Ostatní
Výměna výtahu - dotace
Dobrý den, má zkušenost někdo s dotací panel 2013+ na výměnu starého výtahu za nový? Jaké jsou podmínky-komplexnost? Co vše se musí udělat k tomu a co splnit? Děkuji J.O.
Judikatura ke stanovám
Zaregistroval prosím někdo nějaká rozhodnutí, klidně i krajských soudů, případně vrchních (ve vyhledávači NS jsem nic nenašel) k neplatnosti, resp. nicotnosti některých ustanovení stanov? Nejde mi o zneplatnění celých stanov, ale jen těch ustanovení, která jsou zdánlivá, tj. porušující dobré mravy a kogentní ustanovení zákona. Divil bych se , že by ještě nikdo nepodal žalobu proti stanovám z dílny SČMBD :-) Nikdo žádný spor nezaznamenal?
Kouření ve společných prostorách
Dobrý den, v nových stanovách svj jsme schválili zákaz kouření na společné chodbě našeho panelového domu.Stanovy již vstoupily v platnost 19.1.2017. Předseda SVJ ale zákaz nerespektuje a kouří dál s poznámkou,že ho to nezajímá. Jak lze docílit respektování schváleného zákazu? Kam se obrátit v případě opětovného porušování? Děkuji Aklim
vyúčtování tepla dle vyhl. č. 70/2016 Sb.
Dobrý den, od 1.7.2016 platí nová vyhl. ERÚ o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích, kde mne zaujal §14 o náležitostech dokladu, kterým se vyúčtovává teplo. Naše SVJ nám po 2 roky předává Přehled vyúčtování za období od 1.1. do 31.12. daného roku. Celkově má tento dokument, který zpracovává správce a je vystaven pod hlavičkou správce a podepsán účetním správce, výbor SVJ ho nikterak nekontrasignuje, 11 bodů. 4 z nich jsou věnovány teplu a teplé vodě. Před tím jsme bez problémů dostávali dvě stránky a teplo bylo srozumitelně vyúčtováno zvlášť.
Zálohy na správu domu a pozemku, jejichž výše nesouvisí s velikostí jednotky
Dobrý den, v lednu 2017 proběhlo v našem SVJ shromáždění, kde jedním z bodů bylo „Hlasování o zavedení samostatných příspěvků na správu domu a pozemku, jejichž výše nesouvisí s velikostí jednotky, resp. s velikostí spoluvlastnického podílu vlastníka jednotky na společných částech domu a pozemku a jsou stejně pracné a nákladné ve vztahu k malé i velké jednotce, včetně jejich výše.“ Jedná se o tyto položky – odměny výboru SVJ včetně zdravotního pojištění; výměnu vodoměrů SV+TUV; administrativu SVJ (poštovné,kopírování,upomínky); revize a kontroly plynu; revize elektro a hromosvodu; revize požární.
Návod pro odpírače fondu oprav
Zdravím všechny odpírače fondů oprav.
V diskusi „Lze hlasovat na shromáždění o věci, která nebyla na pozvánce?“ jsme narazili na rozdíly mezi absolutní a relativní neplatností a zdánlivostí právních jednání aplikovanými na usnesení shromáždění SVJ.
Jste členové SVJ, jehož shromáždění kdysi dávno, neví se kdy, protože zápisy neexistují, nikdo je totiž nepíše, schválilo „příděl do fondu oprav“ ve výši XX Kč/m čtvereční. A možná ani neschválilo, možná tento způsob výběru peněžních prostředků na náklady správy domu poradil vyplašenému výboru („haló, pomóc, nás do toho navrtali sousedi, co máme dělat?“) hodný technik ze správcovské firmy a od té doby v této výši vystavují předpisy plateb („nám to vyplivne chytrý prográmek, za jehož licenci platíme nekřesťanské peníze, takže to určitě bude správně“). Deset let nikdo neprotestuje, protože je to všem fuk, možná tomu ani nikdo nerozumí, a tak všichni svorně platí.
Lze hlasovat na shromáždění o věci, která nebyla na pozvánce?
Platí, že na zasedání shromáždění nelze projednat záležitost, která nebyla na pozvánce, není-li přítomno 100 % vlastníků a nesouhlasí-li všichni s doplněním programu.
Jste toho názoru, že tento zákaz platí absolutně?
Je jasné, že na shromáždění nelze navrhnout např. změnu stanov, volbu člena výboru, změnu správce, schválení zateplení a úvěrové smlouvy a podobné důležité záležitosti.
Uvedu však pár „nedůležitých“ záležitostí:
1. stanovy nerozumně dávají shromáždění kompetenci schválení smlouvy o úklidu. Týden před schůzí podá uklízečka výpověď, lze na schůzi projednat smlouvu s novou uklízečkou?
koupě zák.89/2012 Sb.
Info pro všechny zájemce o nový zákon č.89/2012Sb.(občan) Kdo má zájem o levný nákup, předkládám zde adresu dodavatele. Nakladatelství Sagit as. Horní 457/1 Ostrava – Hrabůvka 700 30
Jedná se o poslední vydání s veškerými schválenými doplňky samotných autorů NOZ!
Nakladatelství rovněž vystavuje po úhradě daňový doklad. Cena 139,– Kč, když poštovné účtováno není!!
Informaci předkládám ze své dobré zkušenosti. U tohoto nakladatelství je možno zabezpečit i další potřebné zákony, mající vztah k činnosti jak k BD tak k SVJ.
Rozúčtování tepla dle 269/2015 Sb.
Zdravím, i když jsem si vyhlášku četl již v minulém roce nějak mi uniklo že stanovené limitní hodnoty –20% a +100% jsou pevně stanovené a nelze se od nich odchýlit. Do teď jsem žil v přesvědčení že je nelze překročit ale že změkčit je lze. Tedy např. –18% a +40% (tedy hranice které používáme již několik let) budeme moci použít i pro rozúčtování tepla pro rok 2016. Po upozornění od rozúčtovatele jsem si opět přečetl jak vyhlášku tak metodický pokyn a skutečně tam nenacházím možnost hranice změkčit. Jaký je Váš výklad § 3 oddílu (2) ? Máme shromážděním schválené hranice –18% +40% ale protizákonná ustanovení budou stejně neplatná. Je nějaká možnost jak si schválené hranice ponechat i když schválení nebylo 100% hlasy všech?
vlastnictví svj
Podle § 1195 OZ a komentáře např. Judr. Pražák: Bytové spoluvlastnictví může SVJ vlastnit bytovou jednotku. Víte o existenci SVJ, které vlastní byt? Díky za reakce Jan H.

Poslední komentáře