Ostatní
nebytový prostor užívaný jako garáž
Dobrý den, v našem domě je nebytový protor,který je nezkolaudován jako garáž,není ani zapsán na katastru nemovitosí jako garáž a nájemník v něm parkuje motorové vozidlo,co můžeme děla aby tak nebylo učiněno. Děkuji
funkční období výboru dle stanov
Dobrý den, ve stanovách máme,že výbor je volen na dva roky,SVJ je od roku 2001 ,ale u rejstříkového soudu máme zapsán výbor v roce 2001 od té doby tam není zapsán datum,kdy byl zvolen výbor bohužel ve stejném složení,není doloženo hlasování a zápis ze schůze vlastníků,jsou pak veškerá rozhodnutí platná manipilace s penězi vlastníků,rozhodnutí atd. Děkuji
vlastnictví bytu-zástava
Byt v osobním vlastnictví je zastaven bance, zapsáno na KU jako zástava.
Kdo je vůči SVJ vlastně vlastníkem? Jde o hlasovací právo na
shromáždění.
Milan
výpis z účtu
Dobrý den, jak dluho je povinnost archivovat výpisy z účtu SVJ a veškeré doklady ,účetnictví,smlouvy a vše.Mohu si nechat udělat audit účetnictví v SVJ,kde mi není dovoleno nahlížet. Děkuji
nebytový prostor užívaný jako garáž-a převod od družstva k užívání a posléze vznik svj
Dobrý den, ptám se je možné při převodu bytu od družstva a mít doklad o nebytovém prostoru k užívání/pán ji úžívá jako garáž/v roce 1996 a pak v roce 2001 vznik SVJ,kde nikdo neodsouhlasil užívání tohoto prostoru tímto vlastníkem, jako garáž,která není zkolaudovaná.Pán si ji přivlastnil a tvrdí,že má na to právo z roku 1996.Co platí ohlášení svj a řádné odhlasování vlastníky nebo 1996 z družstva. Moc děkuji
zaměření bytových jednotek dle nových norem,na vyúčtování tepla v byt.jednotkách
Dobrý den, prosím o info, jako vlastník bytové jednotky,jsem si zažádala o zaměření dle nových norem,protože jsme zaměřeni z roku 1997 dle starých noren a je nát tak rozúčtováno teplo a 6 bytových jednotek v našem domě kde je 24 byt.jednotek je odpojeno a užívá vlastní topení,které nám zbylím jednotkám nebylo dovoleno.Tudíš se domívám,že ostatní nájemníci jsou znevýhodněni.Bylo nám na schůzi svj řečeno,že budou pouze zkontrolovány byty ,jak byly zaměřeny,ale to platí dle starých pravidel.Nikdy jsme neviděli celkový rozpočet tepla za dům a
Spořící nebo terminovaný učet pro SVJ?
Dobrý den. Jsme malé SVJ a uvažujeme nějak zhodnotit prostředky ležící na běžném účtu a proto mám dotaz, z hlediska účetnictví a daní SVJ… Je lepší mít spořící nebo terminovaný účet k běžnému účtu SVJ? Jaké jsou + a – u obou produktů…Předem moc děkuji . MW
rozdělení SVJ na dvě dle čísla popisného a jeden dům se spol.prostory
Dobrý den, jsme jeden dům se dvěma vchody a tedy i dvě číla popisné,chceme se rozdělit na dvě svj,ale máme spol. prostory je možné toto za podmínky věcného břemene,kde se budeme podílet společně na teplo a el.a opravy za ně?Známe několik domů co to takto má. Děkuji Eva
Změna způsobu rozúčtování služeb – všechno podle plochy bytu
Dobrý den, rád bych se zeptal na následující problém. Na nedávné schůzi SVJ (které jsem se jako nový vlastník bytu zúčastnil poprvé) podal člen výboru návrh na změnu způsobu vyúčtování služeb, které jsou účtovány podle počtu osob (tj. výtah, úklid, spol. elektřina a odpad). Z důvodu problematické prokazatelnosti počtu osob ubytovaných v jednotlivých bytech navrhuje rozúčtování těchto služeb podle plochy bytu. V činžáku je převážná většina malých bytů (garsonky a 1+1) a několik větších bytů. Jelikož jeden z větších bytů obývám sám, toto rozhodnutí by mě značně poškodilo (odhadem cca 1000kč měsíčně navíc). Pokud se bude na příští schůzi hlasovat, budu s největší pravděpodobností přehlasován.
Odstoupení 2 členů výboru ze 3
Dobrý den,
dnes jsem ve vývěsce našeho SVJ objevil oznámení o odstoupení 2 členů výboru (celkem máme 3 členy). To by mě nepřekvapilo (koneckonců odstoupili na shromáždění), ale co mě opravdu překvapilo je to, že ve stejném oznámení je napsáno, že poslední člen výboru se stává pověřeným vlastníkem a jako takový bude vykonávat správu domu. Je toto vůbec možné? Nenašel jsem ani v ZoVB ani v našich stanovách úpravu přímo této situace, ale mám za to (a vlastně to i vyplývá z našich stanov a ZoVB), že – cituji ZoVB §9: (7) Orgány společenství jsou

Poslední komentáře