Ostatní
PENB
Prosím o stručnou odpověď: kdy má SVJ povinnost nechat vypracovat tento průkaz? Děkuji
právník
Vážení diskutující, potřebovali bychom kontakt na kvalifikovaného právníka v oblasti bytového spoluvlastnictví a SVJ z Prahy. Za kontakt předem děkujeme. Pište na adresu: svj2815@seznam.cz
Udání SVJ na finanční úřad
Pověřeným vlastníkem našeho SVJ je družstvo. Pověřený vlastník za celých 5 let nikdy nenechal schvalovat na shromáždění účetní závěrku, nebylo to ani jako bod programu a účetní závěrka nikdy nebyla dána k dispozici členům. Na mou písemnou výzvu nebylo reagováno. Přímo na schůzi jsem tento požadavek nahlas sdělil pracovnici družstva, která je shodou okolností pracovnicí účetního oddělení, která schůzi vedla, odňala mi slovo a odmítla mou výtku zaprotokolovat do zápisu, ačkoli jsem požádal. Nikdo ze sousedů se mě nezastal, bylo mi hlasitě vynadáno, že zdržuju kvůli blbostem a rejpu. Sál byl objednán jen na 60 minut a museli jsme prý projednat důležité věci, protože na programu bylo 8 bodů.
odměna správci
Dobrý den, patří odměna správci do vlastní správy? Výbor SVJ rozdělil příspěvky od vlastníků na správu domu a pozemku /dle m2 jednotek/a na vlastní správu, kam zařadili např. odměnu členům výboru, vedení účetnictví, odměnu správci, kancelářské potřeby,odměnu právníkům atd. Přičemž v odměně správci jsme již dávno platili za vedení účetnictví, takže to nyní vypadá, že platíme 2× za stejnou věc. Správci jsme odměnu platili,a platíme, dle smlouvy, kterou s ním výbor uzavřel ve výši 450,– Kč měsíčně na jednotku (všichni stejně) a teď navíc budeme platit všichni stejně o 200,– Kč více, celkem 650,– Kč na jednotku a tato částka se nebude vyúčtovávat, protože prý je to v zákoně, ten nám však nedoložili! My, kteří jsme nesouhlasili jsme byli shromážděním přehlasováni.
SBD Praha
Je zdeprosím někdo členem SBD Praha? Mohl by dát k dispozici tzv. cenový sazebník družstva? Na webu ho nemají a k dispozici nečlenům ho také dávat nechtějí.
Volba výboru a předsedy
Mám dotaz. Když budeme volit výbor SVJ, může se člověk volit sám nebo musí volit někoho jiného? Doposud u nás probíhala volba systémem, že všichni zvolily nejdříve předsedu a pak zbylé 2 členy výboru. Předseda vždy byl stejný, volil sám sebe, jelikož má největší být v domě. Podle stanov se měl nejdřív zvolit 3 clenny výbor a ten mezi sebou měl zvolil pak předsedu. I volební období pro výbor s předsedou byl podle stanov 2 roky, ale u nás to je 5 let a nikde není o tom zmínka.
Právník Brno
Dobrý den, obracim se na vás s prosbou. V tuto chvíli řešíme opravy v domě a potřebovali bychom právní pomoc. Mohli by jste prosím doporučit nějakého právníka v Brně, který se zabývá problematikou svj? Děkuji
Neodsoiuhlasený návrh odměny pro předsedu
Prosím, měl bych tento podnět.Na Shromáždění SVJ byla navržena odměna pro předsedu. tento návrh zapadl v rámci živé diskuze kolem návrhu nových Stanov. Takže se konalo hlasování ke Stanovám a ke zvolení členů výboru. Nikdo neuvedl, zda se ,mělo jednat u odměny za měsíční platbu či za jednorázovou odměnu. Nejde tu nyní o výši odměny. Jde tu o skutečnost, že tento návrh neprošel hlasováním a tím k možnosti vyjádření ve věci návrhu. Zda-li se tato záležitost uvede do zápisu,jak se věc zdůvodní aniž se ve věci jednalo?! Dotazuji se. Je možné tuto situaci jakkoli postihnout?
Notář v Praze
Měl byste někdo konkrétní typ na notáře v Praze, který by jednoduše provedl zápis k uložení stanov ? Děkuji
Notář v Praze
Měl byste někdo konkrétní typ na notáře v Praze, který by jednoduše provedl zápis k uložení stanov ? Děkuji

Poslední komentáře