Ostatní
Koupě pozemku pod domem
Dobrý den, mám dotaz, zda může SVJ jako právnická osoba zakoupit pozemek pod domem, který je ve vlastnictví jednotlivých členů. Pozemek by tedy nekupovali jednotliví vlastníci.
Milan Marx
revizní komise
Dobrý den, nový člen revizní komise se také hlásí do rejstříku ? I to, že byl zvolen předsedou? Děkuji, Blanka
zápisy ze schůzí, úvěr aj.
Dobrý den, před 2 lety jsme zakoupili do osobního vlastnictví byt v domě, kde funguje spol. vlastníků. Jeden z prvních „šoků“, které jsme zde zažili, je to, že se nedělají žádné zápisy ze shromáždění. Nabízela jsem, že je vyhotovím, bylo mi ale řečeno pověř. vlastníkem, že se nikdy nedělaly, tudíž prý o to nestojí…Pak je ale na moje naléhání začala psát jedna osoba – probíhá to tak, že po schůzi oběhne byty a dá všem k podpisu nějaký papír, koho nezastihne doma, u něj se napíše „nezastižen-souhlasí“, upozornila jsem, že takový postup je v rozporu se stanovami a čekal mě další šok – žádné stanovy nemáme (což samozřejmě není pravda), já jsem černá ovce domu, která neustále s něčím obtěžuje atp.
měsíční závěrka
Dobrý den, poskytuje Vám správce měsíční účetní závěrku? Doporučujete to? Děkuji, Blanka
Účetní závěrka
Dobrý den. Mám dodaz jaké kroky mám provést aby byla schválena účetní závěrka. Výbor do dnešního dne nepředložil Shromáždění účetní závěrku ke schválení
A- je stanovena ve Stanovách b- Správce nemovitostí dodnes neodpověděl
zda byla sestavena účetní závěrka. c- za rok 2009 je ověřen dluh do
fondu služeb za celé Společenství v čásce 100 Kč.
Z toho důvodu je podezření ze spolčení výboru a správce.
Míša
pojištění domu
Společenství vlastníků si na svém shromáždění 90% přítomných vlastníků odsouhlasilo platit za pojištění domu měsíční paušální zálohou za bytovou jednotku stejnou částku./pověřěná osoba za 4 garsonky zde souhlasila a podepsala/ Přeplatek bude použit do fondu oprav. Je to správné?? Po šesti letech placení se ozval nový majitel 4 garsonek, že nebude platit poušál a přestal sám od sebe platit zálohy na pojištění domu.Tím mu vzniká dluh. Je to prý protiprávní a bude platit pouze když bude rozpočtěno pojištění na velikost spoluvlastnického podílu.Je toto správné??
Rozhodování shromáždění se zpětnou platností
Dobrý den,
je možné rozhodovat na shromáždění se zpětnou platností (např. od počátku kalendářního roku) o věcech jako je způsob rozúčtování služeb mezi vlastníky apod.? Prosím o zdůvodnění (např. odkazem na právní předpis či judikaturu), pokud je to možné.
Děkuji
B.
zatajení věcného břemena
Zdravím, chtěl bych se podělit s mým problémem a zeptat se, co je možné v této věci podniknout k nápravě. V roce 2008 jsme pořídili byt a podíl na domě (panelák o 8 partajích) a přilehlých pozemcích. Letos se náhodou dozvídáme od jednoho člena SV, že na okolní pozemky údajně vázne Vydržené právo přístupu k sousedním pozemkům. Na Katastru žádná zmínka o břemenech není a ani v naší kupní smlouvě to není uvedeno a prodávající nám toto žádným jiným způsobem neoznámil. Břemeno umožnění přístupu nám značně omezuje využitelnost pozemků v rámci SV, např.
Nový výbor
Dnes byl zvolen nový výbor SVJ. Zápis a další náležitosti pochopitelně ještě na soud nebyly dodány. Kdy začíná výbor konat, t.j. volit předsedu, jednat, podepisovat, atd? V den shromáždění, následující den, nebo kdy? V usnesení to není.
Díky Míla
Hodnocení příspěvků
Jaký účel má hodnocení příspěvků ? A kdo je hodnotí ? Viz přípěvky a jejich hodnocení.
Náklady podle počtu zařízení užívaných v jednotce Vložil Alfons (bez ověření), 1. Červen 2010 – 9:47 „podle počtu kusů zařízení užívaných v jednotce“ Tak třeba náklady na výtah lze rozpočítávat podle počtu televizních přijímačů (sušiček prádla, bidetů, ad.) užívaných v jednotce. Statisticky viděno, korelace je nepochybná, a tak je takové rozúčtování nejen plně v souladu se zákonem, ale navíc objektivně spravedlivé. Alfons odpovědět | hodnocení +1

Poslední komentáře