Stavební úpravy

Kdo platí měřáky tepla

Vložil Alice (bez ověření), 13. Květen 2014 - 9:01 ::

Dobrý den, majitel domu instaluje do bytů nové kohouty a měřáky tepla. Může po mně chtít úhradu? Mám nájemní smlouvu na dva roky. Děkuji.

Výměna dveří u sklepa

Vložil eva (bez ověření), 10. Květen 2014 - 10:26 ::

Dobrý den, mám prosbu. Není to asi typický dotaz pro svj, ale třeba budete mít někdo podobnou zkušenost a poradíte. Řešíme s manželem výměnu sklepních dveří. Máme zděnou kóji a na ní jsou laťkové „dveře“ ještě z doby, kdy byl dům postaven. Původní majitelce sklep vykradli. Měla ho zabezpečený jen na visací zámek, poutko bylo zašroubované do zdi. To někdo vytrhl a sklep vybral. Rádi bychom ho zabezpečili lépe, ale na kompoty, krabice se sezónním oblečením, květináče nebo štafličky nepotřebujeme bezpečnostní dveře, alarmy ani nic podobného. Je mi jasné, že když někdo bude chtít ten sklep vybrat, tak si na to přiveze nářadí a vybere ho.

Částka podle

Vložil SV (bez ověření), 8. Květen 2014 - 15:48 ::

O který právní předpis se jedná a kolik činí částka stanovená prováděcím právním předpisem podle § 1208 písm. f) položka 7 ObčZ?

Jedná se o částku, nad jejíž výši podle stejného ustanovení o opravě nebo stavební úpravě společné části rozhoduje shormáždění.

vedení svj

Vložil stranskv, 6. Květen 2014 - 10:46 ::

Dobrý den, chci se optat: je možné aby předsednictvo svj samo rozhodlo bez shromáždění vlastníků o opravě fasády a somo vybralo firmu, která to bude dělat? Já mám pocit že vedení svj má dle zákona plnit rozhodnutí shromáždění a nikoli jednat na vlastní pěst.

Prosím o radu, zda tento postup je legální, či nelegální. Děkuji všem. Viki

Úprava zábradlí

Vložil efoun2, 6. Květen 2014 - 7:27 ::

Dobrý den, chci se jen zeptat, zda je nutné k úpravě zábradlí stavební povolení. Vymění se část starého zábradlí za nové, nové zábradlí bude podle norem. Jedná se o zábradlí v panelovém domě uvnitř u schodiště. Děkuji za odpověď.

balkon - pudorys, stavebni zakon 2013, metodika MMR

Vložil lan, 4. Květen 2014 - 21:34 ::

Dobry den, resim drobny problem s balkony a „vypekla“ mne metodika MMR, viz „http://mmr.cz/cs/Sta­vebni-rad-a-bytova-politika/Uzemni-planovani-a-stavebni-rad/Stanoviska-a-metodiky/Uzemni-rozhodovani-a-stavebni-rad/Pracovni-pomucka-k-§-2-odst-7-stavebniho-zakona“ ohledne vykladu § 2 odst. (7) stavebniho zákona. I kdyz odstavec 7 slovo balkon neobsahuje, v metodice je jednoznacne uvedeno, ze plocha balkonu se nezapocitava a st. urad tvrdi (i odd. stavebniho radu kraje – prave na zaklade metodiky MMR), ze se nezmeni pudorys a nejedna se o zmenu stavby, pro kterou je potrebny souhlas 100% vlastniku (vzorove stanovy SVJ, ty druhe s vyborem na 5 let a bez notare v pripade zmen stanov).

instalace předokenních žaluzií

Vložil Klára (bez ověření), 3. Květen 2014 - 11:13 ::

