Ostatní

prohlášení vlastníka

Vložil KN (bez ověření), 12. Únor 2017 - 18:54 ::

Dobrý den, prosím o radu, ohledně prohlášení vlastníka. Když chci koupit byt, tak mi prodávající musí ke kupní smlouvě vystavit i prohlášení vlastníka? Děkuji.

katastrsvj.cz

Vložil Val. (bez ověření), 12. Únor 2017 - 13:22 ::

Máte prosím někdo tuto službu předplacenou www.katastrsvj.cz Jaká je užitná hodnota oproti bezplatnému sledování změn od ČÚZK?

Sleduje to jenom katastr nemovitostí, nebo také insolvenční rejtřík?

Náš správce má nějaký software, který hlídá insolvenční rejstřík, platíme mu cca 8000 Kč ročně za hlídání insolvencí. Pokud by se dalo sloučit do jedné služby jak hlídání insolvencí, tak i katastru (tj. exekucí), asi bychom do toho šli. Jsem z Ústeckého kraje, a dlužníků tu máme bohužel docela dost, jde o poměrně palčivý problém.

Platnost stanov při rozporu s Obč. Zák. 89-2012

Vložil Ivan Plešek (bez ověření), 11. Únor 2017 - 23:32 ::

1/ Ustanovení našich nových „Stanov společenství vlastníků“ nepřipouštějí při jednání „Shromáždění vlastníků“ možnost zastoupení jinou osobou, nežli členem společenství, což je v přímém rozporu s ustanoveními Obč. Zák. 89–2012 – § 436–440, §39–39, §45–47, §49–53, §457–451.

2/ Naše nové „Stanovy společenství vlastníků“ neobsahují „Pravidla …, pro příspěvky na správu domu a úhradu nesouhlasil. Přes můj nesouhlas pro uvedené rozpory s ustanoveními Obč. Zák. 89–2012 byly tyto „Stanovy“ zapsány do rejstříku společenství vlastníků jednotek u Městského soudu v Praze.

Vlastník zemře bez dědice

Vložil Val. (bez ověření), 11. Únor 2017 - 17:14 ::

Když vlastník zemře bez dědice a zanechal po sobě dluhy, navíc dluhy nadále narůstají tím, že za prázdnou jednotku nikdo neplatí příspěvky na správu domu, dluhy jsou vyšší než výtěžek z prodeje bytu, a přednost k úhradě mají zajištění věřitelé, notář a stát (nedoplatky na odvodech, ekologická likvidace auta), tak jak postupuje SVJ s dluhem za vlastníkem?

Dluh se účetně odepíše?

Dědické řízení trvalo několik let. Za tu dobu nikdo za vlastníka nehradil příspěvek na správu ani služby (byť na službách za skoro 3 roky prázdný byt „nic“ nespotřeboval, tak odepisovaná částka je úctyhodná – skoro 200 000 Kč, ale reálně prázdným bytem nedocházelo ke konzumaci služeb ani správy).

nefungujici fond oprav a vedeni SVJ

Vložil Michal (bez ověření), 11. Únor 2017 - 10:45 ::

Dobry den, Chtel bych se zeptat – mame byt ve spolecenstvi, poctive platime vse, co se plati. Pred temer dvema lety se ve vsech bytech v celem dome menily vnitrni telefony (ty ke zvonkum) a jen k nam nikdo neprisel – byli jsme prokazatelne doma a cekali – ovsem protoze ten zvonek nefunguje, tak se nedozvonil (zrejme). Za celou dobu jsme nekolikrat upozornil predstavenstvo SVJ, ze na nas zapomneli, ovsem i po teto dobe a i pres upominani kazdy mesic, mi vedeni stale do oci tvrdi, ze jsem jim nikdy nic nerekl. Nekonaji se ani zadne schuze – presto, ze mame ve stanovach, ze se musi delat minimalne jednou rocne.

