Ostatní
komu patří úroky z účtu SVJ
Dobrý den, naše SVJ zřídilo spořicí účet. Na něj chodí příspěvky vlastníků na správu domu Účetní zaúčtovala úroky, které z něho chodí jako proti náklady za výpisy z banky, takže z výnosu 17 980,– Kč zůstalo 1 216,–Kč. Nepatří náhodou bonusové úroky z účtu vlastníkům? Děkuji
měřáky na STaTV
Dobrý den, SVJ si odsouhlasilo namontování kontrolních měřáků na ST a TV, přes náš nesouhlas,( nás přehlasovala většina) na větev souseda,který neplatí,vykazule nulovou spotřebu.Mají na to právo? Jakou máme možnost se bránit?
Vyúčtování SVJ
Dobrý den,
měla bych dotaz. Jsem majitelkou bytu spadající do SVJ a do dnešního dne jsem já (ani nikdo jiný) neobdržela vyúčtování služeb, které by měl předat správce domu, ale ten člověk skoro nekomunikuje. Na několik otázek ohledně vyúčtování od různých majitelů vůbec neodpovídá. Dle stanov i zákona mělo být vyúčtování doručeno vlastníkům nejpozději do 4 měsíce kalendářního roku.Jak se zachovat? Předem děkuji za rady.
Vyúčtování nákladů za výtah
Dostali jsme vyúčtování dlouhodobých záloh a služeb. Náklady na 14-ti denní a čtvrtletní prohlídky výtahu jsou vyúčtovány z dlouhodobých záloh. Ve vyúčtování služeb máme vyúčtován poplatek za výtah. Jaké náklady na provoz výtahu zde mohou být zaúčtovány?
Napadla mě spotřebovaná el. energie na provoz výtahu, ale tu máme asi vyúčtovanou v nákladech za spotřebu el. energie společných prostor. Myslím, že máme jeden elektroměr na měření spotřeby el. energie ve společných prostorách a nikoliv zvláštní elektroměr pro výtah.
Jak rozumět ve vyhlášce č. 269/2015 Sb. formulaci "výši základní složky určí"
Jak prosím rozumíte § 3 vyhlášky č. 269/2015 Sb.
(1) Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb.
Metodický pokyn k tomu mlčí http://www.mmr.cz/…_14_1_16.pdf
Jeden vlastník nám podal rozsáhlou a celkem sofistikovanou reklamaci, kde mj. argumentuje, že vyúčtování není řádné, protože SVJ nikdy nerozhodlo o výši základní složky. To je pravda, na shromáždění jsme tuto otázku nikdy pravděpodobně neschvalovali, alespoň v zápisech za posledních 5 let o tomto není zmínky a starší zápisy nemám.
vykázání příjmu z pronájmu společné části
Dobrý den, SVJ zaslalo tzv. přehled plateb dle položky. V příjmové části není účetně zachycen příjem za pronájem společné části, který v r.2015 odsouhlasilo shromáždění. K dotazu odpověděla účetní, že tento příjem nelze vykazovat, protože patří vlastníkům. Jenže nájemce platbu zasílá každý měsíc na účet SVJ. Kam účetně zařadit tento příjem, aby to nevypadalo, že SVJ ho před vlastníky tají? Jedná se o 870 tis. Kč ročně, měsíčně 72 500,–Kč, podíl z něho se měl k 31.3. předat vlastníkům ke zdanění z jejich strany. Děkuji
Dotaz na SVJ, která schvalují rozpočty: vystavujete každý rok nový předpis? (případová studie přechodu od SBD)
Začal jsem dělat rozpočty, letos jsme schvalovali třetí, plus na konci roku dělám vyúčtování. Předtím se rozpočty ani vyúčtování nedělalo a lidé byli zvyklí platit „svůj nájem“ buď SIPEM nebo trvalým příkazem. Předpis záloh zůstával celá léta stejný a SBD vystavilo nový prakticky jen když si zvedlo svůj poplatek za správu, pokud se navýšila „platba do fondu oprav z XX Kč na YY Kč“ nebo při změně počtu osob a změně výše záloh, požádal-li vlastník.
Před třemi lety jsme začali schvalovat rozpočty a výši záloh nastavujeme podle odhadnutých výdajů + rozpočtová rezerva. V prosinci obdrží vlastníci nový předpis na následující kalendářní rok.
Zdanění statutárních odměn
Zaslechl jsem, že odměny členů výboru se od letoška nezdaňují zálohově, ale srážkou 15 %. Platí to ??
muze si kazdy udelat kolik chce postovnich schranek ve spolecnych castech domu?
Vlastník jedné bytové jednotky ktery v dome nebydli a hlaseno ma 0 OSOB si namontoval do chodby vedle vsech postovnich schranek dalsi schránku na dopisy oznacil ji jmenem ktere nenikomu znamo s tim ze jeho znamy ma u nej hlasen trvaly pobyt… ma na to pravo? mame to schranku odstranit? pozadovat at ji odstrani nebo dotycneho prihlasi do sveho bytu ikdyz se tam fakticky nezdrzuje?
začátek shromáždění - nedostatečný počet vlastníků
V tomto týdnu jsme měli mít shromáždění vlastníků. To se bohužel nekonalo z důvodu nedostatečného počtu přítomných vlastníků. Mám dotaz ohledně času zahájení/nezahájení shromáždění. Dejme tomu, že na pozvánce je čas shromáždění stanoven na 17hod.Je možné počkat třeba 10minut zda se nenajde nějaký opozdilec nebo (jak nám jedna vševědoucí paní tvrdí) je začátek schůze „svatý“ a když nebude přítomen v 17:00 dostatečný počet vlastníků musí být schůze v 17:00 zrušena z důvodu neusnášenischopnosti?
Je mi jasné, že když někdo přijde později na zahájené shromáždění změní se počet vlatsníků, což se uvede do zápisu, ale nejsem si jist jak je to se začátkem (ikdyž si myslím, pokud s tím ostatní přítomni nemají problém a počkají, tak to ničemu nevadí).

Poslední komentáře