Ostatní

Stanovy pro SVJ čís. ?

Vložil Důchdce (bez ověření), 30. Duben 2017 - 9:16 ::

V průběhu tohoto měsíce byly schváleny na shromáždění stanovy našeho SVJ. Znění těchto stanov však nebylo členům SVJ doručeno. Výbor SVJ není povinen znění těch- to stanov předat členům? Kde jinde zjistí členové jaká mají práva a povinnosti? Důchodce.

revize plynového vedení

Vložil Dana0608, 28. Duben 2017 - 21:10 ::

Prosím, jaký je rozdíl mezi revizí plynových kotlů, které si majitelé bytů objednávají každý rok před zahájením topné sezony a revizí plynového vedení v domě,jak často se tato revize dělá,Děkuji Dana

kamera

Vložil maxoá (bez ověření), 28. Duben 2017 - 20:44 ::

Někteří členové výboru SVJ chtějí instalaci kamerového systému v domě u schránek a vchodu do sklepů.Zajímalo by mě, zda k tomuto kroku potřebují 100 procentní souhlas všech vlastníků,nebo je možný souhlas jen nadpoloviční většiny.

Příspěvek na správu domu a pozemku

Vložil Dana0608, 28. Duben 2017 - 20:25 ::

Jak prosím řešíte situaci,když ve společných prostorách jsou nutné opravy,není dostatek peněz, většina nesouhlasí se zvýšením příspěvku na správu domu a pozemku,nesouhlasí ani s přechodným zvýšením příspěvku. (rozbitá sklepní okénka, hlavní dveře, které vyráběl jeden z majitelů apod.) Děkuji za odpověď.dana

dotaz

Vložil nová (bez ověření), 28. Duben 2017 - 12:21 ::

Prosím o radu,jak vyúčtovat TS v případě změny nájemce v průběhu roku.Děkuji.

Je povinnost účtovat topení podle náměrů?

Vložil 32812, 28. Duben 2017 - 10:51 ::

Vlastníme byt v panelovém bytovém domě, kde je odhadem 24 bytů. Existuje SVJ, o vyúčtování se stará správcovská firma. Od té nyní přišlo vyúčtování za rok 2016 s tím, že ústřední topení je účtováno podle „započitatelné podlahové plochy bytu“. Na topeních totiž nejsou osazeny měřáky (nevím jak se tomu odborně říká).

Ve stanovách SVJ je uvedeno: „Způsob určení výše úhrady služeb placené jednotlivými členy společenství (vlastníky jednotek): podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele – dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody“

právo nahlížet do podkladů pro svolané shromáždění

Vložil Jiřka (bez ověření), 28. Duben 2017 - 9:10 ::

DObrý den,

obdržela jsem pozvánku na shromáždění SVJ bez přiložených podkladů k bodům, která se mají projednávat- hospodaření roku 2016, tvorba fondu, funkcionářské odměny, plán údržby, dluhy. není zde zmínka o schvalování účetní závěrky (lze ji schválit?)to je můj první dotaz…Zažádala jsem písemně předsedu svj o doložení všech podkladů v dostatečném předstihu tak, aby bylo možno se s nimi seznámit. Nikoli předseda, ale správce, kterým je SBD Krušnohor mi odpověděl že nahlédnout mohu v sídle SBD( tedy nikoli v sídle SVJ) z důvodu vedení účetnictví SBD dne 26.4.

Zápis a protokol ze shromáždění SVJ

Vložil Markéta (bez ověření), 28. Duben 2017 - 6:20 ::

Dobrý den, může mi někdo poradit jaký je rozdíl mezi zápisem a protokolem ze shromáždění? Musí být součástí obojí nebo stačí pouze protokol? Popřípadě odkaz na nějakou právní legislativu k tomuto ? Děkuji moc za ochotu, hezký den

Metodika rozúčtování nákladů v SVJ

Vložil Cenek, 27. Duben 2017 - 13:55 ::

V metodice rozpočtu nákladů (jak záloh, tak vyúčtování) uplatňuje náš správce SVJ způsob, kdy kromě měřených položek a položek „rovným dílem“ všechny ostatní rozúčtovává podle členských podílů. Domnívám se, že u některých položek (výtah, odpady, úklid domu, elektřina společná) by bylo objektivnější (správné) rozpočítávat náklady nikoliv podle čl. podílů ale podle počtu osob v bytě, protože hodnoty těchto položek neovlivňuje plocha bytu, ale počet osob. Uvítal bych odbornější vyjádření k tomuto problému, resp. je-li metodika rozpočtování závislá pouze na hlasování Shromáždění,

Kouření ve společných prostorách

Vložil Linda (bez ověření), 27. Duben 2017 - 12:15 ::

Dobrý den,

asi už to tady bylo, ale řeším kouření sousedů ve společných prostorách domu. Jde o nově příchozí, kteří jsou silní kuřáci, navíc všichni jejich kamarádíčci to samé. Kouří po baráku i v bytě. Navíc vchodové dveře do bytu jim asi moc nepřiléhají, protože i když jsou zrovna zalezlí doma, zpod dveří se line smrad jak ze čtvrté cenové. Bohužel mám dveře na stejném patře přímo proti nim. Takže mám věčně smrad v předsíni. Jsme SVJ, jsem místopředseda. Bohužel, nemáme domovní řád, protože ho nikdo nechtěl. Jsme malý dům a dosud jsme spolu vycházeli jako přátelé. A i kdyby, nový soused je značně oražený typ, pochybuju, že by ho respektoval.

Syndikovat obsah