Ostatní
Čištění kanalizace a kanalizačních stoupaček
Mohu poprosit o Vaše názory, zda si Vaše SVJ nechávají pravidelně čistit kanalizaci a kanalizační stoupačky? Kanalizační stoupačky se údajně draze mění zcela zbytečně. Dostačující je prý provedení frézování stoupačky, případně proplach. Děkuji za Vaše názory.
Volba člena výboru při jeho nepřítomnosti
Výbor SVJ svolal shromáždění a na něm hodlají podat všichni členové výboru rezignaci na svou funkci.Poté bude zřejmě bezprostředně shromáždění vyzváno k volbě nového výboru. Je to právně v pořádku. Očekáváme, že de nanajde nikdo, kdo by chtěl pracovat ve výboru, nebo spíš aspoň ti nejnutnější 3. Pak tedy nastupuje ze zákona výbor jehož členy jsou členové SVJ, kteří se stali členy v době jeho vzniku. U nás cca 60 vlastníků. Jak a kdo by měl zjišťovat, o koho se jedná, jak a kdo svolá schůzi takového výboru atd. Vím, že to zní nereálně, ale pravděpodobně se to stane. Pak by měl někdo dojít zapsat těchto 60 lidí do OR, všichni budou mít podpisové vzory a práva?
Výměna oken
Dobrý den,mám následující problém: před cca 5lety proběhla v panelovém domě kde bydlím výměna oken za plastová.V té době byl dům jen přes deset let starý a výměna podle mne vůbec nebyla nutná.Odmítla jsem ji, nejen protože má okna byla (a dosud jsou) v pořádku, ale především proto,že u plastových oken hrozí vznik plísní a navíc po výměně bych např. musela znovu investovat do žaluzií.Můj syn má vážné dýchací problémy, které jsou chronické a přírodní materiál – dřevo – považuji za mnohem vhodnější.Družstvo tenkrát mé důvody uznalo a vyhovělo mi.Nyní po letech na mne začíná SVJ naléhat, abych si okna nechala vyměnit,ačkoli
zálohy na opravy domu-fond oprav
Dobrý den.Máme u nás ve Společenství vlastníků bytů problém.Jeden notorický neplatič nyní byt prodal.Nový vlastník ani neplatič to výboru neoznámil dopředu a tak nový majitel tvrdí, že o žádném dluhu nevěděl. Plombu na katastru nám katastrální úřad odmítl udělat. A ted náš problém. Můžeme po novém majiteli chtít uhradit fond oprav? Podle nás je fond oprav na bytovou jednotku. Pokud by tam dluh nebyl, tak také prodávajícímu nebudeme zůstatek na fondu oprav vyplácet, ale vyřídí si to prodávající a kupující mezi s sebou. Je to tak? Děkuji za pomoc.
Reklama na fasade
D. den jsem vlastnikem bytu a na fasade cihloveho domu (3patra) jsem mel 30×40cm reklamu me firmy, bylo mi to slovne dovoleno spravcem, ted jsem tuto reklamu zvetsil na desku o rozmeru 80×120 a hned si na me zacali lidi stezovat a i spravce, ze mala reklama (nedefinoval rozmery) je OK ale takovy to rozmer se musi platit do SVJ nebo ze mi na schuzi odhlasuji, ze ji tam nemuzu mit vubec. Chtel jsem se zeptat jak to je, kdyz jsem vlastnikem a tuto reklamu mam vedle meho okna, mohu ji tam mit, nebo je snad i nejaky rozmer ktery musi byt abych to tam mohl byt (kdyz jim to predtim nevadilo)?
Dek
vyklizení společných prostor
Dobrý den, prosím o Vaše názory ( zejména pana Lake) na vhodnost níže nastíněného postupu při vyklizení nashromážděných věcí ve společných částech domu (aby následně členy výboru SVJ následně nikdo nepopotahoval pro krádež apod.) :
- výzva vlastníkům bytů k vyklizení věcí nepatřících do příslušných společných prostor domu s upozorněním na jejich likvidaci v případě neodstranění ve stanovené lhůtě
- ve stanovené lhůtě neodstraněné věci :
- věci, jejichž vlastník je znám- vyzvat vlastníka (a případně soudně vymáhat)k vyklizení
náležitosti dokladů
Správce – SBD našeho společenství dokládá do účetnictví SVJ kopie faktur a refakturace faktur. Po dotazu na shromáždění v červnu,na koho jsou fa (doklady) vystaveny nemám dodnes odpověď. Mám obavy, že na SBD a to si odpočítává DPH,a SVJ proto dává jen kopie. Co nám může SBD refakturovat?
náležitosti dokladu - razítko, cizí osoba (nečlen SVJ) - oprava
Dobrý den,
v našem SVJ byla provedena oprava (rychle) havarijního stavu ve společných prostorách a zadavatel opravy-přítelkyně majitele bytu platila hotově živnostníkovi na místě. Faktura je tedy vystavena na nemajitelku bytu.
Faktura má : číslo faktura, splatnost, platební podmínky
- obsah účetního případu a jeho účastníky (u živnostníka i IČ, DIČ, adresy)
- peněžní částku
- okamžik vyhotovení účetního dokladu,
- okamžik uskutečnění účetního případu
- podpisový záznam (vlastnoruční podpis)
- na dokladu není razítko, jen podpis živnostníka.
odměna člena výboru SVJ
Na schůzi SVJ jsme si všichni odhlasovali odměnu 1000,– Kč měsíčně pro mě jako předsedy výboru. Prosím jak mám tuto částku správně vyplatit a zanést do našeho účetnictví.Jakou smlouvu sepsat a popřípadě jak zdanit. Děkuji Václav
účetnictví
Převzala jsem účto SVJ od 1.1. t.r. Na BÚ SVJ byla připsána částka z účtu SVJ zrušeného v minulém období. Tato částka není ve stavu na účtech minulých období uvedena ( záhadným způsobem! ). Jak mám o ní účtovat, když není v počátečních stavech? Není to ani výnos ani úhrada pohledávky........

Poslední komentáře