Ostatní
statutární orgán a střet zájmů
Máme tady s NOZ nový fenomén. Je to možnost mít u SVJ jako statutární orgán právnickou osobu z nevlastníků jednotek resp. z nečlenů SVJ, tedy tzv. „cizáka“. Je to u SVJ nouzové a jistě i nevhodné řešení – viz zde v jiném vláknu, je to však již u mnohých SVJ skutečnost. Nemá-li takovýto cizák z hlediska své podnikatelské činnosti a odpovědnosti se SVJ nebo se SVJ nasmlouvanými partnery konflikt – střet zájmů, není jistě problém. Jenže mnohde je již stav jiný. Mnohé obchodní korporace podnikající v oblasti správy nemovitostí, kdy vykonávaly pro SVJ podle mandátních smluv správu domu a pozemku si zřídili další dceřinné firmy k vykonávání funkce statutárního orgánu a tuto svoji činnost nabídli a již vykonávají pro to samé SVJ, kde vykonávají i činnost správce.Takže nyní je někde firma „ABC“, která podle jedné mandátní (dnes příkazní) smlouvy vykonává u určitého SVJ správce i statutární orgán nebo to je (aby to tak nebilo do očí) tak, že firma „ABC a.s.“ má pod sebou jako složky firmu „A s.r.o.“ zabývající se správcovstvím pro SVJ a firmu „B s.r.o“ zabývající se vykonáváním funkcí statutárních orgánů SVJ.
Stanovy - zpracování
Dobrý den,
Jaký je Váš názor na to, když předseda si na základě smlouvy o dílo se sebou samým (jako fyzickou osobou) sám sobě zadá zpracování nových stanov a domovního řádu?
Měla by tato smlouva o dílo být schválena výborem? Nebo jako předseda může sám rozhodovat o zadání díla?
Děkuji všem za názor.
Besídka s překvapením
Včera se konalo Shromáždění s hlavním body
- Rozpočet na rok 2017
- Návrh na mimořádnou odměnu
Součástí vyvěšené pozvánky bylo vyvěšení listu A4 s ciframi plánu a předpokl.výdajů.
- Na dotaz ohledeně dat výdajů min.roku (kdy rozpočet předložen nebyl) pro srovnání, jsem obdržel pouze odpověď, že rozpočet v min. roce nebyl povinný.
Po dotazu na cifru výdajů na účel správy pozemku a pozemku jsem odpověď nedostal ani na Shromáždění, s tím že se to nedá stanovit, že se uvidí.
- K bodu mimořádné odměny jsem z poskytnuté písemné informace (až po vyžádání den před) zjistil, že se jedná o náhradu mnou zamítnuté úhrady toneru pro tiskárnu člena Výboru proplacené v březnu.
jména nájemníků
Dobrý den,
prosím o radu, kde najdu jména všech nájemníků bytových jednotek? Potřebuji jejich souhlasné podpisy. Najdu je na Katastrálním úřadě Praha
Děkuji s pozdravem Juritková
Teplá užitková voda
Dobrý večer. Chtěl bych ze zeptat na Vaše názory. SVJ, dosud Vzorové stanovy – ústřední domovní kotelna. Mimo topnou sezonu jeden kotel stále ohřívá vodu. Člen SVJ se chce odpojit od TUV s tím, že si bude TUV opatřovat z vlastních zdrojů. 1.) jaké je potřebné kvorum pro odsouhlasení odpojení TUV ostatními vlastníky? Jaké je kvorum pro změnu výpočtu úhrad TUV a topení? 2.) musí se nadále podílet na spotřebě plynu, který ohřívá vodu pro ostatní, případně podle jakého propočtu – jde o plyn, který je spotřebováván ikdyž nikdo vodu neodebírá?
Volby do statutárních orgánů (výbor, kontrolní komise)
Dobrý den,
musí být osoba, která je volena shromážděním (schůzí), osobně na tomto shromáždění přítomna?
Předem děkuji za odpověď.
Transparentní účet
Dobrý den,ráda bych věděla názor zkušených na transparentní účet pro SVJ,mě osobně se to moc nelíbí a jak lze nahradit transparentnost jinou formou.
nové vodoměry
Začetla jsem se do příspěvků o povinnosti měnit (nebo kontrolovat) vodoměry. Navrhnu tedy výměnu vodoměrů (nebo spíše oznámím). V jednom SVJ máme měněné před 6 lety, v jednom za dobu 12 let se určitě neměnily (před tím nevím). Poradíte , jaký typ? Jestli nějaký ten Maddalena, který se neustále inzeruje v časopise Praktický rádce pro SVJ, nebo nějaký jiný… Podotýkám že jde o vodoměry do bytů, sloužící k rozúčtování studené vody na základě faktur z hlavního vodoměru.
Co to je souhlas 3/4 všech členů
Schvalujeme zateplení a komplexní revitalizaci domu. Máme stanovy přijaté roku 2010 a je v nich:
„Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy… postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech členů společenství“
Co se tím myslí?
- Počítání podle hlav? Při 100 jednotkách je tedy třeba, aby zvedlo ruku 76 jednotek?
- A co když více jednotek vlastní jeden vlastník? Při 100 jednotkách máme 91 vlastníků. Stačilo by pak, aby zvedlo ruku 69 lidí?
- Nebo je to myšleno „klasicky“, tedy že ruku musí zvednout vlastníci se součtem podílů na společných částech 75,01 %?
společné prostory v domě ve výlučném užívání členů družstva
Dobrý den.
- naše družstvo má 12 členů a má 3/4 spoluvlastnický podíl na domě (zděná část), čtvrtinový podíl má družstvo půdních nástaveb. Naše družstvo má ve výlučném užívání prostory v 1PP, kde jsou mj. i sklepní kóje.
Já už mám vyzděnou sklepní kóji, zatímco zbývajících 11 členů si odhlasovalo jejich vyzdění za družstevní peníze, a to v plné výši. Mám právo na výplatu odpovídajícího podílu?
- Nástavby usilují o prostory pro zbudování sklepních kójí. Musí k tomuto úkonu být 100% souhlas členů BD?
Za vaše odpovědi vám děkuji. MMaš

Poslední komentáře