Dobrý den, jsem majitelkou bytu v panelovém domě ve společenství vlastníků. Ráda bych si nechala instalovat předokenní žaluzie na všechna okna. Při jejich instalaci bude nutné zasáhnout do izolace domu v rámci rámu oken. Co musím splnit,abych mohla instalaci žaluzií realizovat? – je třeba souhlas vlastníků? Je nutné podat ohlášku na stavební úřad? Děkuji Klára

dotaz

Vložil clvok (bez ověření), 28. Duben 2014 - 19:48 ::

jsme SVJ,po rekonstrukci střechy byly saslepeny komíny na tuha paliva.Ponechány byly pouze komíny z plynových kotlů,chtěl jsem se zeptat kdo hradí pravidelné revize těchto komínů.(majitel plynového kotle nebo celá bytovka) Děkuji za odpověď.Clvok

zvýšení úrovně podlahy balkónu nad úroveň obytné místnosti (v rámci zateplení)

Vložil Aleš Beyer (bez ověření), 28. Duben 2014 - 18:45 ::

Vedení našeho společenství vlastníků se rozhodlo, že v rámci zateplení domu zvýší podlahu našeho balkónu, který se nachází nad částí obytné místnosti sousedů pod námi. Chtějí nechat odstranit kvalitní bezvadnou dlažbu, položit izolaci a na izolaci novou dlažbu. Podlaha balkónu pak bude výše než podlaha (parkety) v obývacím pokoji. Musím si prý (samozřejmě na své náklady) nechat namontovat nové balkónové dveře (včetně přilehlých oken – je to jeden celek) a dveře prý budou zadržovat příval dešťové vody nebo tajícího sněhu. Nyní je podlaha obytné místnosti cca 2 cm nad podlahou balkónu, jsou tam dvojité dveře, mezi kterými je práh, balkón je dobře vyspádovaný a nejsou žádné problémy. Ty 2 cm jsou minimum, z dlouholetých zkušeností vím, že zvýšení podlahy balkónu o jediný cm by mělo za následek pronikání vody při průtrži. Domnívám se, že balkónové dveře nemají a nemůžou sloužit k zadržování přívalů vody, navíc je jen otázka času, kdy se dveře zapomenou zavřít, přijde průtrž mračen a veškerá voda nateče do bytu. Kdybych si nechal udělat nové dveře (i s okny), tak při každém vytopení bytu mi naše vedení jednoduše sdělí, že si za to můžu sám, protože jsem si nechal namontovat nekvalitní dveře nebo že jsem je dobře nezavřel atd atd, nikdy nepřiznají vinu a ze všeho se vykroutí. Na balkón je sice teoreticky nemusím pustit (i když by teoreticky mohli nechat udělat lešení – do 3.NP), ale jsou schopni jakéhokoliv podrazu a nečestnosti, dají to třeba k soudu, že jsem bránil opravě společných prostor, budou požadovat zaplatit lešení nebo vymyslí něco jiného. Nevím jaký postup zvolit, jak se bránit. K soudu to zatím dát nemůžu, nemám nic písemně. Je vůbec přípustné, aby byla obytná místnost pod úrovní přilehlého balkónu ?

Balkóny a jejich oprava

Vložil stranskv, 26. Duben 2014 - 11:48 ::

Dobrý den všem, potřebuji poradit. Děláme úpravy na domě,fasáda,oprava balkonů které právě probíhají a máme problém s financování opravy balkónů z toho důvodu,že jsou přístupné jen z několika bytů,a rovněž podle listu vlastníka nejsou započítány do celkové podlahové plochy bytové jednotky,takže si to vlastníci nechtějí financovat sami a chtějí tyto náklady uhradit ze společných peněz,ikdyž je užívají,to se samozřejmě nelíbí ostatním vlastníkům bytu,kteří tyto balkony nemají a samozřejmě ani přístup k těmto balkonům,protože není k nim přístup ze společných prostor.Na chodbách jsou ještě společné balkony,kde mají přístup všichni,tam tedy není problém s financováním.

Syndikovat obsah