Ostatní

špatné hospodaření - versus podepisování faktur

Vložil ikenka, 10. Červen 2010 - 9:19 ::

Dobrý den, měl bych dotaz na pár věcí. Naše SVJ vede předseda,který tzv.vypisuje faktury dodavatelům,o­pravářům ,malířům atd. Je to faktura všechny stejný – mustr.Nelíbí se mi jakým způsobem to dělá tzv, na koleně doma. Podle mně by měl svolat pokaždé shromáždění nebo udělat plán prací na rok dopředu cca. My se dozvíme co se v našem bloku provádělo za opravy až za rok z vyúčtování, které nám dělá firma. Ale to je vyúčtování celkové bez doložení faktur. Až teď se mi to nezdálo a byla jsem za paní,která nám to účetníctví dělá,aby mi ofotila FA a některé dala ,ale některé nechtěla ofotit,že je dá jenom předsedovi. Z těch co mám ofocené neni zřejmé co se dělalo. Všechno je schováno za např.MJ 1 dodávka a montáž.plast.o­ken.Máme jich celkem 9 a 25 sklepních a oni účtovali jenom MJ 1 – 99000 Kč. To samé za zednické práce – různé práce a částky. Má povinnost předseda o tomto informovat společenství? Na schůzi nedělá ani zápise ani prezenčku.Taky si můžu myslet,že ze zedníkem je domluven a ten mu pokaždé něco přihodí a on vystaví fakturu. Jenomže v našem bloku žijí samí starší lidid,kteří se k tomu nevyjadřují a mlčí.

Výbor odmítá podepsat účetní závěrku

Vložil sandonorico, 10. Červen 2010 - 9:15 ::

Dobrý den, poradí mne prosím někdo jak postupovat v případě, kdy výbor odmítá podepsat účetní závěrku, žádá odstoupit od smlouvy se správce z důvodu neplněných povinností ke kterým se zavázal v mandátní smlouvě? Jedná so o to, že byli zjištěny velké nesrovnalosti ve vedení účetnictví, které nám ze strany správce nebyli vysvětleny i přes tu skutečnost, že výbor vyzval správce k předložení peněžního deníku, inventarizace účtu apod. Při shromáždění SVJ, kde výbor toto závažné zjištění zveřejnilo se nepodařilo přesvědčit ostatní vlastníky o závažnosti a možných následcích v případě kontroly. Někteří dokonce požadují audit a jsou ochotni investovat desítky tisík korun za to, co jim nyní je ochotna vysvětlit a zdokumentovat paní účetní, která nás na tyto nesrovnalosti upozornila.

Vzor smlouvy

Vložil SVJ Smetanova 687, 9. Červen 2010 - 11:36 ::

Kde se nechá stáhnou vzor smlouvy mezi SVJ a osobou která povede účetnictví pro SVJ. Děkuji Karáek

Je možné každoroční výměny vodoměrů na TUV.

Vložil Anonymous, 9. Červen 2010 - 10:04 ::

Dobrý den. Mám dotaz zda je v souladu s právním řádem a stanovami SVJB , aby jediný člen Společenství mohl každoročně měnit měřidla na teplou vodu s podporou Správce Společenství.Správu nášemu Společenství obstarává a.s. Města.

Když Společenství uskutečnilo kontrolu měřidel v Společenství daný člen Společenství nebyl přítomen. Ale posléze Správce vyměnil v bytové jednotce měřidla na TUV.

Výpis výměn měřidel dodal Správce v dané bytové jednotce

rozúčtování služeb za svoz odpadu

Vložil Anonymous, 8. Červen 2010 - 7:57 ::

Dobrý den, jsme malé SVJ(25bytů)a nemůžeme se dohodnout na platbě za svoz komunálního odpadu. Dokud se platilo přímo městu za trvale hlášené osoby, tak nebyl problém. Od roku 2007 však město vydalo vyhlášku, kteá určuje platbu pouze za nádobu a četnost svozu. Proto jsme se rozhodli rozúčtovat poplatek za nádobu na základě skutečného počtu osob v jednotlivých bytech. To se však nelíbí některým vlastníkům byt. jednotek a chtějí, aby se nadále platilo za trvale hlášené osoby. Nám to však přijde velmi zcestné, aby platili lidé(děti na studiích, rozvedení manželé atd), kteří mají sice u nás trvalé bydliště, ale prokazatelně zde nebydlí. A naopak lidé, kteří u nás v domě žijí(podnájemníci, druhové atd), kteří zde nemají trvalé bydliště ale odpad ukládají, aby neplatili. Podle toho co jsem zjistil, tak podle stanov a zákona by se mělo platit podle skutečného počtu osob v bytech, je to tak??

kamerový systém - prakticky jak na to?

