Ostatní

Může SVJ vydat dluhopisy?

Vložil šílený člen výboru (bez ověření), 1. Březen 2017 - 23:58 ::

Může SVJ vydat dluhopisy na krytí opravy, namísto úvěru od banky?

Hlasování v SVJ

Vložil Šíma, 1. Březen 2017 - 15:29 ::

Dobrý den,prosím o radu. Pro hlasování v SVJ je prý nyní potřeba přepočítat hlasy na tzv. „tisíce hlasů“.Můžete mi prosím vysvětlit přepočet či napsat vzorec pro přepočet? Děkuji

Výměna sklepa v bytovém domě

Vložil Zuzana Sobková (bez ověření), 1. Březen 2017 - 11:06 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možná výměna sklepů mezi dvěma majiteli bytových jednotek v bytovém domě, je-li v darovací smlouvě definováno takto: „Příslušenstvím bytové jednotky je sklep označený jako 800/6/1 nákresu, který tvoří přílohu č.II této smlouvy.“ Na přiloženém nákresu sklepů jsou tyto pouze zakreslené a označené příslušnými čísly, bez jakýchkoli údajů o výměře sklepů, v darovací smlouvě není výměra sklepů zmíněna rovněž. Do celkové výměru bytu tedy výměra sklepa není započtena. V případě, že by možná výměna byla, jak máme postupovat, aby bylo po právní stránce vše v pořádku?

odměna výboru

Vložil Hana (bez ověření), 1. Březen 2017 - 9:41 ::

Dobrý den, prosím o radu. Výbor společenství si chce vyplatit odměnu (má odsouhlaseno na shromáždění). Našla jsem v diskuzích, že bude odměna brána jako příjem ze závislé činnosti a bude podléhat ZP a SP. Je nějaká varianta, jak se vyhnout ZP a SP? Prosím o radu. Jsem nováček a učím se za pochodu. Děkuji moc. Hana

Návrh na soudní úschovu peněz přes datovou schránku - jak zaplatit poplatek (jak to funguje)

Vložil clauvestr, 28. Únor 2017 - 20:03 ::

Chci podat návrh na přijetí peněz do soudní úschovy. Návrh bych chtěl podat prostřednictvím své datové schránky, kterou jako fyzická osoba mám (předpokládám, že to možné je). K soudní úschově peněz se váže zaplatit i poplatek. Kdybych návrh podával písemně, tak soudní poplatek můžu zaplatit vylepením kolků na návrh, ale kdybych návrh podával přes datovou schránku, jak mám zaplatit poplatek? Dokážu si představit, že podám návrh přes datovou schránku a soud mě vyzve zaplatit poplatek a pošle platební údaje pro bezhotovostní platbu, je tomu tak? Nebo "jak to funguje".

Kamerový systém se záznamem

Vložil Karel Veselý (bez ověření), 28. Únor 2017 - 19:57 ::

Dobrý den, jsem členem stavebního bytového družstva a v našem domě byl nedávno instalován kamerový systém se záznamem. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezproblémový vchod, kde se nedějí věci, které jsou obvykle impulsem k takovémuto kroku (krádeže, vandalství, přítomnost podivných existencí), mám silné podezření, že se jedná o iniciativu naší domovní důvěrnice. Ta je, mírně řečeno, posedlá úklidem, čistotou a pořádkem. Moje otázka zní: je možné využívat záznamy z kamer k prokazování např. toho, kdo si neočistil dostatečně boty, nebo k

Rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce

Vložil Karlíček (bez ověření), 28. Únor 2017 - 3:52 ::

Dobrý den,

mohu požádat o názory na následující text vyhlášky:

§3/1 vyhláška 269/2015 uvádí cit. „Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb.“

(1) pojmu „změna způsobu“ rozumím takto: pojem „posloupnost“ je nějakým určitým dohodnutým sledem „nějakých“ kroků/činností, které jsou „nějak“ parametrizovány. Vede-li pak nějaká „posloupnost-A“ k nějakým výsledkům na vyúčtování, pak netotožná „posloupnost-B“ by měla vést k jiným výsledkům. Zaměním li „posloupnost-A“ za „posloupnost-B“, provedl jsem změnu způsobu rozúčtování.

Domovní řád

Vložil anonym (bez ověření), 27. Únor 2017 - 21:00 ::

Dobrý den,

Musí být veřejně vyvěšen domovní řád svj?

Děkuji

Počítá se vlastní hlas?

Vložil Michal (bez ověření), 27. Únor 2017 - 15:47 ::

Dobrý den.

Mám v plánu si na fasádu domu nechat instalovat satelit. Jelikož fasáda je „všech“, je třeba mít souhlas nadpoloviční většiny.

Má otázka se týká toho, zda se počítá i můj hlas, jako majitele bytu? Tedy mé souhlasné stanovisko s tím, že si chci na fasádu přimontovat svůj satelit?

Díky, Michal

Jednostranné zvýšení "splátky" kotelny

Vložil Rajče (bez ověření), 27. Únor 2017 - 9:21 ::

Dobrý den. Mám dotaz k následující věci. V našem vchodě SBD vybudovalo malo plynovou kotelnu za účelem vytápění a ohřevu vody. Každý byt podle rozlohy platil poměrnou část nákladů buď hotově nebo na úvěr zprostředkovaný SBD (úrok cca 1,6%) na 10 let, což v našem případě dělá asi 500,–- Kč měsíčně. Nyní nám SBD oznámilo dopisem, že to chtějí splatit rychleji a zvedají jednostranně splátku v našem případě asi na 4000,–- měsíčně. Můžou to takhle bez souhlasu nájemníků a vlastníků udělat?

Syndikovat obsah