Ostatní
Odpověď na žádost k nahlížení do podkladů k vyúčtování dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb.
Na svoji žádost k nahlížení do podkladů k vyúčtování dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb., kterou jsem odeslal 4/2017 na adresu SVJ jsem obdržel 1.6.2017 odpověď od Správce (SBD), který navrhuje nahlédnout do podkladů v budově správce. Správce je ale 30 km daleko, což mě štve, protože je to vzít si dovolenou.
Pokud si vezmu § 8 odst.1 z.č. 67/2013 Sb. je zde uvedeno "doložit", tzn. oni by měli doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování.
promájem společné části
Dobrý den, nevím jestli znáte paneláky na Jižním městě – některé chodby jsou daleko od schodů i výtahu, tvoří tsakové samostané nudle v patrech, kde jsou jen 2 byty a okno, nikdo tam nechodí, pokud něco nechce ukrást. Dřív jsme je měli různě přehrazeny, pěstovali na nich kytky, byly na nich botníky atd. Někdo si je zahradil ytongem a dal tam dveře. Nikomu to nevadí, ani hasičům, protože odtud vycházíme jen my z těch 2 bytů. Můj soused umřel a byt zdědil vnuk s rodinou a ten mne teď přemluvil, abychom si tu část chodby od SVJ také pronajali a využili ten prostor jako ostatní.
Předseda výboru SVJ vlastní firmu spravující příslušnou nemovitost - konflikt zájmů?
Dobrý den, prosím o zkušený názor. Naše SVJ si před rokem odhlasovalo změnu Správce nemovitosti. Nově se správcem stala společnost patřící předsedovi výboru našeho SVJ, který na místě přislíbil, že na příštím shromáždění dá svůj post k dispozici. Svůj post k dispozici dal, leč nenašel se nikdo jiný, kdo by jeho funkci chtěl vykonávat. Předseda výboru dle vlastních slov sám neodstoupí. Práce výboru je členy SVJ hodnocena veskrze pozitivně, SVJ generuje zisk z nájmu prostor, vládne spokojenost se současnou situací. Čeká nás ale zásadní rekonstrukce pláště domu s významnými investicemi. SVJ nemá ustanovenu kontrolní komisi. Prosím o dva názory:
Odvolání předsedy SVJ dle § 1208
Prosím zdejší znalce o vysvětlení. V § 1208 NOZ je uvedeno, že shromáždění volí a odvolává členy volených orgánů. Nikde jsem se nedočetl,že předsedu neodvolává. Je mi známo, že předsedu volí zvolený výbor. Přijde okamžik, kdy se výbor spolu s předsedou zpronevěří celému SVJ, kdy následně by měl být výbor postižen dle § 159 OZ. Otázka: Je tedy možné a vysvětlitelné, že OZ na tuto situaci pamatoval a konstatoval odvolání tak, jak jsem výše uvedl? Děkuji za názory.
Sbírka listin
V případě znovuzvolení členů výboru, je potřeba nový vklad do Sbírky listin? To znamená vklad Zápisu ze shromáždění o volbě členů a Zápis za schůze výboru o volbě předsedy a místopředsedy, čímž by se určil den zániku členství a zároveň den vzniku členství, nebo se nemusí nic vkládat, když členové i funkce zůstávají stejné? V mezidobí funkčního období členů se změnila délka funkčního období, byly přijaty nové stanovy, kde je delší funkční období, ale ve výpisu ze Sbírky listin se toto období nevyskytuje. Děkuji za radu. Jars
nájemní smlouva na 50 let
Dobrý den,jeden vlastník požádal o pronájem společných prostor, které nejsou námi využívány, nikdo v podstatě nic nenamítal a on nyní SVJ předložil návrh nájemní smlouvy s délkou trvání nájmu 50 let a povinností přechodu nájmu na nové vlastníky v případě, že jednotku prodá.Je taková doba v soukromém právu vůbec možná? A neváže se nájem pouze na současného majitele a s novým majitelem se musí sepsat nová? Inu, podej prst…
Neschválený projekt na shromáždění.
Předseda, pravděpodobně z osobních důvodů, pošpinil nepravdivými informacemi můj projekt na shromáždění a tím přiměl velkou část vlastníků ho neschválit i přes souhlas všech institucí, které se k němu zde v Praze musely vyjádřit.
Rozhodl jsem se tedy znovu obejít vlastníky a vše důkladně vysvětlit. Postupoval jsem dle stanov. 1/3 vlastníků musí souhlasit s hlasováním mimo shromáždění SVJ a 1/2 vlastníků musí souhlasit se samotným projektem.
Nyní to vypadá, že vše splním a podpisy seženu.
Jak se bude případně řešit spor věci neschválení na shromáždění a pozdější schválení cestou mimo shromáždění?
Zápis ze schůze shr.
Prosím, musí či nemusí být předložen zápis ze schůze shromáždění? Navíc, když řada lidí na schůzi nemohla být. Předseda se obhajuje tím, že zákon mu nepřikazuje podat informaci o zápisu všem vlastníkům. Nemá ani zájem tento zápis pověsit na nástěnku v domě!Jak by jste kdo jednal? Děkuji za podání informace.
Místně příslušný uliční výbor
Dobrý den,
súdruzi, súdruhovia, kolegové, sousedé. Podpořili byste opětovný vznik domovních důvěrníků a uličních výborů ?
Jejich agenda, kterou dnes řešit nelze, ačkoliv všechny pálí a soudy jsou pomalé, bezzubbé, drahé:
agenda:
- pobudové na ulících – nic nelegálního nedělají, jsou to prostě pohůbkové, popíjí, posedávají tam kde nemají a hlučí, na první pohled je jasné, že to nejsou slušní lidé
- porušování nočního klidu
- schvalování, kdo se může do domu nastěhovat
- hlídání pejskařů
- hlídání dodržování ukázněnosti v domě (nedupání na schodech apod.)
Výměna sklepů za část Nebytu
Dobrý den! Máme možnost nabídnout sousedům sklepní prostory nebytového prostoru, který jsme v domě zakoupili…Protože sklepy nemají všichni a ty, co jsou, jsou roztroušeny do dvou sektorů, by bylo dobré tyto dát do jedné místnosti, byly by o něco málo větší a místo 8 sklepů by bylo sklepů 12 nebo 10… Jde nám pouze o výměnu za stejnou výměru… Lze to udělat? Musí SVJ všichni souhlasit? A co bude nutné legislativně udělat? Abysme neměli problém s Katastrem… Nebudeme muset SVJ tu část prodat a oni nám taky? To by se hodně zkomplikovalo…
Děkuji, jestli se tu najde odpověd…

Poslední komentáře