmítá dát předpis před tím, než se na katastru změním na majitele jednotky, mnohdy to z nich „páčím“ i mnohem déle. Za Vaše příspěvky mnohokrát díky!
Škoda způsobená nájemníkem
Dobry den, chtela bych poradit v teto situaci. Ve spolecnych prostorech domu – na patre, kde vlastnim a pronajimam byt, doslo k rozbiti skla u vytahu. Udajna svedkyne nevidela vinika, jen slysela ranu a pry odmita vypovidat. Ke skode nebyla zavolana ani policie, neni zadna dokumentace – protokol, zapis… Vybor tvrdi, ze skodu zpusobila navsteva me najemnice. Neni na to vsak zadny dukaz. O nicem jsem nebyla predem informovana a pred svatky mi rovnou prisla prefakturace skody na castku 2300 kc. S uhradou skody jsem nesouhlasila, ale trvaji na uhrade, protoze jako vlastnik bytu dle stanov hradim skodu zpusobenou najemnikem.
Nepřijaté nové Stanovy
Dobrý den, stále nemáme přijaté nové stanovy a v nejbližších měsících se tak nestane, neb dle našeho výboru (brzy již bývalého dle patřičné mít naštvání vlastníků) je na jejich přijetí stále čas. Jsme jako skupina vlastníků rozhodnuti nechat SVJ v této věci prověřit a případnou pokutu za nepřijetí vymáhat po členech výboru, výbor byl na nutnost přijetí nových Stanov upozorněn již před dvěma lety. Poradíte mi, kam se v této věci obrátit? Jde o rejstříkový soud pod který spadáme s nějakou „Žádostí o prověření“? Děkuji. K.
Které banky úvěrují SVJ
Budu obíhat banky, které banky SVJ posktují úvěry? Vím o těchto:
ČS
ČSOB
KB
MPSS
RB
RSTS
SSČS
Kdy se SVJ stane vlastníkem vodoměru?
Uzavíráme smlouvu o dílo o dodávce a montáži bytových vodoměrů, smlouva se přímo nevyjadřuje k otázce, kdy se SVJ stane vlastníkem vodoměrů.
Do smlouvy chci navrhnout zanést tuto větu:
„Objednatel se stává vlastníkem bytových vodoměrů uhrazením konečné faktury zhotovitele.“
Je to v pořádku?
Vznik SVJ bez notáře?
SVJ lze založit buď uvedením stanov do prohlášení vlastníka, nebo přijetím stanov ve formě veřejné listiny tj. notářským zápisem o zakladatelském jednání. První varianta údajně znamená úsporu několika tísíc Kč a výhodu každé další změny stanov bez přítomnosti notáře.
Bylo by možné, kdy u domu už rozděleného na jednotky s prohlášením bez stanov (SVJ nebylo ještě založeno) místo založení SVJ notářsky ověřeným zápisem o zakladatelském právním jednání vč. přijetí stanov, zvolit raději změnu prohlášení přijatou všemi vlastníky, jež by obsahovala stanovy? Tím by bylo SVJ založeno a stačilo by pak podat návrh na zápis SVJ do veřejného rejstříku přes ingeligentní formulář a k tomu přiložit opravené prohlášení vlastníka (už se stanovami) + vyrozumění katastrálního úřadu o jeho zápisu do katastru nemovitostí?
Vzory účetních závěrek
Můžete doporučit vzory dobrých účetních závěrek společenství vlastníků jednotek pro inspiraci? Jde mi ponejvíce o obsah přílohy, co se tam asi tak obvykle dává nad rámec povinného obsahu.
Oprava/Doplnění návrhu změn do rejstříku
Dobrý den,
podali jsme návrh k soudu na změnu výboru a stanov v rejstříku. Tento návrh nám byl vrácen k opravě data ukončení funkce a doplnění dalších listin.
Chci se zeptat:
- Jak provést opravu, doplnění v návrhu? Znovu přes inteligentní formulář? Když jsem se zkoušel vrátit k původnímu, z důvodu podání mi byl vygenerován nový s novým kódem.
- Je nutné zase platit kolky?
Předem děkuji.
Jak postupovat při zdaňování odměn členům výboru
Četl jsem, že se změnil zákon o daních z příjmů a že u odměny do 2500 Kč se při nepodepsaném růžovém prohlášení zdaňuje srážkovou daní.
U nás máme schváleny odměny 5 členů výboru (resp. je to takto definované ve stanovách) 1500 Kč čistého měsíčně. Shromáždění schvaluje v rozpočtu celkový limit včetně odvodů 120.000 Kč, ale člen výboru za všech okolností obdrží 1500 Kč čistého, může tedy vzniknout na vybraných zálohách přeplatek, který při vyúčtování vracíme.
Následně se postupuje při zdaňování podle toho, zda je člen výboru v důchodu či není. Sociální pojištění se z takto nízké částky neodvede, za všechny členy výboru se odvede pouze zdravotní pojištění.

Poslední komentáře