Ostatní
Spoluvlastnictví 1/4 bytu
Dobrý den,
nevím, zda to sem patří ale mám prosbu. Máme v bytovém domě dlužníka, na kterého spadla nyní exekuce. Jde o to, že jeho daný byt vlastní on z 1/4 (nyní dražba), poté družka, také z 1/4 a jejich nezletilý syn má 1/2 bytu. Nevíme, jak je tohoto bytu dostat pryč (roky neplatí pravidelně do fondu, platí tak, cca 5× do roka) a když nyní je daná jedna čtvrtina v dražbě, chtěl bych se optat, zda nevíte, jak je to poté celé řešeno, když bude 1/4 bytu patřit někomu jinému a ostatní část bytu někomu dalšímu, s tím, že tam, co vlastní tu nově pořízenou 1/4 bytu tam bydlet nebude? Platí i takto nějaké částečné nájemné či služby nebo energie?
Fikce doručení odpovědi na reklamaci.
Dobrý den,
jsem vlastníkem v bytu ve společenství vlastníků. Jako každý rok mi přišlo vyúčtování služeb. Něco je chybně (nevysvětlený rozdíl u celkového dluhu asi 12.000 ve prospěch SVJ) tak jsem včas podala reklamaci.
Někdo mi poslal doporučenou zásilku, ale stalo se, že jsem si ji nemohla během 14-dnů vyzvednout (byla jsem na dovolené). Ve schránce jsem našla pouze výzvu k vyzvednutí zásilky od české pošty kde bylo uvedeno, že zásilka měla být vyzvednuta do nějakého data a že po tomoto datu bude vhozena do schránky. Ve schránce ale byla pouze výzva, zásilka nikoliv. Po dotazu na české poště mi bylo řečeno, že zásilka dle jejích záznamů doručena byla, a že doručovatelka je spolehlivá a že nemají důvod předpokládat, že by zásilku svévolně zahodila. Ani já nemám důvod, své dlouhodobé doručovatelce nevěřit. Česká pošta dále uvedla, že neví kdo byl odesílatel zásilky ale podle mé doručovatelky, to byla správní firma.
Výměna sklepů
Zdravím..Rádi bychom provedli se sousedy výměnu sklepů přesně podle jejich rozměru. Také dojde k jejich revitalizaci… Jsou tímto dotčeni všichni vlastníci nebo jen těch pár jedinců,kterých se to týká? Musí být Změna v Prohlášení vlastníka, když dojde k ústní dohodě a souhlasu? Děkuji předem za příspěvky..L
Kooptace - kontrolní komise
Dobrý den, řešíme kuriózní situaci, na shromáždění vlastníků byl navržen chybějící člen do kontrolní komise. Shromáždění jej neschválilo (výbor měl většinu hlasů na základě plných mocí). Chybějící člen nebyl na shromáždění zvolen a nikdo jiný se nepřihlásil. KK na své schůzi na základě práva kooptovat chybějícího člena kooptovala právě odmítnutého člena. Nyní výbor chce podat žalobu na KK (zatím nemám zprávy, co budou žalovat, údajně nerespektování rozhodnutí většiny). Jaký máte názor, poradíte někdo, je to protizákonné?
nahlížení do účetnictví SVJ
Dobrý den,účetnictví nám spravuje jedna firma,ten kdo se chce podívat na svůj byt, musí vyplnit žádost, buď ji přivést osobně do firmy anebo zaslat poštou s ověřeným podpisem, tak jsem žádost odevzdala osobně, přišly až po upozornění přihlašovací údaje ale po otevření přístupu jsem nic moc nenašla, vše o našem bytě a to asi vím co platím, vyúčtování jednou za rok nákladů a výnosů, ale měsíční výkazy žádné, takže není vidět za co se vydávají peníze v našem SVJ, když jsem se na to ptala tak mi bylo řečeno, že tak to bylo domluveno s předsedou našeho SVJ, myslím si, že by měl každý vlastník domu vidět každý měsíc za co se vydávají společné peníze, nebo ne?
Poplatek (kolek) za podání návrhu na změnu v OR
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda se v současné době něco platí při podání návrhu na změnu zápisu v rejstříku? Konkrétně jsme volili nový výbor. Na netu jsem dohledala, že spolky za změnu v OR nic neplatí. Otázkou je, zda je SVJ spolek? Konkrétně to nikde nemohu dohledat a na soudu mi odmítli poradit s tím, že to není v jejich kompetenci. Děkuji.
zneužití plné moci
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat včera jse u nás konala domovní schůse mám vlastní byt ve společenství vlastníků, bohužel jsem nemohl na schůzi dorazit a tak jsem uděli předsedovi plnou moc na mé zastoupení a na schválení předem danného tématu.Bohužel drby jsou drby a kolují tu o mně výmysli že jsem feťák a alkoholik a že vdomě dělám bordel a bohužel větčina lidí tomu věří.Může tedy předseda vlastníků tuto plnou moc na schůzi zneužít a vyloučit mně? děkuji
Vlastník-město
Chtěl jsem se zeptat , jak vám , kolegové, funguje spolupráce s vlastníkem , městem ? Jste spokojeni , město vás podporuje, nebo hází klacky pod nohy?
účast manželůma shromáždění
Dobrý den, dostali jsme zápis ze shromáždění, které se konalo v dubnu a k němu konečně přílohy, o které jsme neustále žádali.Konečně je na něm i podpis ověřovatele. Jenže z přiložené prezenční listiny vyplývají nějaké nejasnosti. V případě, že vlastníky bytu jsou manželé jsou na dvou řádcích pod sebou uvedeni a oba se podepisují a vypadá to, že oba hlasují a k oběma hlasům se přihlíží.Zmatek dělá už zápis v katastru – my, co jsme si byty privatizovali už v r.2012–13 máme např. uvedeno SJM jména obou manželů xxx a podíl např. 707/132621, ale ti pozdější už mají toto oznámení u dvou sob, kteří byt koupili jako spoluvlastníci bez označení SJM,(i když jde o manžele)na dvou řádcích a stejný podíl u každého a ti, co kupovali v r.
Energetický štítek BD
Dobrý den, majitel bytu v našem SVJ/BD požádal o energetický štítek budovy, protože svůj byt prodává. Štítek samozřejmě SVJ nezajišťovalo, protože se nikdy nepronajímala ani neprodávala ucelená část budovy a SVJ žádnou bytovou jednotku v domě nevlastní. Máme jako SVJ povinnost zajistit energetický štítek, ze zákona? Nestojí to málo peněz i času a kvůli spekulantovi, který doposud byt pronajímal, o chod domu se nestaral se nám nechce investovat peníze ani čas do získání energ.štítku, pokud to není zákonná povinnost SVJ. Děkuji předem

Poslední komentáře