Ostatní
Právní výklad §11 odst. 3
Dobrý den,
paragraf §11 v odst. 3 upřesňuje způsob hlasování shromáždění. V první větě uvádí, že „Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu (§ 8 odst. 2).“
To je srozumitelné. Ale navazující věta upřesňuje, že „spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky (jeden hlas).“
Tato věta zásadně mění situaci v případě, je-li bytová či nebytová jednotka v podílovém spoluvlastnictví. Typickým příkladem je vlastnictví garážového stání, které bývá spolu s o statními jedinou nebytovou jednotkou.
výpověď správce
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda někde existuje nějaký vzor výpovědi správci nebo případně jaké jsou nutné náležitosti výpovědi??… ještě jsem se chtěl zeptat, pro změnu správce musí být PRO 3/4 všech vlastníků nebo přítomných na schůzi???…prosíím o odpověď…
moc vám děkuji Karel
výpověď správce
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda někde existuje nějaký vzor výpovědi správci nebo případně jaké jsou nutné náležitosti výpovědi?? … děkuji karel
Zápis schůze
Kdo má provádět zápis schůze Společentví vlastníků? Má právo výbor někoho z přítomných nutit tento zápis provést? Neměl by tento zápis dělat někdo z výboru? Babča.
Jaká je přiměřená odměna za správu domu?
Asistuji právě u jedné privatizace. Radnice samozřejmě za správce domu určila akciovku propojenou s radnicí. Privatizaci si pěkně rozložila na delší dobu. Na začátku nekonfliktní nájemce, a „buřiče“ a „kverulanty“ až nakonec. Takže ustavující shromáždění SVJ po první várce smluv o koupi proběhne asi bezkonfliktně v úzkém kruhu přátel radnice. Velmi bych prosil o názor, jaká je přiměřená odměna za správu domu (měsíčně na jednotku), a vůbec o Vaše zkušenosti s takovým oktrojovaným správcem.
Vyúčtování TUV
Chtel bych se zeptat na takovou zvlastni situaci ve vyuctovani k najemnimu bytu. V dome mame zavedenou teplou vodu, ale nas byt (je jeste jeden dalsi v dome) ji zavedenou nema a ma bojler. Nicmene mi prislo vyuctovani, kde mam zakladni a spotrebni casku ceny za TUV. Spotrebni je 0 a zakladni je cca 4tis Kc. Zakladni castka je vypoctena podle plochy bytu. Volal jsem spravcovske firme, ale ta tvrdi, ze je to podle vyhlasky. Nevite, jestli vyhlaska ktera toto resi pocita s castecnym zavedenim teple vody v dome?
Vyslovení nedůvěry předsedovi a problémy s ním
Dobrý den, jsme BD s 20ti byty, 20ti členy. BD má předsedu a výbor. Konala se schůze a tam byla předsedovi odhlasována nedůvěra (11 hlasů pro, proti 9). O dalších 2 členech výboru nebylo hlasováno. Schůze se konala před měsícem, dodnes není zápis. Předseda tvrdí, že hlasování je neplatné, protože jeden člen družstva nemá v domě trvalý pobyt :-) Zapisovatel se k vyhotovení zápisu nemá. Ti 2 členové výboru, kteří odvoláni nebyli, fungují dál jako výbor a měli by si dovolit ještě jednoho, když podle Stanov má být výbor 3členný? Nebo automaticky končí i jejich funkce? Když není zapisovatel schopen vyhotovit zápis a předseda je přesvědčen, že je dál předsedou, je možné, aby zápis vyhotovil někdo ze zúčastněných, podepsal jej poté ověřovatel? Jak jinak se máme domoci svých práv? Předseda si tady dělá co chce a když už se konečně podařilo odhlasovat jeho nedůvěru, tak to ztroskotá na tom, že si furt myslí, že si může dělat co chce? Poraďte nám … „prošustroval“ spoustu peněz při revitalizaci!
Z jakého právního titulu můžeme užívat dětské hřiště?
Dobrý den,
dovoluji si požádat o radu.
„Jsme“ bytový dům (společenství vlastníků A). Se sousedními dvěma bytovými domy B, C, máme mít dle slibů developera a dle pokynu v kolaudačním povolení společné dětské hřiště. Z katastru jsem zjistila, že dětské hřiště spojí na pozemku bytového domu B. My jako bytový dům A v ruce nedržíme žádný právní titul – např. kupní smlouvu na pískoviště, nemáme věcné břemeno / na druhé straně nemáme ani žádnou povinnost se o hřiště starat, např. na pískovišti i teď po roce bydlení není písek a nikdo to neřeší. „Kromě toho, že hřiště fakticky stojí, o něm nic jiného nevíme“.
Dílčí schůze SVJ
Výbor SVJ svolává dílčí schůzi. S ohledem na prostor, který je v objektu k dispozici, je schůze rozdělena po vchodech s různým datem konání. Hlasy se prostě sečtou. Většina vlastníků bude s tímto jistě souhlasit. Podle mne je to nezákonné, protože již první schůze by měla být prohlášena za neusnášeníschopnou. V každé části mohou být vzneseny jiné připomínky a tím ovlivněno hlasování a druhá polovina vlastníků toto neuslyší. Pomozte mi prosím shromáždit argumenty pro přesvědčení výboru, aby schůzi takto oznámenou odvolal. Nejlépe nějaké zneplatnění takovéhoto postupu soudem.
Změna správce
Chceme změnit správce domu a potřebuji vědět, zda je nutné mít podpisy od shromáždění, že s tím souhlasí. Máme stanovy podle zákona bez úprav a tam je, že výbor má právo uzavírat smlouvy s dodavateli bez odsouhlasení shromáždění. Jen by mě zajímalo, zda smlouva se správcem pod to spadá a zda můžeme podepsat novou smlouvu bez vědomí shromáždění.

Poslední komentáře