Ostatní

Samostatná garáž-norma pro dostatečný výjezd?

Vložil MaxxII (bez ověření), 8. Leden 2017 - 14:09 ::

Dobrý den, jsem majitelem bytu v SVJ a před nedávnem jsem ve zmíněném SVJ koupil také garáž, která se nachází na společném pozemku dvora (několik garáží v řadě). Před zmíněnými garážemi je ještě pruh pozemku, který končí plotem, u kterého ostatní nájemníci parkují (pozemek vlastní všichni z SVJ-spoluvlastnické podíly).

Mnohdy se bohužel stane, že výjezd z garáže je komplikovaný (překáží zde jiné vozidlo, zaparkované na volném prostranství společného dvora). Proto jsem se chtěl zeptat, zda existuje nějaká norma/zákon, který uvádí, jaký prostor před garáží je potřeba ponechat volný, tzn. pro vjezd/výjezd z garáže?

Co znamená 100 % vlastníků?

Vložil TN (bez ověření), 8. Leden 2017 - 12:54 ::

V diskusi o zateplování http://www.portalsvj.cz/…ni-a-stanovy se diskutuje o 100% kvóru.

Už dávno jsem se chtěl zeptat, co se myslí „souhlasem všech vlastníků“ a sice v případě SJM a spoluvlastnictví jednotky.

Má se za manžele a spoluvlastníky pod příslušnou listinu podepsat společný zástupce, nebo v případě SJM se mají podepsat oba manželé a v případě spoluvlastnictví (byt může vlastnit např. 7 dědiců, v mém SVJ už tři roky probíhá dědické řízení a těchto 7 dědiců se není schopno ani dohodnout, kdo se má o byt starat, takže je prázdný) všichni spoluvlastníci, anebo jen spoluvlastníci mající většinu podílů?

O čem je § 1129 ?

Vložil Tazatel (bez ověření), 7. Leden 2017 - 23:47 ::

§ 1129 (1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka sou­d.

Co to je významná záležitost?

dodržování stanov

Vložil jaromir, 7. Leden 2017 - 14:50 ::

rád bych věděl zda lze donutit výbor SVJ k dodržování stanov,konkrétně neposkytování podkladů ke konanému shromáždění nebo neumožnění nahlédnutí do dokumentů sdružení (zápis ,prezenční listina,plné moci).Máte někdo zkušenost?díky za případné komentáře.

Co píšete do SIPO složenky?

Vložil TN (bez ověření), 6. Leden 2017 - 10:44 ::

Dostala se mi do ruky složenka SIPO jednoho společenství vlastníků. Zajímavé je, že platbu príspěvku a záloh na služby ve sloupci Detail označují za „Nájem – byt“. Sloupec Název poplatku měnit nelze.

https://s27.postimg.org/…vyb/sipo.jpg

Jaké označení položky předepisujete do složenky vy? Mám totiž dojem, že právě podobná zaměňování příspěvků na správu za „nájem“ vedou potom k nedorozuměním, kdy vlastníci často nechápou, že už dávnou nejsou nájemníky, že neplatí žádný nájem, že družstvo není žádný byťák… Nelze se divit, pokud se stále používá tato terminologie i v oficiálních dokumentech SVJ, často vídám slovo „nájem“ dokonce i na předpisech záloh (evidenčních listech), př. „Nájem zaplaťte do 25. dne“ apod…

Změna stanov, volba výboru, změna názvu

Vložil alzbeta.n, 6. Leden 2017 - 10:20 ::

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda lze během jednoho shromáždění SVJ změnit stanovy, zvolit nové členy výboru a změnit název společenství?

Původním členům výboru již uplynulo funkční období, předpokládám, že by na to mohla mít tato skutečnost vliv.

Děkuji.

Komentář VS Praha k judikátu 7 Cmo 315/2015

Vložil Dušan, 5. Leden 2017 - 16:11 ::

Na komentář k judikátu 7 Cmo 315/2015 tu už byl uveden odkaz na web. portal ulozto v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…dnotek-a-noz#…-

Já ho nyní připojuji přímo k tomuto příspěvku. Aby zde mohl být vložen, musel jsem ho rozdělit do dvou souborů, v prvním souboru je strana 1 a 2, v druhém souboru starana 3 a 4.

Výpovědní lhůta smlouvy se SBD

Vložil janica, 5. Leden 2017 - 15:10 ::

Naše SVJ si dělá správu samo, účetnictví SBD, protože to byla z nouze ctnost. Nechtěli jsme, aby nám SBD zablokovalo převody bytů do vlastnictví. V současné době jsme v domě všichni vlastníci. Naskytla se nám příležitost služeb správce, na kterého máme dobré reference. Poskytoval by správu i účetnictví za menší peníze než je SBD. Výpovědní lhůta ve smlouvě jsou 3 měsíce. Navrhovala jsem dát výpověď ke konci roku, aby účetní zpracovala ÚZ, vyúčtování a podala daňové přiznání. S novým správcem, po schválení shromážděním, uzavřít smlouvu od 1.4.2018.

Odvolání ke Společenství vlastníků

Vložil Červenka (bez ověření), 5. Leden 2017 - 12:00 ::

Dobrý den,dovolil bych si zdejším diskutérům položit následující dotaz. Když chci zaslat odvolání na způsob řešení řady záležitostí, majících vztah v převážné části k předsedovi našeho SVJ,které jak jsem zjistil musím poslat na „Společenství vlastníků“, obdrží tuto stížnost samotný předseda. Kde je jistota, že bude chtít řešit uvedené záležitosti? Je zde otázka, zda bude rovněž informovat členy výboru.Jak prosím postupovat, aby byla jistota konání? Kdo jak by jste prosím řešili situaci? Děkuji za odpověď.

Zatékání do lodžie + mokré skvrny od kondenzátu ve střeše

Vložil Vanilka, 5. Leden 2017 - 10:43 ::

Mám byt v OV, v nejvyšším patře, jsme SVJ. Už dobře 10 let mi při dešti zatéká do lodžie – prokazatelně ze střechy, tj. společné části domu. Výbor SVJ byl o závadě zpraven písmeně, několikrát popostrčen, aby konal. Rok co rok se některý člen přišel situaci vizuálně zhodnotit, něco nechali zazáplatovat s tím, že „na střeše nikdo nic nezjistil“, loni údajně výbor nechal provést tu či onu diagnostiku. Na shromáždění SVJ členka výboru, která řídila diskusi, prohlásila, že „ani po různých testech se nic nezjistilo“ a že „je to záhada“. Ostatní vlastníci ke mně jen otáčeli tupé pohledy, neboť jim do příslušenství bytu nezatéká, takže co bychom řešili, že…

Syndikovat obsah