Ostatní
Úvěr na 20 let?
Výbor navrhuje schválit úvěr na 20 let, s fixací po celou dobu, částka 25 milionů Kč (odpovídá 250 tisíc na jednotku). Úvěrem se zafinancuje zateplení, sanace balkonů, nové vchody do domu, nová elektroinstalace a nové výtahy. Úrok se zdá slušný – 1,47 %. Měsíční splátku 120 tisíc Kč v pohodě pokryje v současnosti nastavená výše zálohy do DZO (vybereme 170 tisíc Kč měs.), platíme do fondu oprav 30 Kč/metr čtvereční. Máme v současnosti jiný úvěr, který ale předčasně splatíme naspořenými prostředky (zůstatek úvěru je cca 1,5 mil Kč).
začátek topné sezóny 2016
Dobrý den, dle nové vyhl. č. 269/2015 Sb. se od 1.1.2016 přistupuje ke změně rozúčtování spotřeby tepla. Vzhledem k tomu, že topná sezóna začíná v září roku předcházejícího a končí v dubnu roku následujícího, ptám se, kdy začala účetně sezóna pro postup dle nových předpisů? Pro rok 2016 se začalo topit v dubnu 2016 a nebo v září 2015,(to jsme ale už zaplatili ve vyúčtování za rok 2015). A nebo se bude účtovat dle nového systému až od dubna 2016? Děkuji
Revize elektroinstalace v bytě v osobním vlastnictví
Dobrý den, domnívám se, že revize elektroinstalace v bytě v osobním vlastnictví, umístěném v panelovém domě, je záležitostí každého jednotlivého vlastníka a tento není žádným způsobem povinen prokazovat SVJ platnou revizi. Neřeším, zda ji vlastník má nebo nemá a neřeším ani prokazování pojišťovně v případě pojistného plnění, řeším pouze povinnost prokazovat SVJ a vůbec právo SVJ nakazovat vlastníkovi revizi v jeho vlastním bytě. Může někdo potvrdit či vyvrátit, s podložením legislativou, mou domněnku? Děkuji
proplacení oken
Dobrý den. Prosím o radu. V našem SVJ se chystá revitalizace, která zahrnuje zateplení a výměnu stávajícího výtahu za nový. A tady mám problém. Předseda společenství navrhl, že by majitelé bytů mohli jednopokojovému bytu v přízemí za jeho souhlas s výstavbou nového výtahu (z důvodu, že jej nepoužívá) proplatit nová okna ze společných peněz. Zkrátka něco za něco. Stejně ale výtah nepoužívají majitelé bytů v prvním patře (nebo jen minimálně).Já s tímto proplacením nesouhlasím. Jak mám postupovat abych tuto platbu stopnul? Jedná se přece jen o moje peníze.
sdružování SVJ
Ve stanovách SVJ máme, že se SVJ může sdružit s jiným SVJ ke spolupráci při naplňování účelu své existence nebo se stát členem právnické osoby sdružující SVJ nebo vlastníky jednotek nebo jinak působící v oblasti bydlení, přitom se však nemůže zavázat k jiné majetkové účasti, než je poskytnutí členského vkladu nebo poskytování členských příspěvků. Prosím o vysvětlení, co to v praxi znamená, zejména co je to naplňování účelu své existence. Děkuji Olouš
Zamítnutí zápisu nového výboru do rejstříku - překročení funknčníhio období
Dobrý den,
proběhla kompletní změna výboru, přičemž soud návrh na zápis do rejstříku zamítl, jelikož zjistil, že mnohem dříve, několik let zpět, došlo k ukončení funkčního období po řádných 5 letech a nemá informaci o jejich znovu zvolení.
Jako možnosti nabízí:
- Dodat zpětně veškeré dokumenty k volbě původního výboru po uplynutí funkčního období
- Udělat výmaz původního výboru ke konci funkčního období(pár let zpět).
Jak postupovat? Jsem v jak v SVJ, tak v novém výboru nový a obávám se, že po uplynutí funkčního období buď k znovuzvolení nedošlo, nebo nebudou dohledatelné všechny potřebné dokumenty v dané 15 denní odvolací lhůtě. Problém je taky v tom, že původní výbor se již nezdržuje v místě SVJ.
(Ne)existující SVJ
Hezký den,
před několika měsíci jsme s přítelem koupili bytovou jednotku v domě, který byl v minulosti výhradně vlastněn jednou rodinou. Jeden z členů rodiny se rozhodl prodat 3 BJ a tím jsou v BD nyní 3 noví majitelé. Již od převodu vlastnictví bytu se snažím z většinového vlastníka, který je i samozvaným správcem, vymámit stanovy a účetnitví SVJ. Ten však neustále mlží a nabývám dojmu, že žádné SVJ neexistuje. A v živnostenském rejstříku nedokážu SVJ podle adresy dohledat. Nevím tedy jak dále postupovat. Pán mi každý měsíc posílá výši záloh za služby – ta se každý měsíc mírmě mění. Platí se voda, světlo ve společných prostorách, výtah a odpad. Tzv. „fond oprav“ se nevytváří.
Podezření na zpronevěru ze strany předsedy BD
Dobrý den,
jsme členové BD a máme podezření, že předseda zneužívá společné finance, nikomu nedal vyúčtování služeb za rok 2015 a vypadá to, že prodává přes plné moce byty v BD a profit jde na jeho účet. Co s tím můžeme dělat? Máme jít na policii? Sousedi jsou k tomu vlažní a nechtějí se o dění v domě vůbec starat. Kontrolní komise neexistuje.
Pokud by opravdu se naše podezření potvrdilo, hrozilo by, že by mohlo dojít ke zrušení družstva? A nese předseda hmotnou odpovědnost za způsobenou škodu nebo účetní ztrátu by museli zaplatit všichni družstevníci?
Co vše lze zjistit na katastru
Převzali jsme SVJ a zjišťujeme informace o domě. Na katastrálním úřadu jsme si nechali okopírovat prohlášení vlastníka a list vlastnictví budovy, čemuž se lidově říká výpis z katastru. Tam jsme zjistili velikosti podílů našich bytů.
Zajímalo by mě, co ještě můžeme na katastru o našem domě zjistit? napadlo mě, že tam jistě bude kupní smlouva na dům (dům koupilo od města družstvo), která by nás zajímala.
Pak by tam mohla být dokumentace k domu, včetně nějakých nákresů.
O co ještě mohu na katastru požádat, nebo co bych si měl vyžádat?
Nárok na finanční prostředky fondu oprav
Dobrý den, jsme SVJ založené vlastníky od 1.1.2016. Bytové družstvo vlastní méně než 1/4 podílu v domě. Jako bývalý správce vybíral zálohy na opravy společných prostor (fond oprav), po založení SVJ zaslal na účet SVJ zůstatek finančních prostředků za 3/4 vlastníků, ale za své byty si je ponechal a není přesvědčen, že máme nárok na tento zůstatek a žádají právní argumentaci tohoto nároku. Prosím o radu a případný odkaz na zákon a paragrafy, dle kterých máme jako SVJ i na tento zůstatek nárok. Děkuji

Poslední komentáře