Ostatní

Přístupový systém

Vložil didi (bez ověření), 2. Březen 2017 - 11:21 ::

Máte někdo zkušenost s přístupovým systémem IMA? Jaký přístupový systém doporučujete.

Většinový podílník jako správce - střet zájmů

Vložil Anonymous, 2. Březen 2017 - 8:36 ::

Dobrý den,

v našem prapodivném SVJ jsme tři členové – já (předseda), jeden soused co si převedl byt do OV a bytové družstvo (zastupující 4 další byty). Podíly u jsou u všech jednotek ± stejné. Když jsme před lety zakládali SVJ, tak jsme podepsali správcovskou (mandátní) smlouvu s oním bytovým družstvem. Problém ale je, že v poslední době družstvo nejen že neplní své povinnosti vyplývající ze správcovské smlouvy, ale posílá nám sem naprosto předražené firmy (například naposled sem poslali revizáka, který tady strávil půl hodiny a pak poslal fakturu na 4 tisíce). Tento problém je dlouhodobý a již na minulém shromáždění SVJ (konaném asi před rokem) jsem žádal zástupce družstva, aby nám nikoho neobjednávali a v případě, že zjistí, že je třeba něco zajistit, tak aby mi dali vědět a já to zařídím.

Spoluvlastnictví pozemku s dalšími SVJ

Vložil meyrink, 2. Březen 2017 - 8:16 ::

Městská část nabídla společenstvím s jedním vnitroblokem jeho odkoupení. Převod bude probíhat přímo do spoluvlastnictví jednotlivých společenství. Zajímal by mě Váš názor, jakou formou dále společný majetek spravovat. Pravděpodobně vytvoříme další právní subjekt, který bude správcem vnitrobloku. Máte nějaké návrhy, jakou právní formu by měl tento subjekt mít (spolek/nadace/ji­nou)? Díky, meyrink

Protihluková okna v památkové zóně

Vložil ponocující člen výboru (bez ověření), 2. Březen 2017 - 0:24 ::

Bytový dům (SVJ) ze starší zástavby postavený za 1. republiky na Praze 7 – Holešovice – památková zóna. Okolní restaurace a bary ruší noční klid (otevírací doba až do ranních hodin – poslední hosté běžně odcházejí ve tři ve čtyři v pět), hosté se shromažďují na chodnících a organizují si zde „živé předzahrádky“, hlučí, halekají, řechtají se, hlasitě mluví i pokřikují jeden na druhého. Nemůžeme spát, když usnete, probudí vás náhlé výkřiky či smích. Stížnosti na úřad městské části a občasné volání městské policie nepomáhá.

Může SVJ vydat dluhopisy?

Vložil šílený člen výboru (bez ověření), 1. Březen 2017 - 23:58 ::

Může SVJ vydat dluhopisy na krytí opravy, namísto úvěru od banky?

Hlasování v SVJ

Vložil Šíma, 1. Březen 2017 - 15:29 ::

Dobrý den,prosím o radu. Pro hlasování v SVJ je prý nyní potřeba přepočítat hlasy na tzv. „tisíce hlasů“.Můžete mi prosím vysvětlit přepočet či napsat vzorec pro přepočet? Děkuji

Výměna sklepa v bytovém domě

Vložil Zuzana Sobková (bez ověření), 1. Březen 2017 - 11:06 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možná výměna sklepů mezi dvěma majiteli bytových jednotek v bytovém domě, je-li v darovací smlouvě definováno takto: „Příslušenstvím bytové jednotky je sklep označený jako 800/6/1 nákresu, který tvoří přílohu č.II této smlouvy.“ Na přiloženém nákresu sklepů jsou tyto pouze zakreslené a označené příslušnými čísly, bez jakýchkoli údajů o výměře sklepů, v darovací smlouvě není výměra sklepů zmíněna rovněž. Do celkové výměru bytu tedy výměra sklepa není započtena. V případě, že by možná výměna byla, jak máme postupovat, aby bylo po právní stránce vše v pořádku?

odměna výboru

Vložil Hana (bez ověření), 1. Březen 2017 - 9:41 ::

Dobrý den, prosím o radu. Výbor společenství si chce vyplatit odměnu (má odsouhlaseno na shromáždění). Našla jsem v diskuzích, že bude odměna brána jako příjem ze závislé činnosti a bude podléhat ZP a SP. Je nějaká varianta, jak se vyhnout ZP a SP? Prosím o radu. Jsem nováček a učím se za pochodu. Děkuji moc. Hana

Návrh na soudní úschovu peněz přes datovou schránku - jak zaplatit poplatek (jak to funguje)

Vložil clauvestr, 28. Únor 2017 - 20:03 ::

Chci podat návrh na přijetí peněz do soudní úschovy. Návrh bych chtěl podat prostřednictvím své datové schránky, kterou jako fyzická osoba mám (předpokládám, že to možné je). K soudní úschově peněz se váže zaplatit i poplatek. Kdybych návrh podával písemně, tak soudní poplatek můžu zaplatit vylepením kolků na návrh, ale kdybych návrh podával přes datovou schránku, jak mám zaplatit poplatek? Dokážu si představit, že podám návrh přes datovou schránku a soud mě vyzve zaplatit poplatek a pošle platební údaje pro bezhotovostní platbu, je tomu tak? Nebo "jak to funguje".

Kamerový systém se záznamem

Vložil Karel Veselý (bez ověření), 28. Únor 2017 - 19:57 ::

Dobrý den, jsem členem stavebního bytového družstva a v našem domě byl nedávno instalován kamerový systém se záznamem. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezproblémový vchod, kde se nedějí věci, které jsou obvykle impulsem k takovémuto kroku (krádeže, vandalství, přítomnost podivných existencí), mám silné podezření, že se jedná o iniciativu naší domovní důvěrnice. Ta je, mírně řečeno, posedlá úklidem, čistotou a pořádkem. Moje otázka zní: je možné využívat záznamy z kamer k prokazování např. toho, kdo si neočistil dostatečně boty, nebo k

Syndikovat obsah