Ostatní
rozůčtování nákladů na teplo a teplou vodu za společné prostory za dům 2 vchody
Dobrý den, jako majitel bytu a člen SVJ mám právo vidět celkovou spotřebu tepla a teplé vody na dům a rozdělení na dva vchdy v našem domě? Kde se můžu podívat a kam psát? Děkuji
výpis z účtu
Dobrý den, náš výbor v svj mě jako majiteli bytové jednotky nechce ukázat účetnictví a výpis z účtu.Ve stanovách máme,že máme nárok k nahlížení a pořizování kopií.Co můžeme dělat?Je to možné i soudní cestou se dostak těmto dokladům.
Účtování úvěru
Dobrý den, naše SVJ si vzalo úvěr na revitalizaci domu, úvěr nebyl poskytnut na náš účet, ale chodíme s fakturami do banky a z úvěrového účtu nám je hradí, nemusíme celou částku dočerpat. Nyní když mi přišel výpis jsem se do účtování zamotala. Prosím o radu jak byste účtovali výpisy k úvěrovému účtu vy. Na účtu se příjmem (převod z našeho běžného účtu) objevuje částka na hrazení poplatku za vedení, úroky a provize bance, ty stejné částky jsou tam hned i mínusem, a dále je tam zaplacená faktura z úvěru. Na první pohled jednoduché účtování, ale přesto jsem někde udělala chybu.
Co podléhá dani?
Dobrý večer, prosím o radu znalejší…SVJ využívá Profi účet pro bytová družstva a SVJ u Komerční banky.K tomuto účtu/je zde 0 úrok/ nabízí banka Profi spořící účet BONUS,který je veden zdarma a je úročen. Nemůžeme najít odpověď ,jak budou brány tyto úroky..jako z účtu,kde jsou osvobozeny od daní a nebo se bude muset z nich odvádět daň a je-li to závislé na jejich výši. Rozpočítávání vlastníkům neděláme,dřívější úroky jsme převáděli do dlouhodobých záloh/„FO“/.
Děkuji za názor Iva
nucená správa - správcovství svj POMOC!!!
prosím, v baráku nikdo nechce dělat předsedu ani ve výboru, že je to práce navíc, na kterou nikdo nemá čas, je nás v baráku 12 byt.jednotek. Co by znamenala nucená správa? kolik se za to platí? díky za info
Bankovní poplatky a úroky
Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat bankovní poplatky a úroky?
Bankovní poplatek 549/221. Připsaný úrok 221/644. Zúčtování ???
Převod dluhu na vlastníka bytu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné, aby SVJ zadržovalo peníze vlastníkovi bytu s tím, že za minulého majitele vznikla pohledávka vůči SVJ? Navíc tato pohledávka bude vůči novému majiteli bytu zcela nebo z poměrné části promlčená. Dle mého názoru toto není možné, neboť nový majitel se k převzetí dluhu předchozího majitele bytové jednotky nezavázal a pohledávka na tomto dluhu není součástí práva a povinností týkajících se společenství vlastníků jednotek. Navíc SVJ chce po novém majiteli uhradit dluh až v době, kdy má novému majiteli bytu vyplatit peníze za plastová okna.
vytunelovaný účet
Dávejte si pozor , může se to stát i vám.
Jsme menší společenství bytů, všichni nájemníci si řádně platili peníze do fondu oprav. V minulosti vznikly v domě neshody a původní předseda byl odvolán, zvolil se nový předseda. Po nějaké době se zjistilo, že je něco v nepořádku., předseda předal podpisové právo k účtu domu své manželce a ta ho celé vytunelovala. Celá situace je nyní taková – paní , která peníze sebrala je odsouzena , ale bohužel spolu s manželem už skoro nic nemají, takže asi společenství zřejmě o své peníze přijde .
Nové funkční období - volba předsedy a výboru
Jsem předsedkyně našeho SVJ. Příští rok mně bude končit funkční období. Nejsem si vědoma, jestli je potřeba při volbě nového předsedy a výboru notář a také úprava v rejstříku SVJ o prodloužení období. Požádám o radu. Děkuji. Mgr. Starůstková
Vyúčtování záloh na služby při změně vlastníka jednotky.
Jsem si vědom, že na toto téma se zde diskutovalo, ovšem diskuse sklouzla do osobních urážek…Je společenství povinno provést při změně vlastníka vyúčtování služeb? Pokud ano, jakým způsobem? Zákon 72/94 Sb. ve znění p.p. ukládá povinnost novému vlastníkovi oznámit společenství nabytí jednotky. Společenství tedy není o změně vlastníka předem informováno a nemůže tudíž ani technicky zabezpečit odečty podružných měřidel (voda, TUV), o rozúčtování tepla ani nemluvě. Děkuji za relevantní názory.

Poslední komentáře