Ostatní
Větrání z bytu do chodby
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co dělat se sousedem,který každý den celodenne větrání z bytu do chodby domu,kouří si doma i s manželkou,a nemluvě o tom,že všichni vědí co vaří atd.Otvira neustále okna na chodbě a běda, aby moje někdo zavřel, když jdeme z bytu neustále si to kontroluje.Manzel už mu to řekl, ale na to nereaguje. Už ho mám plné zuby,poraďte co s tím? Mohu si jít někam stěžovat? Děkuji
Větrání při vaření do chodby
Dobrý den , byla jsem zvolena spravcem spolecenstva , nebo to nikdo z domu dělat nechce . A teť mam probkém ze sousedy co větrají při vaření vše do chodby . Jde o par důchodového věku 70 let co zde bydlí přes 30 let .Tento par je velice konfliktní a při jaké koliv diskuzi to koncí hadkou a sprostymi uražkamy z jejich strany. Vadí jim všechno ,i kdo jaký má botník i když na chvilku mate kocárek pro dítě v chodbě kde je dost místa a nikomu nezavazí . Prostě hrůza . Potom mají ve sklepě popelnici na smíšený odpad a tu vyváží do roka dvakrát a tvrdí že ten smrad je z našeho sklepa kde jsou uloženy kovové konstrukce na lavičky .
Rámcová pojistná smlouva mezi SČMBD a pojišťovnou Kooperativa
V našem domě, ve kterém je část bytů už převedena do vlastnictví a část je ve vlastnictví velkého bytového družstva ještě nevznikla povinnost založit SVJ a osobou odpovědnou za správu je správce – bytové družstvo. To jako člen SČMBD uzavřelo „Rámcovou pojistnou smlouvu“ nabízenou SČMBD mezi bytovým družstvem a pojišťovnou Kooperativa, která zahrnuje i pojištění našeho domu.
Tuto rámcovou smlouvu využívá většina bytových družstev, které jsou členy SČMBD. Zajímalo by mě, zda ví někdo, kde využívají tuto rámcovou smlouvu, zda se pojištění vztahuje na škodu vzniklou rozbitím skel vstupních dveří neznámým pachatelem.
Poplatek 2000,- Kč za zahájení řízení o jmenování opatrovníka
Jsme SVJ které nemá výbor. Na posledním shromáždění jsem se jako jediný nabídl do výboru, ale nikdo jiný se nepřihlásil a já jsem zvolen nebyl. Podal jsem na Krajský soud návrh na zahájení řízení o jmenování opatrovníka, aby soud jmenoval SVJ opatrovníka dle § 165 NOZ. Žádné konkrétní jméno opatrovníka jsem nenavrh.
Teď jsem obdržel výzvu od Krajského soudu, abych zaplatil soudní poplatek 2000,- Kč, což se mi nechce (peníze si necucám z prstu). Myslel jsem, že dle § 11 odst. 1) písm. a) z.č.549/1991 bude můj návrh od soudního poplatku osvobozen.
15% daň z odměn výboru
U odměn členů výboru SVJ do 10 000 Kč/měs.lze uplatnit srážkovou daň 15% (bez platby zdrav. a soc. pojištění) viz § 6 zák. 586/1992 o daních z příjmů. Vyplývá to s formulace a návaznosti jednotlivých odstavců § 6:
(4) Příjmy zúčtované nebo vyplacené plátcem daně jsou samostatným základem daně pro zdanění daní vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně,jedná-li se o příjmy podle odstavce 1 písm. a) a d) …
Odstavec (1): Příjmy ze závislé činnosti jsou
d) příjmy plynoucí v souvislosti se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti podle písmen a) až c)
Povinnosti výboru SVJ
Dobry den, prosim o radu. Po dlouhodobem pozorovani zanedbane pece ve spolecnych prostorech a hlavne uplna ignorace problemu s premnozenim holubu ktery nam nici spolecnou strechu,dnes jsem clenum naseho vyboru poslala email, vcetne fotek a popisu problemu. V zaveru jsem zadala aby mne nekdo z nich potvrdil prijeti emailu a informaci i dalsich krocich. Zadnu lhutu jsem ale neuvedla. Mela byt tam lhuta? Jak dlouho mam cekat na odpoved? Dekuji!
Vadné vodovodní potrubí
Zdravím,v našem domě je v havarijním stavu část vodovodního potrubí (konkrétně od prvního uzávěru u vstupu do domu k hlavnímu vodoměru)a je nutná výměna. Vzhledem k tomu, že první uzávěr je nefunkční, bude nutné před výměnou uzavřít na ulici přívod vody do domu.Toto provedou SČVAK , ale pouze na žádost smluvního partnera (což v případě celého sídliště jsou Služby města).V loňském roce byl kolem domu udělán nový asfaltový potah (šachta s uzávěrem kamsi „zmizela“). Teď nastávají dohady kdo co bude platit- hledání uličního uzávěru, kdo uzavření a otevření přívodu -což je zpoplatněno.
potkani z kanálu na obecním pozemku
Prosím o radu,z kanálu před domem, který slouží k odvodu odpadních vod z našeho domu, a jenž leží na pozemku města, vylézají potkani a kolem kanálu hloubí díry.Požádali jsme město o pravu kanálu,jehož skruže se rozpadají stářím,o pravu. Bylo nám písemně sdělěno, že podle zákona 274SB. máme provést opravu z fondu oprav a pokud nebudeme mít na to dostatek prostředků,podpoří nás na shromáždění v této věci při hlasování per rollam.Pokud se prý neprokáže opak.Přičemž nám prodali vyta do osobního vlastnictví s pozemkem pouze pod stabou domu
Odměny výboru SVJ
Dobrý den,
Máme schválenou výši odměn, které budou vypláceny výboru za jeho práci. Schvalovalo se to před cca třemi lety. Je stanovena suma, kterou výbor dostane. A ptám se – je nutné, aby každý rok schvalovala schůze vlastníků výši sumy, kterou dostanou jednotliví členové výboru? Nemáme určeno, kolik procent z celkové sumy ti lidé dostanou. Je to na jejich dohodě, podle toho, jak se podíleli na činnosti výboru. Měli jsme kontrolu z OSSZ a úřednice nás upozornily, že toto je nutností. Moc se mi to popravdě nezdá. Díky.
Odpovednost clenu svj
Dobry den,jak je to se zodpovednosti clena vyboru v teto situaci.Clenove vyboru odstoupili v dubnu,novy vybor i presto,ze je zvolen od zacatku cervna,stale nepodal navrh na novy zapis.Bohuzel stavajici vybor ignoruje nejen administrativni ale i bezpecnostni kontroly.Vzhledem k tomu,ze puvodni vybor fungoval dobre,nechceme podniknout pravni kroky,aby se to otocilo proti puvodnimu a stale zapsanemu vyboru na OR,nebo uz jsou nyni zodpovedni nove zvoleni a to i pravne?

Poslední komentáře