Ostatní
od kdy platí nové stanovy a nutnost prohlášení o zodpovědnosti autora
Od kdy začíná platnost nových stanov? Od dne schválení shromážděním SVJ, nebo od prohlášení soudu o vložení stanov do rejstříku? Musí nové stanovy být opatřeny jménem autora a jeho prohlášením, že odpovídají platným zákonům a nařízením ?
Doplnění návrhu na zanesení změn do OR
Dobrý den,
podal jsem u MS návrh na zanesení změn do OR (změna předsedy a výboru SVJ) a vrátilo se mi usnesení, ve kterém je požadován:
- návrh na zápis způsobu jednání statutárního orgánu, v souladu se stanovami (čl. X bod 4),
- návrh na zápis dne zániku/vzniku členství/funkce vymazávaných/zapisovaných členů výboru v souladu se skutečností.
zde je zmíněný článek ze stanov:
(4) Výbor zastupuje společenství a navenek za společenství jedná svým předsedou. V době nepřítomnosti předsedy jej zastupuje místopředseda výboru a v době nepřítomnosti předsedy i místopředsedy zastupuje předsedu člen výboru (v pořadí, které určí svým usnesením výbor při volbě předsedy a místopředsedy, pokud je zvoleno více členů výboru). Písemné právní jednání, které činí výbor za společenství, podepisuje předseda nebo v jeho zastoupení místopředseda, spolu s dalším členem výboru. Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, považuje se podpis místopředsedy za podpis dalšího člena výboru.
Spor s obcí
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s následující věcí. Jsme bytový dům v SVJ obehnaný plotem. Plot ani zaplocený pozemek není náš, je ve vlastnictví města. Byl tu postaven kdysi spolu s domem. V domě bydlím víc jak 20 let a po celou tu dobu město pozemek spravovalo. 2× ročně seč trávy, občas prořezání keřů a stromů. Minulý rok na podzim se ale zasekli, a že si údržbu musíme zajistit sami, protože se nejedná o veřejné prostranství z důvodu zaplocení. Jde o celkem velký pozemek s množstvím stromů a jiných dřevin jehož údržba by nás něco stála. Že by to sekl někdo z domu nehrozí, museli bychom si najímat firmu.
Zápis ze Shromáždění
Dobrý den,
máme zápis ze Shromáždění zpracovaný správcem. V zápisu máme Pro hlasovalo: 5 % z přítomných Proti hlasovalo: 40 % z přítomných Zdrželo se: 10 % z přítomných. Výsledek: Návrh nebyl přijat.
Je možné místo % psát čísla, které při hlasování měli vlastníci? takže by to bylo: Pro hlasovalo: 10 Proti hlasovalo: 11, 12, 13, 14, 15, 16 Zdrželo se: 17, 18. Výsledek: Návrh nebyl přijat.
Pokud napíšeme čísla místo procent, může se stát, že vlastníci mohou napadnout kvůli uveřejnění vlastníka na veřejné listině? Je to někde uvedeno? Nebo je to úplně jedno – psát procenta nebo čísla?
Prázdné byty - anketa
Aniž bych to nějak zvlášť zjišťoval, tak mi došlo, že je u nás v družstvu dost prázdných bytů.
Je jich cca 5 ze 60, to je 8,3%
Důvod proč jsem o tom uvažoval jsou různé havárie apod, zájem lidí o stav domu a okolí.
Prázdné znamená, že vy bytě nebydlí podle vašich oficiálních i neoficiálních informací ani majitel, ani nájemce, ani podnájemce
Docela by mě zajímalo jak je to u vás, pošlete:
Počet bytů Počet prázdných bytů Právní forma Město (u mě Praha zbytek viz výše)
Příspěvek na správu při změně vlastníka
Dobrý den,
prosím o radu jak postupovat s předpisem příspěvku na správu v případě změny vlastníka kdy ke změně dojde v průběhu měsíce. Právní účinky vkladu nového vlastníka na KN nastaly 13.04.2017. Původní vlastník tedy byl v dubnu ještě vlastníkem měl by zaplatit předepsanou platbu. Nový vlastník však už byl v dubnu též vlastníkem takže by měl také zaplatit předepsanou platbu. Mají tedy zaplatit oba a zohlední se poměrně v rámci vyúčtování? Nebo prostě mají zaplatit oba standardní výši a nic se mevyúčtuje?
Děkuji za radu
Hlasování - družstevník a zároveň vlastník (2 byty)
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda nemá někdo zkušenost s podobnou situací: Jsme manželé, máme jeden družstevní byt (společné členství manželů v BD) a jeden byt v osobním vlastnictví v tomtéž domě, byt jsme již jako OV koupili (rovněž společně jako manželé). Ačkoli již téměř polovina bytů je v osobním vlastnictví, dosud nebylo založeno SVJ, v dohledné době snad bude. Současná praxe je taková, že je svolávána členská schůze družstva, které se účastní jak družstevníci, tak vlastníci, a každý byt má jeden hlas (bez ohledu na Status DR/OV). Pominu-li chybu s dosavadním nezaložením SVJ, je toto hlasování v pořádku? A máme nárok na dva hlasy (za každou jednotku jeden) nebo pouze na jeden? Stanovy družstva upravují pouze společné členství manželů v družstvu a 1 hlas v daném případě, to je nám jasné.
Na kom bude vymáhána případná pokuta za pozdě doručené vyúčtování služeb v rámci SVJ?
Dobrý den,
žádám o radu ve věci opožděného doručení vyúčtování služeb a případného nárokování a vymáhání pokut.
Zatím nebylo i přes urgenci doručeno vyúčtování za rok 2016. Dům spravuje předseda, majitel správcovské firmy, který není majitelem bytu v domě. Nevím jestli vyúčtování nakonec vyhotoví jeho zaměstnanci nebo externí účetní firma.
Jak by byla vymáhána pokuta v případě, že by některý z vlastníků bytu vyúčtování reklamoval jako pozdě doručené? Tzn. dle NOZ by měl nárok na 50,–Kč za každy den prodlení.
Je nutná změna v prohlášení vlastníka budovy?
Dobrý den,
v bytové jednotce, zapsané v prohlášení vlastníka budovy v SVJ, jsem (na základě schválené stavební dokumentace stavebním úřadem) provedl rekonstrukci. Před rekonstrukcí měl byt výměru 82 m2 a dispozici 2+1, nyní má výměru 81 m2 a dispozici 4+kk. Je nutná změna prohlášení vlastníka budovy? Pokud ano, jak tento krok co nejlépe provést?
Děkuji za rady.
MK
Dotaz - Exekuce
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu, případně zda má někdo danou zkušenost. Jsme malé SVJ, zjistila jsem, že jeden vlastník dvou nebytových prostor v dome má na obou jednotkách zapsanou exekuci a dale pak exekuční příkaz k prodeji nemovitosti. Daný vlastník dosud společenství veškeré závazky platí. Nicméně jednou může přestat. Je možné předem podniknout nějaké kroky? Získat případně exekuční titul, ikdyž zatím není žádný dluh vůči SVJ? Případně jak se postupuje nebo zda má někdo nějaký kontakt? Děkuji

Poslední komentáře