Ostatní
otázka
Dobrý den chci se zeptat jestli lze umístit pb láhev na wc?
Vyloučení z SVJ
Dobrý den, chtěla jsem se zda někdo nemá zkušenost jak postupovat. Jsem vlastníkem bytové jednotky a členem SVJ, které spravuje 3 vchody domu (jedno SVJ). Během jednoho roku se ze vchodu, kde vlastním byt stalo něco neuvěřitelného, do vchodu se nastěhovali nepřizpůsobivý občané a tento vchod podléhá zkáze. A to zejména z důvodu, že majitelé bytů mají byty k pronajímání a vůbec neřeší koho do vchodu stěhují, jen získávají peníze. Zatím, ale kromě jednoho bytu nejsou dluhy ve vztahu k SVJ. Vedení SVJ nedokáže tuto skutečnost nijak řešit a na schůzi společenství prohlásilo, že se tohoto vchodu zbaví.
opět úklid
Dobrý den,opět žádám o radu,v domě nikdo neuklízí,ani vlastníci,ani firma,předseda nefunguje,po domě se válí chuchvalce prachu,chlupů.Když mi dojde trpělivost jdu to uklidit.Bordel se nosí z druhého patra,kde se snad za celá dlouhá léta neuklízelo.Už je to extrém,nikdy jsme nic podobného nezažili.Čekám na radu,co dělat ,když se sejde v domě tolik lidí,že je jim jedno v čem žijí.
Statutární zástupce
Dobrý den.Jsem statutárním zástupcem SVJ v bytovém domě o 9-víti bytových jednotkách.Svůj byt jsem nedávno převedl na dceru.Problém je ten,že ve stanovách máme členství ve vedení SVJ podmíněno vlastnictvím bytů.Podle nového OZ bych tuto funkci mohl vykonávat dále.Bude to znamenat:buď změnu stanov a nebo změnu statutárního zástupce?A ještě jeden dotaz:Jako „nemajiteli“bytu mi bude stačit pro případ hlasování plná moc dcery?Děkuji za radu.
Společné části domů
Dobrý den. Ve smlouvě o převodu družstevního bytu do vlastnictví člena je v předmětu převodu i lodžie a dvě terasy. Dále s vlastnictvím jednotky přechází i spoluvlastnický podíl na společných částech domu, které jsou … Mezi vyjmenovanými splečnými částmi nejsou ani lodžie a ani terasy. K lodžii i terasám se chovám jako jejich vlastník. Není to v rozporu s NOZ a NV č. 366/2013 Sb.? Děkuji za výklad.
Komu zaslat reklamaci vyúčtování služeb 2016
Jsem vlastníkem bytu a členem SVJ, které již cca 3/4 roku nemá statutární orgán. Obdržel jsem vyúčtování služeb 2016 od Správce (SBD). V titulku vyúčtování je název SVJ, úplně dole je razítko Správce (SBD). Na základě příspěvku Písemné podání reklamace si nejsem jist, komu mám poslat reklamaci vyúčtování služeb 2016.
Prosím o názor:
Komu zaslat žádost k nahlédnutí do podkladů dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb.
Jsem vlastníkem bytu a členem SVJ, které již cca 3/4 roku nemá statutární orgán.. Před cca 2 měsíci jsem poslal žádost k nahlédnutí do podkladů dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb. doporučeným dopisem s dodejkou. Žádost jsem poslal na úřední adresu SVJ. Protože si písemnost SVJ do 10 dnů nevyzvedlo, pošta jim dopis hodila do poštovní schránky. V této věci jsem oslovil advokáta který tvrdí, že jsem žádost poslal špatně a že jsem ji měl poslat Správci (SBD), který tyto informace má a i právě s ohledem na fakt, že SVJ nemá statutární orgán a není nikdo, kdo by písemnosti vyzvedával. Správce (SBD) má totiž poměrně velké pravomoci při jednání jménem SVJ na základě Smlouvy o správě mezi SVJ a SBD. Advokát také zmínil, že písemnost nebyla doručena. V příloze příspěvku naleznete odkazy na stanovy SVJ a na Smlouvu o správě mezi SVJ a Správcem (SBD).
Komu v SVJ patří trubky, elektrorozvod, plynovod? Dotaz na havarijní službu
Jsme SVJ vzniklé 1.7.2000.
V prohlášení vlastníka je uvedeno:
Vybavení náležící k jednotce: … kuchyňský sporák plynový, … 4×
topná tělesa …
Součásti jednotky jsou: potrubní rozvod vody, plynu, ústředního topení
(kromě stoupacích vedení a uzavíracích ventilů), elektrorozvody,
vypínače, zásuvky, pojistky…
Společné části budovy: rozvody tepla, vody, kanalizace, plynu, elektřiny,
domovní elektroinstalace a telekomunikací, včetně stoupacích vedení a
uzavíracích ventilů…
Řešíme, jakým způsobem chápat vlastnictví rozvodů, kdy prohlášení vlastníka není 100% jasné. Jestli to interpretovat tak, že trubky před/za vodoměrem, trubky před/za plynoměrem, elektrosíť před/za elektroměrem – PŘED vlastní vlastník bytu a ZA jsou společná část.
zřízení bankovního účtu
Dobrý den, na shromáždění vlastníků jsme se dozvěděli, ze zprávy výboru o hospodaření SVJ, že výbor v lednu 2016 zřídil spořící účet, kam převedl několik milionů z běžného účtu. Shromáždění jsme měli v dubnu 2016 a tam se o spořicím účtu nic neuvádělo,nebyl ani na programu jednání. Letos o něm byla jen věta ve zprávě o zůstatku na bankovních účtech. K dotazu vlastníků, kdy nějaké naše shromáždění rozhodlo o zřízení dalšího bankovního účtu, výbor odpověděl, že je to v jeho kompetenci. Že mu to potvrdila účetní správce, která účetnictví SVJ vede, takže shromáždění nemá co odsouhlasovat.
Úhrada dluhu na bytě
Návrh změny § 1186 OZ – v návrhu je zrušen 2.odst. Citace 2.věty v odstavci: „Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě zodpovědné z správu domu“. Dotaz – prosím, lze toto vyjádření chápat tak, že jakýkoli dluh, byť zatajený, nehradí nabyvatel BJ ale ten, který BJ prodal s dluhy? Nebude tedy možnost po nabyvateli dluh splatit? Děkuji za vysvětlení. Čičmanec

Poslední komentáře