Ostatní

rozůčtování nákladů na teplo a teplou vodu za společné prostory za dům 2 vchody

Vložil EVA (bez ověření), 16. Říjen 2011 - 18:07 ::

Dobrý den, jako majitel bytu a člen SVJ mám právo vidět celkovou spotřebu tepla a teplé vody na dům a rozdělení na dva vchdy v našem domě? Kde se můžu podívat a kam psát? Děkuji

výpis z účtu

Vložil Monika1111 (bez ověření), 16. Říjen 2011 - 14:23 ::

Dobrý den, náš výbor v svj mě jako majiteli bytové jednotky nechce ukázat účetnictví a výpis z účtu.Ve stanovách máme,že máme nárok k nahlížení a pořizování kopií.Co můžeme dělat?Je to možné i soudní cestou se dostak těmto dokladům.

Účtování úvěru

Vložil Aktij (bez ověření), 15. Říjen 2011 - 19:55 ::

Dobrý den, naše SVJ si vzalo úvěr na revitalizaci domu, úvěr nebyl poskytnut na náš účet, ale chodíme s fakturami do banky a z úvěrového účtu nám je hradí, nemusíme celou částku dočerpat. Nyní když mi přišel výpis jsem se do účtování zamotala. Prosím o radu jak byste účtovali výpisy k úvěrovému účtu vy. Na účtu se příjmem (převod z našeho běžného účtu) objevuje částka na hrazení poplatku za vedení, úroky a provize bance, ty stejné částky jsou tam hned i mínusem, a dále je tam zaplacená faktura z úvěru. Na první pohled jednoduché účtování, ale přesto jsem někde udělala chybu.

Co podléhá dani?

Vložil berajvi, 14. Říjen 2011 - 19:55 ::

Dobrý večer, prosím o radu znalejší…SVJ využívá Profi účet pro bytová družstva a SVJ u Komerční banky.K tomuto účtu/je zde 0 úrok/ nabízí banka Profi spořící účet BONUS,který je veden zdarma a je úročen. Nemůžeme najít odpověď ,jak budou brány tyto úroky..jako z účtu,kde jsou osvobozeny od daní a nebo se bude muset z nich odvádět daň a je-li to závislé na jejich výši. Rozpočítávání vlastníkům neděláme,dřívější úroky jsme převáděli do dlouhodobých záloh/„FO“/.

Děkuji za názor Iva

nucená správa - správcovství svj POMOC!!!

Vložil maja77, 13. Říjen 2011 - 9:30 ::

prosím, v baráku nikdo nechce dělat předsedu ani ve výboru, že je to práce navíc, na kterou nikdo nemá čas, je nás v baráku 12 byt.jednotek. Co by znamenala nucená správa? kolik se za to platí? díky za info

Bankovní poplatky a úroky

Vložil Carol, 13. Říjen 2011 - 3:29 ::

Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat bankovní poplatky a úroky?

Bankovní poplatek 549/221. Připsaný úrok 221/644. Zúčtování ???

Převod dluhu na vlastníka bytu

Vložil Zajda (bez ověření), 12. Říjen 2011 - 22:53 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné, aby SVJ zadržovalo peníze vlastníkovi bytu s tím, že za minulého majitele vznikla pohledávka vůči SVJ? Navíc tato pohledávka bude vůči novému majiteli bytu zcela nebo z poměrné části promlčená. Dle mého názoru toto není možné, neboť nový majitel se k převzetí dluhu předchozího majitele bytové jednotky nezavázal a pohledávka na tomto dluhu není součástí práva a povinností týkajících se společenství vlastníků jednotek. Navíc SVJ chce po novém majiteli uhradit dluh až v době, kdy má novému majiteli bytu vyplatit peníze za plastová okna.

vytunelovaný účet

Vložil evelinka (bez ověření), 11. Říjen 2011 - 11:04 ::

Dávejte si pozor , může se to stát i vám.

Jsme menší společenství bytů, všichni nájemníci si řádně platili peníze do fondu oprav. V minulosti vznikly v domě neshody a původní předseda byl odvolán, zvolil se nový předseda. Po nějaké době se zjistilo, že je něco v nepořádku., předseda předal podpisové právo k účtu domu své manželce a ta ho celé vytunelovala. Celá situace je nyní taková – paní , která peníze sebrala je odsouzena , ale bohužel spolu s manželem už skoro nic nemají, takže asi společenství zřejmě o své peníze přijde .

Nové funkční období - volba předsedy a výboru

Vložil SVJ Sportovni, 8. Říjen 2011 - 20:40 ::

Jsem předsedkyně našeho SVJ. Příští rok mně bude končit funkční období. Nejsem si vědoma, jestli je potřeba při volbě nového předsedy a výboru notář a také úprava v rejstříku SVJ o prodloužení období. Požádám o radu. Děkuji. Mgr. Starůstková

Vyúčtování záloh na služby při změně vlastníka jednotky.

Vložil Náš správce, 7. Říjen 2011 - 8:38 ::

Jsem si vědom, že na toto téma se zde diskutovalo, ovšem diskuse sklouzla do osobních urážek…Je společenství povinno provést při změně vlastníka vyúčtování služeb? Pokud ano, jakým způsobem? Zákon 72/94 Sb. ve znění p.p. ukládá povinnost novému vlastníkovi oznámit společenství nabytí jednotky. Společenství tedy není o změně vlastníka předem informováno a nemůže tudíž ani technicky zabezpečit odečty podružných měřidel (voda, TUV), o rozúčtování tepla ani nemluvě. Děkuji za relevantní názory.

Syndikovat obsah