Ostatní

SVJ si zrušilo označení poštovní schránky

Vložil Zdeněk888, 20. Červen 2017 - 18:43 ::

Zásílám písemnosti určené SVJ obálkou se zeleným pruhem a když si ji do 10 dnů nezvyvednou, tak jim písemnost pošta vhodí do schránky. Ještě před měsícem to takto fungovalo, ale před týdnem se mi písemnost vrátila zpět s vyznačeným údajem, že žádná ze schránek není označena jako schránka SVJ.
Proč tomu tak je není těžké uhodnout, aby jim totiž nemohli být doručovány písemnosti.
Ptám se, když adresát (SVJ) nemá označenou poštovní schránku, je písemnost doručena nebo není?
Také ještě uvedu, že naše SVJ nemá statu

podružný elektroměr

Vložil Vik (bez ověření), 19. Červen 2017 - 20:27 ::

Lze podružný elektroměr, který je umístěný v jednotce patřící vlastníkovi a je v jeho výlučném užívání převést změnou prohlášení vlastníka do společné části domu? Když ano, prosím o zdůvodnění, když ne, tak taky prosím zdůvodnit. Převodem podružného elektroměru se sice nemění podíl na společných částech domu, osobně se domnívám, že takový převod je možný pouze se souhlasem vlastníka jednotky. Mám pravdu?

Neplatné hlasování na shromáždění

Vložil Zita (bez ověření), 19. Červen 2017 - 13:25 ::

Neplatné hlasování na shromáždění (neplatné kvórum, neusnášeníschopnost …) je možné konstatovat, že po uplynutí lhůty pro napadení u soudu- NABÝVÁ POTÉ TOTO HLASOVÁNÍ PLATNOSTI ? Ptám se takto všeobecně.

=V SVJ byly neplatným kvórem přijaty nové stanovy ((podle starých stanov čl.VII.,(13) a)potřebná 75 % všech)). Bylo přítomno 54 % všech. Zita.

Obstrukce při schvalování nového Prohlášení vlastníka

Vložil Jana Bradáčová (bez ověření), 18. Červen 2017 - 21:31 ::

Dobrý den, v našem SVJ(8 členů) se změnilo několik parametrů od výměry bytů tak i v podílech na pozemcích. Původně jsme se na všem dohodli, ale při dalším jednání jedna z majitelek vznesla nesmyslný návrh, aby se podíly na pozemcích srovnali do stejně velkých dílů, ač jsme někteří kupovali podíly větší.(ona by vydělala cca 8m2/ při hodnotě cca 1m2 700–1000 kč) Teď to podmiňuje jako požadavek a v podstatě nám vyhrožuje, jestli nebude po jejím, nepodepíše nové prohlášení. Procenta schvalování ve starém prohlášení máme bohužel 100%. Můžeme proti ní podniknout nějaké právní kroky za obstrukce a donutit ji, aby podepsala???

spor ve SVJ - žaloba

Vložil hynek_Kub, 17. Červen 2017 - 19:13 ::

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ve věci soudního sporu… Shromáždění těsně přijalo určité rozhodnutí, jeden z přehlasovaných vlastníků v zákonné lhůtě podal žalobu k soudu pro neplatnost. Soud vyzval předsedu společenství k vyjádření. Ten svolal shromáždění, které nebylo usnášeníschopné. Nemá tedy výslovný mandát, aby mohl z prostředků shromáždění zaplatit zálohu advokátovi – může přesto z prostředků shromáždění tuto částku zaplatit..?! Děkuji, Hynek Kubančík

Co (ne)může opatrovník SVJ

Vložil Zdeněk888, 14. Červen 2017 - 19:58 ::

Naše SVJ nemá výbor již cca 1 rok. Na posledním shromáždění jsem se nabídl do výboru, ale nebyl jsem zvolen. Chci požádat soud, aby našemu SVJ určil opatrovníka. Chci soudu navrhnout sebe jako opatrovníka, ale nepředpokládám, že mi soud v tomto vyhoví.
Jedním z důvodů proč chci, aby naše SVJ mělo opatrovníka je, že Správce (SBD) neplní smlouvu o správě, kterou s ním uzavřelo SVJ a dělá si co chce.
Otázka:
- může opatrovník smlouvu o správě se Správcem (SBD) vypovědět bez svolání a schválení shromáždění?
- může opatrovník bez svolání a schválení shromáždění uzavřít smlouvu s účetní firmou o vedení účetnictví?

ukázka toho, jak vypadá domovní řád svj, které má správce družstvo:-)

Vložil radka222222 (bez ověření), 14. Červen 2017 - 13:03 ::

Nejvíce se mi líbí zakotvení povinnosti úklidu:-) Ale jelikož průměrný věk výboru je 85 let, marno vysvětlovat, že si mohu svůj byt stavebně upravit i bez jejich souhlasu a nejsem povinna týdně mýt schody.

http://www.druzba-sbd.cz/…/domovni-rad

zápis do rejstříku

Vložil Veselá V. (bez ověření), 14. Červen 2017 - 9:06 ::

Dobrý den, jsem předsedou vlastníků SVJ pro dům Klučenice 120. SVJ bylo založeno v r. 2007 a od té doby posíláme listiny, účetní závěrky do sbírky listin k obchodnímu soudu, kde jsme zaregistrovaní. Nyní jsem zjistila, že existuje rejstřík SVJ a vše máme posílat sem. Mám udělat novou registraci? nevím, jak s listinami, které nám do minulého roku posílalo k obchodnímu soudu bytové družstvo, které nám dělá účetnictví. Děkuji Veselá V.

Volba výboru - prodloužení mandátu namísto plného hlasování

Vložil radovans, 13. Červen 2017 - 20:32 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zkušenějších, zda lze v zákoně někde nalézt ustanovení k tomu, jak by měla probíhat volba výboru. Statutární orgán je sice volený orgán, ale žádný hlasovací zákon pro něj není (na rozdíl od obcí a vyšších volených orgánů).

Našemu výboru končí pětileté volební období a zřejmě má obavy, že by neprošel ve stejném složení, tak svolal zasedání s tím, že se bude hlasovat o „prodloužení mandátu výboru“, nikoliv o volbě nového výboru. Kdyby si tohle dovolil kdokoliv jiný, asi by si všichni klepali na čelo a vypískali je, ale u nás to zřejmě projde.

Stanovy SVJ proti krátkodobým pronájmům (Airbnb)

Vložil TN. (bez ověření), 13. Červen 2017 - 19:51 ::

Citace ze stanov: „V případě, že člen společenství užívá byt za účelem poskytování krátkodobého pronájmu, je povinen strpět fikci počtu osob v jednotce v trojjnásobném množství, nežli je výše uvedeno, nahlášení počtu osob v nižším množství je u takto používaného bytu ke krátkodobému pronájmu irelevantní a člen společenství je povinen strpět stanovené výše uvedené trojnásobné množství osob. V případě rozporu tvrzení člena společenství a statutárního orgánu ve věci existence užívání bytu ke krátkodobému pronájmu, je rozhodující a závazné písemné stanovisko všech členů statutárního orgánu, které je pak člen společenství povinen v příslušném zúčtovacím období akceptovat.“

Syndikovat obsah