Ostatní
výbor nehodlá změnit stanovy dle NOZ
Dobrý den,
prosím o radu, dosud nemáme stanovy v souladu s NOZ (nechávala jsem ověřit zde http://www.zmenastanov.cz/ našli dost věcí, které v souladu nejsou). Oznámila jsem to předsedovi, který mi tvrdí, že je vše v pořádku. U malého SVJ to prý není nutné. Jsme SVJ o 9. bytech. Bylo mi řečeno, že schválně otravuji a kontroluji činnost výboru, do které mi nic není. V domě jsme se trochu chytli, kvůli užívání spol. prostor, tak se mu prý chci pomstít.
(Pomoc od nikoho v baráku čekat nemůžu 4 byty má dle katastru nějaký chlap z Ruska, byl tady jednou asi před třemi lety, byty jsou nýní roky prázdné. V dalším bytě bydlí důchodce, kterýmu je to ukradený, další byty my, předseda a jeho loutky (výbor).)
Úklid v domě
Dobrý den,
potřebuji řešit následující věc. Jsme SVJ a momentálně máme v domě jeden prázdný byt, ze kterého se odstěhovala nájemnice. Jde o to, že tím vypadl jeden člověk z úklidu společných prostor. Uklízíme si sami, každý týden má jeden službu. Původně jsem zamýšlela věc neřešit a uklízet bez toho jednoho dokud v bytě zas někdo nebude. Tím se ale zkrátí interval uklízení pro nás ostatní, s čímž někteří nesouhlasí. Dle stanov má povinnost zajistit úklid společných prostor majitel bytu, ale nevím jestli je možné to po něm chtít, když je byt prázdný a nikdo tedy nešlape po schodech a tak.
Nevyzvednutý doporučený dopis s dodejkou - je doručeno ano nebo ne?
Poslal jsem doporučený dopis s dodejkou na úřední adresu SVJ, ale nebyl vyzvednut a proto se mi vrátil zpět. Jako doklady mám podací stvrzenku a vrácený dopis s přilepenou dodejkou. Teď již vím, že jsem měl na obálku uvést „NEVRACET, VLOŽIT DO SCHRÁNKY" nebo poslat v obálce se zeleným pruhem, ale stalo se. Zajímá mě, zda i v tomto mém případu je možné považovat dopis za doručený?
Ve stanovách máme také toto:
KVORA SCHVALENI SHROMAZDENIM DO 31.12.2013!
KVORA SCHVALENI SHROMAZDENIM DO 31.12.2013.
http://ekonom.ihned.cz/…ovy-a-organy
Stanovy vs. zakon do 31.12.2013…
Dale udeleni pokuty v jake vysi Kč/den SVJ za nepredlozeni podkladu napr. dle §495 č.40/1964Sb. etc. k neresene reklamaci vyuctovani do 31.12.2013…?
M. Durec: Účetnictví SVJ
Martin Durec vydal v Gradě Účetnictví společenství vlastníků jednotek, doporučuji. Není to úplně totožný text s jeho jinou knihou vydanou s M.Neplechovou v Anagu.
jednání předsedy SVJ
Prosím,může předseda SVJ zatajovat veškeré informace jak o výdajích tak příjmech,když jsou tyto věci na něm požadovány? Rovněž tak je zde dotaz, zda může zatajovat jména dlužníků, s vyjádřením, že mu to zákon nedovoluje, jmenovat lidi.Jsou tyto skutečnosti opravdu sdílené zákonem, nebo je to úmyslné zatajování skutečností před všemi vlastníky? Není to podezřelé?
Vyučtovaní vodní/stočné - Neplatný štítok na vodomeru
Dobrý deň, pred pár dňami mi bolo doručené vyúčtovanie za rok 2016, podľa ktorého mi bola vypočítaná spotreba vody na neuveriteľných 32 000 Kč (rok 2015 – cca 11 000), na celý bytový dom máme jeden vodomer na studenú vodu a následne sa rozpočítava spotreba vody na jednotlivé byty. Keďže sa mi čiastka za spotrebu vody nezdala, bol som sa pozrieť na daný vodomer a zistil som, že bol naposledy overený v 1/2006. Podľa vyhlášky č. 345/2002 Sb by sa vodomeru mala predlžovať platnosť každých 6(prípadne 5 rokov). Preto moja otázka znie: Má majiteľ bytového domu právo mi na základe tohto vodomeru vyčísliť spotrebu vody?- ak nie, môžem odmietnuť zaplatiť? Prípadne, ako by som mal ďalej postupovať.
Dokumenty pro zápis změny předsedy a místopředsedů do OR
Dobrý den,
při hlasování došlo ke změně předsedy a místopředsedů SVJ. Teď bychom tuto změnu rádi provedli v obchodním rejstříku, nikde jsem ale nedohledal, co je aktuálně potřeba na soud dodat.
Předpokládám, že zápis ze schůze, výsledky hlasování o změně (je to potřeba ověřené?), čestné prohlášení nového předsedy a místo předsedů (také ověřené)?
Je opravdu potřeba kolek 2000,–?
Zapomněl jsem ještě na něco?
Děkuji,
S pozdravem Procházka
dotaz
Existuje nějaká kontrola výboru SVJ, neustále porušující stanovy?
Vrchní soud: vyúčtování fondu oprav
Často se tu řeší, že SVJ nemá povinnost vyúčtovávat příspěvky na správu domu (krátkodobou a dlouhodobou zálohu) a že vlastníci nemají nárok na vyúčtování.
Pravda je, že zákon takovou povinnost SVJ neukládá, na rozdíl od vyúčtování služeb, kde zákon hovoří jasně, že vyúčtování musí být provedeno.
Okrajově se k této možnosti vyjadřuje 7 Cmo 188/2009 – 94

Poslední komentáře