Ostatní

Věci mimo sklepní kóje

Vložil SVD797, 4. Leden 2017 - 22:30 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, třeba poradíte.

Máme v domě jednoho nájemníka (není vlastník, jsme SVJ) a ten i přes několik upozornění, má před svojí sklepní kójí skříňku, má ji označenou jménem.

Na shromáždění vlastníků jsme se jednohlasně usnesli na vyklizení společných prostor od marastu, kdy jsme všechny vyzvali, ať si věci označí a do stanoveného data vyklidí.

V první vlně se vyhodili neoznačené věci, pro označené jsme stanovili další lhůtu pro odklizení, a pokud tato nebude dodržena, věci vyhodíme.

Teď si ale nejsem jistý, zda věci mohu vyhodit, když je má označené, jen prostě leží mimo kóji. Můžeme tyto věci vyhodit, když mají majitele?

výlučné užívání lodžie a poplatky na správu

Vložil Jitka (bez ověření), 4. Leden 2017 - 7:58 ::

Dobrý den, zdá se mi, že si NOZ protiřečí. Na jedné straně v par. 1175 říká, že údržbu lodžie má na starosti ten, kdo ji má ve výlučném užívání a na druhou stranu v par. 1180 říká, že se má příspěvek platit podle toho, jestli máte lodžii ve výlučném užívání. Připadá mi to tak, že budete platit zvýšené příspěvky na správu a stejně se budete muset o lodžii starat sám. Co si o tom myslíte?

zák.č. 104/2015 Sb - § 6 účtování tepla

Vložil anežka holubova (bez ověření), 3. Leden 2017 - 18:10 ::

Děkuji všem za příspěvek k mému dotazu z 1.1.2017. Roz­hodnutí výboru ze dne 8.12.o změně způsobu rozúčtování spotřeby tepla ze 40%:60% na 30%:70% zpětně od 1.1.2016 rozhodilo další vlastníky, nejen mne. Vaše názory na postup dle § 1208 písm. e) OZ se různí.Po přečtení §6 z.č. 104/2015 Sb. jsem já, stará účetní, dospěla k závěru, že jsem měla pravdu a výbor nebyl oprávněn změnu způsobu rozúčtování schválit. V tomto § se jasně říká, že se rozúčtovává na základě ujednání poskytovatele … u společenství vlastníků ujednáním všech vlastníků v domě a v poslední větě se říká, že změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po skončení zúčtovacího období.

Prohraný soudní spor

Vložil Oldfox (bez ověření), 3. Leden 2017 - 16:15 ::

Zdravím, pročetl jsem již hodně, ale nikde jsem nenašel odpověď na otázku, kdo hradí náklady na soudní spor (uložené soudem straně žalované), který prohrálo SVJ zastoupené u soudu statutárním orgánem, případně do které účetní položky v účetnictví zařadit. Děkuji za případné odpovědi a zkušenosti. Oldfox

Forma stanov

Vložil alzbeta.n, 2. Leden 2017 - 18:57 ::

Dobrý den,

vím, že otázka formy stanov zde byla několikrát řešena, nicméně ráda bych přesto položila následující dotaz:

Naše Společenství vlastníků vzniklo v roce 2003, stanovy měly formu notářského zápisu a přímo v nich se též uvádí, že změna stanov musí být provedena formou notářského zápisu. Tomu rozumím.

Chtěla bych se však zeptat, zda do stanov, které nyní budeme měnit formou notářského zápisu můžeme uvést, že pro jejich příští změnu se již notářský zápis nepožaduje?

Je to prosím možné? Ustanovení 1202 NOZ jsem četla.

údržba společných částí ve výlučném používání

Vložil Jitka (bez ověření), 2. Leden 2017 - 16:56 ::

Dobrý den, jak ošetřit ve Stanovách, aby člověk, který bude platit příspěvek na správu za výlučné používání lodžie, nebyl zároveň povinen financovat údržbu této lodžie? Viz NOZ paragraf 1175 bod 2. Jak to máte ve vašich Stanovách?

účtování tepla -lhůta pro začátek

Vložil anežka holubova (bez ověření), 2. Leden 2017 - 9:51 ::

Dobrý den, tak začínám nový rok dotazem na tomto portále: teď jsem našla ve schránce sdělení našeho výboru SVJ, že na svém jednání dne 8.12.2016, na základě žádosti správce, rozhodl o tom, že dle vyhlášky č. 259/2015 Sb.se účtování tepla od 1.1.2016 mění z poměru 40% ku 60% na 30% (základní) a 70% spotřební. Je to vůbec možné? Dle §4 z.č. 67/2013 Sb začíná běžet lhůta první den měsíce následujícího po rozhodnutí…Ale hlavně, my jsme si 40%:60% odsouhlasili na shromáždění a pak jsme s tímto rozmezím na shromáždění odsouhlasili smlouvu s dodavatelem účtovací služby. Takže dle mého selského rozumu, by výbor SVJ neměl rozhodovat něco zpětně, pokud to neodsouhlasilo shromáždění a pokud není dodatek ke smlouvě. Byla jsem s tím hned za předsedou,protože bydlí vede v bytě, ale ten mi řekl, že nová vyhláška to nařizuje, protože jsme vyměnili okna a zeteplili fasádu, že nám to vůbec nemuseli oznamovat, že to vyplývá ze zákona.Už něco pamatuji a jako bývalá účetní se mi nikdy nestalo, že by nějaký právní předpis měl zpětnou působnost. Je to teď možné?

přání

Vložil Anonymous, 1. Leden 2017 - 10:16 ::

Nacházím zde mnoho informací (někdy i blábolů) a tak v Novém roce pro všechny kdo všemu rozumí, kdo se hašteří, nesouhlasí a prudí.

Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře, život plyne jak voda a smrt je jako moře. Každý k moři dopluje, někdo dříve a někdo později, kdo v životě miluje, ať neztrácí naději. Až uvidíš v životě zázraky, které jenom láska umí, zlaté rybky vyletí nad mraky, pak porozumíš, že je život jak voda, kterou láska ve víno promění, láska že je náhoda a bez ní štěstí není. Když já vám povídám, že je nebe na zemi,

shromáždění, je v NOZ napsáno, kolik hlasů?

Vložil Jitka (bez ověření), 31. Prosinec 2016 - 13:05 ::

Dobrý den, věděl byste někdo, jestli je v NOZ někde napsáno, kolik má být hlasů při hlasování při shromáždění? Vidím to jen u hlasování mimo shromáždění. Děkuji.

Aplikace zákona 257/2016Sb.

Vložil Hubička Jiří (bez ověření), 31. Prosinec 2016 - 10:49 ::

Máme od roku 2009 sjednán úvěr na revitalizaci domu s pevnou úrokovou sazbou do roku 2024.Je možnost dle zákona 257/2016 Sb., §117 a §167 bez sankčních plateb použít naše volné finanční zdroje k předčasnému částečnému splacení úvěru?

Syndikovat obsah