Počet podpisů na účetním dokladu - účetní směrnice v SVJ (je/není)

Vložil TN. (bez ověření), 11. Únor 2017 - 10:33 ::

V předchozím příspěvku http://www.portalsvj.cz/…agdin-spolek#… se rozjela diskuse o počtu podpisů na účetním dokladu „ze strany SVJ“, resp. výboru coby osoby odpovědné za účetní případ. Protože je to tam už nepřehledné, zakládám samostatné vlákno.

Z diskuse jsem pochopil, že pokud SVJ nevydá vnitřní směrnici o účetnictví, musí účetní doklad podepsat takový počet členů výboru, o jakém je stanoven způsob jednání ve stanovách (tedy obvykle dva členové výboru, případně jen předseda výboru, nebo u jednočlenného orgánu předseda společenství).

Časopis Výbor, propaganda proti právům vlastníků a Magdin spolek

Vložil TN. (bez ověření), 9. Únor 2017 - 19:03 ::

Až doposud jsem si myslel, že vlastnická práva a postavení SVJ potlačují jen SBD. Mýlil jsem se. Je to mnohem horší, agitace proti vlastnickým právům se pomalu šíří jako rakovina a prostupuje hloboce naší společností a médii.

Stáhněte 6. číslo časopisu Výbor a čtěte str. 4–6. Členů výboru je mi líto, jako mnoho jiných výborů spoléhali na správce. Nevylučuji, že rozhovor je částečně smyšlený či obohacen o vymyšlené výroky, které zpovídaný člen výboru vůbec neřekl a autorka si je vymyslela nebo podle potřeby upravila. Jde o PR rozhovor a je třeba s určitou manipulací počítat. Toto neřeším.

Chyba v rejstříku společenství vlastníků

Vložil Anonymous, 9. Únor 2017 - 15:09 ::

Dobrý den, zjistili jsme, že máme v rejstříku společenství vl. zapsaný jiný název společenství, než jaký je ve stanovách (stanovy jsou vloženy do Sbírky listin). Je tam v podstatě jen drobná odchylka (absence čárky a předložky). Prosím o radu jak nyní postupovat. Plánujeme svolat shromáždění, kde budeme schvalovat nové stanovy. Stačí, když do nových stanov uvedeme název, který je v rejstříku a tím se zápis „zlegalizuje“, nebo je třeba jiného postupu. Děkuji.

odstoupení celého výboru

Vložil Anonymous, 9. Únor 2017 - 10:27 ::

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Po vypjaté situaci v našem SVJ jsme se rozhodli, že celý výbor (včetně předsedy) odstoupíme. Důvody nechci rozepisovat.

V našich nových stanovách máme uvedeno, že člen voleného orgánu může ze své funkce odstoupit písemným prohlášením o svém odstoupení došlým společenství a adresovaným tomu orgánu, jehož je členem. Funkce pak zaniká uplynutím dvou měsíců od doručení prohlášení. Jak to ale provést prakticky? Když všichni odstupujeme naráz? Navzájem si ve výboru podepíšeme svá odstoupení? A jak doručíme celému společenství?

poškození rozvodu vody

Vložil Janča (bez ověření), 8. Únor 2017 - 13:58 ::

V srpnu koupil nebytový prostor (NP)- kancelář nový vlastník. V listopadu začal předělávat strukturu tohoto prostoru včetně sociálního zařízení. V lednu nahlásil SVJ, že kape- teče voda z vodovodního rozvodu a ať to SVJ uhradí a dá do pořádku, aby mohl spustit provoz kanceláře. Na sjednané schůzce zástupce SVJ s vlastníkem v prostoru zjištěno, že došlo pravděpodobně k neodbornému zásahu při rekonstrukci a k možnému narušení rozvodů pro další napojené domy. Bohužel v tomto NP se nachází veškeré rozvody (jak kanalizace, rozvodů vody SV, TUV, topení) Jak postupovat, aby bylo zjištěno kdo poškodil a jak postupovat, když nový vlastník žádá po SVJ, aby i všechny rozvody byly z jeho prostoru přebudovány – přemístněny do jiných prostorů.

Syndikovat obsah