Ostatní
SVJ: Oprava oken ve společném vlastnictví - poškození užíváním
Dobrý den, rád bych požádal o radu v následující věci:
Okno v jedné z bytových jednotek v domě je poškozené a vlastník bytové jednotky žádá opravu poškozeného okna. Okna v našem SVJ jsou ve společném vlastnictví. Dle názoru výboru SVJ došlo k poškození okna zejména způsobem užívání předchozím majitelem, v té době pouze majitelem družstevního podílu, od kterého současný majitel podíl odkoupil. Tento názor je podložený zejména porovnáním stavu poškozeného okna se stavem stejného okna v sousední bytové jednotce.
Otázka zní, je možné na opravě okna požadovat nějakou spoluúčast od současného majitele bytové jednotky?
Předseda společenství prodal SVJ svoje jednotky bez souhlasu shromáždění
Předseda našeho SVJ vlastnil v domě (v přízemí) tři nebytové jednotky, které byly neobsazeny a byly pro něj ztrátové. Mám nastavený hlásič sledování změn od ČÚZK a přišla mi tři aviza, že byly zavkladovány kupní smlouvy. Nikdo v domě o této transakci nic neví, údajně ale předseda obíhal lidi v domě a nechával si podepisovat jakési papíry, které prezentoval jako anketu. U mně nezvonil, resp. jsem možná nebyl zrovna doma, tak jsem to neviděl.
I kdybych anketu interpretoval jako hlasování per rollam (stanovy umožňují hlasovat korespondenčně o všech záležitostech), tak si myslím, že by nebylo platné, jelikož všichni ani neměli možnost se vyjádřit. Pravděpodobně předseda obešel jen tolik vlastníků, aby mu to podepsala polovina, to je ale moje hypotéza.
změna stanov
Dobrý den, potřebujeme změnu stanov, ale nemůžeme toho docílit, protože se nás nikdy na shromáždění nesejde 3/4 všech vlastníků – tak to máme uvedeno ve stávajících stanovách. Můžeme změny docílit, když budeme měnit pouze jednotlivé články stanov? K tomu nám snad postačí většina přítomných na shromáždění a nebo také musí být pro změnu i jednoho článku stanov 3/4 všech vlastníků? Děkuji. Vladan
Zákonnost přijetí usnesení o nových stanovách, FO,...
Dobrý den,
měli jsme stanovy dle NV 371/2004Sb. kt. uvádí……………
(13) Tříčtvrtinové většiny hlasů přítomných členů společenství je zapotřebí k přijetí usnesení o změně stanov.
Citace ze zapisu shromáždění:
Na shromaždení bylo přítomno (prý) 71% vlastniku včtně plných mocí.
Nové stanovy v duchu NOZ schválilo (prý) 100% přítomných. Byly splněny zákonné normativní podmínky k přijetí usnesení…?
Dále (prý) 53% přítomných schválilo změnu výši zálohy do tzv. „fondu oprav“ na 3 roky.
Byly splněny zákonné normativní podmínky k přijetí usnesení…?
Spoluvlastnictví a předkupní právo
Spoluvlastnictví a předkupní právo ve společenství.
Jsem členem společenství vlastníků bytových jednotek./ 45/ Každý z nás vlastní určitý podíl celkového majetku, vyjádřený zlomkem a k tomuto podílu jsou rozpočítávány platby různého druhu. Jde o jakýsi typ podílového vlastnictví a) jen na společných prostorách, b) ale i na bytech, sklepích atd., protože větší byty mají větší podíly. Nyní bych rád věděl, zda i u tohoto podílového vlastnictví existuje něco jako předkupní právo ostatních vlastníků tak jako např. u spoluvlastnictví pozemku. Tzn. prodávající bytu / podílu / musí podle předkupního práva nejdříve nabídnout svůj byt / podíl /společenství tj. jinému spodílníkovi a teprve potom, není-li zájem nabídnout někomu cizímu. Děkuji za kvalifikovanou odpověď. js04
Vápověď pronájmu
Přeji všem hezké odpoledne! 30.3. nám nájemce společných prostor předal výpověď, která je dle smlouvy jeden měsíc. Ve výpovědi píše, že dává výpověď k 30.4.
Můžeme již od 1.5. podepsat smlouvu s novým nájemcem?
Komu patří podružný elektroměr
Podružný elektroměr je v jednotce vlastníka a slouží vlastníkovi k rozúčtování nákladů na el. energii spotřebovanou pouze v jeho jednotce. Komu patří, kdo je jeho vlastníkem?
počítání lhůty
Dobrý den, prosím o názor: radnice prodávala obecní byty do vlastnictví v různých intervalech.Protější panelák byl prodáván v r. 2006,za poloviční cenu našeho. Náš panelák přišel na řadu až v r. 2013–2014.Do kupní smlouvy byla radnicí dána možnost (protější panelák to tam nemá), že pokud jednotku budeme a nadále užívat a nepřevedeme ji na třetí osobu, tak máme možnost požádat o slevu z kupní ceny ve výši 5%. Tuto slevu lze uplatnit nejpozději do 60 dnů ode dne nabytí vlastnického práva k předmětné bytové jednotce. Nevím, proč právníci mluví tak šroubovaně.
přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí (směrnou hodnotou) .vs jiné nebytové prostory
Problém :
Koupili jsme v prosinci r. 2016 v panelovém domě byt. Součástí kupní smlouvy na byt je i spoluvlastnický podíl na společných částech domu vedených v KN jako " jiný nebytový prostor".
Následně bylo námi podáno přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí . (směrnou hodnotou) .
Finanční úřad však po mě požaduje dodání znaleckého posudku pro nebytové prostory které jsou vedeny jako " jiné nebyt prostory" s odůvodněním, že pro jiné nebytové prostory určené k podnikání, není možné použít směrnou hodnotu.
Ve skutečnosti jde o prázdné prostory dole v panelovém domě. Jeden z těchto prostorů je skutečně využíván jako malá kancelář.
Úklid a jeho zabezpečení
Měl bych rovněž jeden dotaz. Prosím, kdo mně poradí ve věci zabezpečení )úklidu společných částí v domě? Ve Stanovách máme, že si uklízíme svépomocí dle rozpisu. Stalo se, že v současné době se nastěhovali nájemníci, kteří úklid společných prostor odmítají. Dali jsem několikeré výzvy, když navíc jeden nájemník poslal předsedu SVJ do „kytek“… Nikdo neví, když se úklid provede jinou osobou, jak se zachovat,když by se fin. náhrada napočítala nájemníkovi, který nechce plnit společná ustanovení, uvedená ve Stanovách. Zda by tento nájemník mohl podat žalob na SVJ? Co tedy potom.

Poslední komentáře