Ostatní
Agenda společenství- předání novému výboru
Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s předáním agendy společenství – poté, co původní výbor na shromáždění neuspěl ve volbě a má předat vše výboru novému. Bylo odsouhlaseno, že předání proběhně do měsíce, ale minuý výbor nechce dříve předat ani věci nutné pro chod společenství, plnění závazků (platbu faktur). Jak v tomto případě postupovat, věděl by někdo? Díky. KT
Likvidační zálohy
Dobrý den,
Před pár měsíci jsme se nastěhovaly/koupila byt v bytovém baráku, ve kterém existuje SVJ. Byly mi „nadiktovány“ zálohy, které se mi zdají velmi vysoké, a nesouhlasím s nimi. V bytě bydlí 2 osoby a pro představu:
Dlouhodobé zálohy na opravy 2500 Kč Poplatky za správu = 1000 Kč Záloha na vytápění = 1500 Kč Záloha na ohřev TUV = 900Kč Záloha SV pro TUV = 350 Kč Záloha SV = 950 Kč
Celkem tedy 8200 Kč. Mám malé miminko a tyto zálohy jsou pro mě likvidační. Bavila jsme se s předsedou sdružení a zálohy jsou dané historicky a odhlasované. Maximálně mi může udělit výjimku na vodu a ohřev vody a to ještě pouze možná.
Vystěhování bývalých majitelů bytu
Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit s mojí situaci. Koupili jsme byt v insolvenci. Majitelé v něm stále přebývají, i když o tom, že mají byt opustit vědí minimálně půl roku. V Katastru nemovitostí jsme již zapsání jako majitelé. Když přišlo konečně na předání bytu realitním makléřem, bývalý majitelé rezolutně řekli, že se stěhovat nebudou. Můžete mi prosím poradit, jak mám situaci řešit, jestli svépomoci nebo jinou cestou. Děkuji.
§1208/d OZ
Ustanovení § 1208, ods.d), OZ říká, že do působnosti shromáždění patří r ozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků.Marně si lámu hlavu co tím zákonodárce přesně myslel. Dokáže mi někdo z vás, právních odborníků, vysvětlit smysl tohoto ustanovení a jeho aplikaci na nějakém příkladu? Jura.
Geniální Mostecká SVJ ...pro poklidnou dobu stáří
Zde pan TN uvedl dvě SVJ u kterých jsou
skutečně „chorobné“ stanovy…
Chyby v následujícím textu ignorujte, OCR mi bohužel lépe
nefunguje…
[čl.3/4] Spolecenstvi vlastniku je povinno na zaklade zadosti elena spolecenstvi vyhotovit tomuto clenovi potvrzeni pro pfevod vlastnickeho prava kjednotce o tom, jake dluhy souvisejici se spn\vou domu a pozemku pfejdou na nabyvatele jednotky, popfipade ze takove dluhy nejsou. Poplatek za vyhotoveni potvrzeni hrazeny zadatelem cini 1 210 Kc.
