Ostatní

Kooptovaný člen výboru

Vložil Rozmarýnka, 5. Prosinec 2016 - 21:39 ::

Na našem SVJ odstupuje člen výboru a zároveň předseda,pokud řádně zvolený náhradník nenastoupí na jeho místo, je uvažováno, že bude kooptován člen SVJ, který tedy není zvolen (do doby, než se sejde Shromáždění vlastníků a provede volbu). Vyberou si ho zbývající dva členové výboru, na „přechodnou“ dobu zapíší do rejstříku, ovšem mně jde o to, jak mezi sebou tento tříčlenný výbor vybere předsedu. Může být kooptovaný člen rejstříkově zapsaným předsedou výboru ? Co to umožňuje? Druhá možnost je, že předsedou se stane některý ze zbývajících členů, pak se ptám, zda kooptovaný člen může ve výboru volit předsedu?

Náhradníci za odstupujícího člena výboru

Vložil Rozmarýnka, 5. Prosinec 2016 - 21:25 ::

Na našem SVJ odstupuje člen tříčlenného výboru a zároveň předseda (nyní mu běží lhůta 60 dnů, do 26.1.2017). Na volebním shromáždění vloni byli řádně zvoleni i dva náhradníci (první ihned zaslal přípis, že členem výboru již být nechce a druhý se zatím nevyjádřil). Pokud se podaří zbývajícím dvěma členům doplnit výbor zvoleným náhradníkem a mezi sebou si zvolí předsedu,obě změny (nový člen a jiný předseda se zapíší do rejstříku) – ke kterému dni je možno tak učinit a zároveň provést výmaz původního člena výboru a předsedy?

okna na chodbách napevno přišroubovat k rámům

Vložil Aklim (bez ověření), 5. Prosinec 2016 - 13:54 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně oken na společné chodbě. Předseda SVJ na chodbě kouří, máme byt v posledním patře,kde se kouř drží,tak větráme oknem na chodbě.Je to nikdy nekončící boj a dohady.Nyní mi přišla výzva ke sjednání nápravy v této záležitosti.Situace vznilka prý na podnět vlastníků, i když mi je jasné,že na podnět právě předsedy. O nápravu mě žádá SBD jakožto správce. A pokud nedojde k nápravě,budou okna napevno přišroubována k rámům,aby se nemohla otvírat vůbec. Lze toto učinit ? Neodporuje to požárním předpisům? Děku

odměny představenstvu

Vložil Jana Novotná (bez ověření), 5. Prosinec 2016 - 13:31 ::

Dobrý den, představenstvo dostává za každý kvartál odměny, které byly dohodnuty na členské schůzi. Nyní přišlo s nápadem, že by tyto odměny nemuseli dostávat ale o tuto částku by se jim snížil nájem. Žádný nájem ale neplatíme, platíme pouze fond oprav. Je toto vůbec možné? Nebyla by to vlastně jakási forma daru od družstva těmto lidem? Museli by z toho platit daně?

Zastupitelnost při výkonu funkce člena výboru

Vložil Karel Pehr (bez ověření), 5. Prosinec 2016 - 11:27 ::

Dobrý den, může se vlastník, zvolený do funkce člena výboru SVJ, nechat zastupovat na základě plné moci ve všech úkonech spojených s touto funkcí (navíc nečlenem SVJ, jen spolubydlícím)?

stnovy

Vložil renush@seznam.cz (bez ověření), 4. Prosinec 2016 - 20:50 ::

Dobrý den, dostali jsme návrh nových stanov v našem SVJ. V čl. orgány společenství se píše, že nejvyšším orgánem je shromáždění, dále bude zvolen tříčlenný výbor, který zvolí předsedu a místopředsedu. Statutárním orgánem SVJ je pak předseda SVJ (volený výborem) a výbor je pomocníkem předsedy. Zdá se Vám to v pořádku? Moce děkuji

vyúčtování, které není řádné a správné, není splatné = platí i pro vyúčtování SVJ

Vložil Anonymuus, 4. Prosinec 2016 - 14:36 ::

Ustálená soudní praxe dovodila, že podmínkou splatnosti nedoplatku za služby je, že bylo vyúčtování řádně (tj. v souladu s předpisy jej regulujícími) provedeno a nájemce s ním byl seznámen. Vyúčtování provedené v rozporu s příslušnými předpisy nemůže vyvolat ani účinky, které s (řádným) vyúčtováním zákon spojuje. O vyúčtování úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytů (cen a záloh za dodávku tepla a teplé užitkové vody) lze hovořit a vyúčtování může přivodit splatnost nedoplatku plynoucího z tohoto vyúčtování jen tehdy, obsahuje-li všechny předepsané náležitosti a je-li v něm uvedena cena provedené služby ve správné výši.

Kdo ma mit Prohlaseni vlastnika?

Vložil kok (bez ověření), 3. Prosinec 2016 - 17:50 ::

Nase SVJ vzniklo 2005. Ve smlouve o prevodu druzstevniho bytu do vlastnoctvi je uvedeno, ze Prohlaseni vlastnika je prilohou k teto smlouve. Ke smlouve vsak zadna priloha nebyla predana. Kdyz jsem po predsedovi vyboru chtel kopii prohlaseni vlastnika, rekl mi ze to nema a at se teptam na katastru.

1. Melo byt PV predano jako priloha ke smlouve o predani bytu do vlastnictvi?
  2. Mel by vybor SVJ mit PV? A udelat na pozadani kopii, pripadne jako pdf k zaslani mailem?

kok

Zmena stanov

Vložil H.Popelikova (bez ověření), 3. Prosinec 2016 - 15:54 ::

Co se stane, kdyz si SVJ ponecha dosavadni stanovy a nezmeni je podle NOZ? Nase SVJ se vloni vyslovilo proti zmene stavajicich stanov. Jake mohou byt sankce?

zasklení lodžie - musím souhlasit

Vložil pavlína (bez ověření), 2. Prosinec 2016 - 11:30 ::

Chtěla bych vědět jestli musím souhlasit se zasklením mojí lodžie. V našem SVJ je 23 bytů, 7 bytů lodžii nemá. Všechny byty i bez lodžie budou z dlouhodobé zálohy hradit spodní část lodžie (výměnu zábradlí a skla) a zasklení horní části lodžie budou z dlouhodé zálohy hradit pouze byty s lodžií a byty bez lodžie budou vyplaceny. Já mám byt s lodžií, ale zasklení nechci. Musím se zasklením své lodžie souhlasit, nebo mám také nárok na vyplacení ?

Syndikovat obsah