Vložil Anonymous, 3. Červen 2010 - 8:20 ::

O kamerových systémech jsem tady četl dost. Nechci znovu slyšet odkazy na s prominutím dementní vyjádření UOOU.

Chci slyšet PRAKTICKÉ rady těch SVJ, kde kamerový systém mají! Takové domy prostě existují a nějak k instalaci dospěli.

A já se ptám – pokud máte kamerový systém, jak jste se vypořádali s UOOU? Pochybuji že máte 100% souhlas včetně všech návštěv, tedy jak jste podali registraci? Nebo nepodali? Jak jste formulovali zdůvodnění kamer?

Díky.

P.L.

Přítomnost vlastníků na shromáždění - výměna oken ve společných prostorách

Vložil Anonymous, 2. Červen 2010 - 8:50 ::

Dotaz, zákon o vlastníctví § 11 odst. 5 věta druhá: Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stav. úpravy a opravy spol. částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na spol. částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. Mám tomu rozumět tak, že nerozhoduje váha hlasu, ale např. ze 100 vlastníků postačuje více jak 75 vlastníků? Dále v kontextu věty první téhož odstavce, kde se hovoří o přijetí usnesení, ale nemluví se o "postačuje souhlas 3/4 většiny p ř í t o m n ý c h vlastníků, lze do hlasování započítávat i písemné prohlášení vlasníků se souhlasem předmětu hlasování – např. výměny oken ve společných prostorách? Problém je v tom, vůbec se sejít ve výši 75 % vlastníků, natož aby všichni o tom hlasovali. Pokud by stačilo písemné kladné vyjádření ostatních nepřítomných vlastníků, bylo by to jiné. S pozdravem

Zmanipulované shromáždění vlastníků

Vložil qap, 27. Květen 2010 - 10:36 ::

V našem SVJ máme problém s „chtivými“ zájemci o funkce ve výboru, pokud jde o velké investice. Jinak nemají o zájem o cokoliv, co je v domech zapotřebí udělat. Před třemi roky shromáždění předsedkyni a její výbor donutilo vrátit finanční dar do společenství (19,000.-Kč), který si rozdělili jako nepřiznanou odměnu a pak žádali oficiální odměnu za činnost. Předsedkyně odstoupila, ale přihlásila se do práce v revizní komisi(paradox!, ale s komisí nespolupracovala)a ve výboru zůstal kvůli nezájmu lidí o práci ve výboru jeden z jejích „společníků“, který se opět vloni snažil o zmanipulování výběrového řízení na výměnu oken (jsme SVJ se 78 jednotkami). Na shromáždění vlastníků prezentoval svůj názor a nabídku, kterou přitom výbor přehlasoval třemi hlasy. Hlas většiny sice zvítězil, ale tento povedený člen výboru (bohužel už předseda)se hájil tím, že jako člen společenství může mít i svůj názor.

Účetní závěrka

Vložil Anonymous, 26. Květen 2010 - 8:38 ::

Dobrý den. Do dnešního dne nebyla provedena účetní závěrka a ani na konaném Shromáždění.
Ani nečiní opatření k zajištění úhrady dluhů vlastníků jednotek. Dluh za celé Společenství dosáhl částky 100 000 kč a to do 9/2009. Je možné podat trestní oznámení na výbor Společenství pro nečinost dobrého hospodáře ? Daná účetní závěrka a zajištění dluhů je dána ve Stanovách Společenství.

Předem děkuji za radu

Míša

Insolvenční řízení

Vložil Anonymous, 25. Květen 2010 - 18:09 ::

Máme v domě neplatiče. Podali jsme na ně žalobu i návrh na exekuci. Bohužel nás „převezli“. Sami na sebe vyhlásili insolvenční řízení. Jenže přiznali jen dluhy u bank a ten u SVJ zatajili. Soud to schválil i přesto, že na katastru je exekuce zapsaná již od roku 2008. Správkyně řízení mi řekla, že už s tím, nejde nic dělat. Navíc jejich majetek má nižší cenu, než mají dluhy. Takže až skončí řízení a opět se rozjede exekuce, tak na nás nic nezbude. Dá se ještě něco dělat, nebo si beztrestně „smazali“ dluh u našeho SVJ?

Syndikovat obsah