[čl.3/5] Spolecni clenove spolecenstvi, jimiž jsou spoluvlastnici jednotky nebo manzele, kteři maji jednotku ve spolecnem jmeni, jsou povinni urCit a zmocnit spoleCneho zastupce, který bude vykonávat jejich práva vUCi spoleCenstvi vlastnikU. SpoleCni Clenove jsou povinni pfedloZit zmocneni v pisemne podobe statutármimu orgánu spoleCenství Zmocnenf musi byt pfedlozeno do 30 dnu od nabyti jednotky, nebo vzniku spolecneho clenstvi, nebo pfijeti techto stanov. Neucini-li tak, uhradi povinny sankci ve výsi 3 000 Kc.není mi jasné, proč neodhlasovat třeba 30.000. Je vůbec třeba k tomu hlasování, nebo se již SVJ stalo pronajímatelem všech „vlastnických jednotek“ a „vlastníci“ jsou jen formální bílí koně?[čl.5/2/d] v připadě prodleni s penezitym plnenim ve prospech spolecenstvi, ktere pfesahuje 5 dnu ode dne jeho splatnosti, uhradit spolecenstvi urok z prodleni ve vysi 1 promile z dluzne castky denne, nejmene vsak 10 Kc za kaŽdý i zapoCatY mesic prodlenf, pfipadne Urok nebo poplatek z prodleni ve výSi stanovene jiným právnfm předpisem, …
[čl.5/2/m] …oznamit spo!ecenstvi pfedem provadeni stavebnich uprav v byte a umoznit pfistup spolecenstvi i jim přibraným tfetim osobam do bytu (a to i opakovane) na zaklade pfedchozi výzvy …tedy jakým koliv pobudům? kolik je to osob? I Policie potřebuje (zatím) svolení prokurátora k domovní prohlídce…[čl.5/2/q] …neni-li mozno zajistit osobu, ktera umozni vstup do bytu, strpet odborne provedeny nasilny vstup do bytu pro neodkladne odstraneni havarie……co když se ale „havárie“ nenajde, zato majitel najde byt „ODBORNĚ VYKRADENÝ“ ??[čl.5/2/u] …oznámit statutáimimu orgánu Umysl o prodeji nebo pronájmu jednotky, a to nejmene mesic pfed uskutecnenim dispozice s jednotkou. Statutami organ si vyhrazuje pravo nedat souhlas s osobou, ktere je bytova jednotka nabizena.
Žaloba k soudu
Dobrý den. Na shromáždění jsme schválili zateplení panelového domu. Jeden s vlastníků, který hlasoval proti mi dnes ústně sdělil, že podal žalobu k soudu,nejspíš proti usnesení. Našim statutárním orgánem je bytové družstvo, které, tuto informaci, že byla podaná žaloba nemá. Otázka zní: je žalobce povinen v případě žaloby k soudu o tomto informovat SVJ, aby v této věci (zateplování) čekal na rozhodnutí soudu a nepodnikal, žádné další kroky?
Děkuji
Shromáždění SVJ
Dobrý den,
ve stanovách máme bod, který se týká shromáždění. Shromáždění je způsobilé se usnášet za přítomnosti členů společenství, kteří mají většinu všech hlasů. Jak to mám chápat? děkuji Č.M.
Z ÚTEM SVJ DISPONUJE CIZÍ OSOBA
V našem SVJ máme statutární orgán předsedu.Nedávno jsme se dozvěděli,že transparentním účtem disponuje jeho manželka,nikdo jsme jí nedali dispoziční právo,není právní osoba.Předseda nám sdělil,že si může určit,kdo budu disponovat s účtem SVJ koho si on vybere,potom zasíláme peníze na účet. manželce předsedy SVJ,
Plíživá legalizace fondu oprav
Blbost se šíří naší legislativou.
V pokynu GFŘ se píše o „tzv. fondu oprav“. Právníci a daňoví poradci nad tím kroutí hlavou, jak takový nesmysl může napsat vysokoškolsky vzdělaný úředník MF.
Snaživí poslanci bez konzultací s odbornou veřejností prosazují změnu zákona o pomoci v homotné nouzi (v tomto příspěvku neřeším věcnou stránku návrhu, ta má asi i nějaké opodstatnění, byť jsem zvědavý na realizaci v praxi), konkrétně ustanovení o poskytování dopladku na bydlení, cituji návrh novely: „Doplatek na bydlení se poskytuje v peněžní formě. Doplatek na bydlení nebo jeho část lze použít bez souhlasu příjemce k přímé úhradě nákladů na bydlení, a to tak, že plátce doplatku jej poukazuje pronajímateli nebo poskytovali služeb nebo poskytovateli energií. V případě, že vlastník jednotky jako poskytovatel služeb neuhradil společenství vlastníků jednotek zálohu za služby spojené s užíváním bytu a příspěvek do fondu oprav, považuje se pro účely tohoto zákona za poskytovatele služeb nájemci společenství vlastníků jednotek.“.“
vlastní neumožní odečet vodoměru
vlastník bytové jednotky záměrně neumožnil odečet vodoměru studené vody. V domě není centrální vytápěí a příprava TUV. Jedná se výhradě o rozpočítání studené vody. Bohužel vodoměry byly nově instalovány, takže nelze naúčtovat spotřebu dle předchozích odečtů. Jaký radíte postup.

Poslední komentáře