Ostatní
FOND OPRAV
Dobrý den, před třemi lety jsem koupil byt v osobním vlastnictví. Vše proběhlo v pohodě. Až letos při rozůčtování fondu oprav jsem měl paltit nedoplatek 4.200,–Kč. Zajímal jsem se jak je možné že mám takový nedoplatek, když ostatní takový nemají a já do fondu platím řádně a včas. Bylo mě řečeno že je to dluh po bývalé majitelce bytu a že jelikož se ji jim (správě nemovitostí, která nám dělá správu) nepodařilo sehnat, tak letos tento dluh připsali mě a to aniž by mě nějak informovali. Nezdá se mě toto jednání správné. Měli by to přece vymáhat po původní majitelce, je to jejich chyba že to nevymohli, proč bych to měl platit já.
Hulvát
Dobrý den. Možná to sem nepatří, ale zkusím to. Jsme SVBJ a jeden vlastník má syna. On neustále krmí ptáky z balkonu (nejenom, že tam jsou slupky od jablek,chleba, brambory..)Máme novou fasádu a už tam jsou fleky od trusu. Není s ním řeč. Sprostě nám nadává, starším ženám nadává do říše zvířat, já jsem taky byla někam poslána. Prý co má se zbytky dělat? Je na tohle nějaká obrana? Setkal se tu někdo s něčím podobným? A pokud ano, jak jste to řešili? Betty
Nově zvolený člen
Dobrý den,
prosím o radu. Kdy má právo zasahovat do rozhodování výboru nově zvolený člen? Je to ihned po zvolení na schůzi společenstva nebo až zapsáním do obchodního rejstříku?
Děkuji za odpověď. ALena
SVJ, obchodní rejstřík a účetní závěrka
Některé rejstříkové soudy obesílají SVJ s výzvou, aby společenství vložilo do sbírky listin rejstříkového soudu účetní závěrku. Je vyhrožováno zahájením správního řízení (a pokutou) při neuposlechnutí. SVJ ovšem takovou povinnost nemá.
Pozoruhodná je argumentace, kterou Krajský soud svůj krok odůvodňuje:
"Povinnost zveřejnit účetní závěrku vzniká na základě § 21a odst. 4 zákona č. 563/1991 Sb. Tato povinnost vzniká všem účetním jednotkám, které jsou zapsány v obchodním rejstříku (§27a obchodního zákoníku). SVJ se zapisuje do rejstříku SVJ, který je součástí obchodního rejstříku, tedy pro SVJ plyne povinnost zveřejnit účetní závěrku, tzn. uložit ji do sbírky listin příslušného rejstříku."
Reklamace oken - firma v insolvenčním řízení
Dobrý den, v roce 2008 jsme si nechali na domě vyměnit okna, zakázka cca za 850.000,– bohužel firma, která nám okna vyrobila a namontovala se v roce 2009 dostala do problémů a nyní je zapsána v insolvenčním rejstříku. Nikdo s námi nemá zájem řešit záruční problémy, přestože nám firma slíbila 5ti letou záruku. Nevíme na koho se máme obrátit! Děkuji za Vaše rady. Alena
prosim o radu
Dobry vecer,
resim nasledujici problem, obracim se na vas o radu.
Nase SVJ ma dohromady 32 clenu – 17 bytovych a 15 nebytovych clenu.
Ptam se za ty cleny bytu – je mozne se domluvit a hradit za vsechny energie (voda, plyn, elektrina) oddelene kazdy byt za sebe? Proc se ptam.....nase SVJ ma v soucasne dobe velky dluh, ktery je zpusoben tim, ze majitele obchodu a restauraci neplati sve predepsane platby…a hrozi realne nebezpeci, ze nam CEZ a ostatni vypnou sve sluzby…
Mame male deti, platime radne vse, co mame a nevidime jinou cestu, nez cestu odtrzeni od nebytovek.
Ma otazka: je to vubec mozne? A pokud ano, jak postupovat.
Prokazování počtu osob v bytě-jaká je vaše zkušenost?
Pěkný den všem,
Žádám o příspěvek toho, kdo má zkušenost s prokazováním výše počtu osob v bytě. Tzn. vlastník na kterého si ostatní stěžují tvrdí, že se jedná jen o návštěvu a stěžovatelé(také vlastníci)tvrdí, že se jedná o příslušníka domácnosti, který se vyskytuje v bytě v podstatě denně a přenocuje. Je možným řešením písemné stvrzení stěžovatelů o téměř každodenním výskytu „nenahlášené“ osoby?Musí předložit důkazy?Byl v této věci již vynesen nějaký precedentní rozsudek?
V bytech jsou měřiče vody a ohřev vody řeší každý byt samostatně.
Pristup do ucetnictvi
Dobry den,
trochu zoufale se na vas vsechny obracim s prosbou o radu.
Jsem radnym clenem SVJ, platim vcas vsechny zavazky mesicni. Bohuzel se to ovsem netyka vsech clenu, specialne ti clenove, kteri maji nebytove prostory platby do fondu neplati a nasemu SVJ tak vznika velky dluh (radove okolo milionu korun). Firma, ktera nam dela spravu objektu mi nechce dat pristup do ucetnictvi s tim, ze se odvolava na zakaz predsedy SVJ (ktery je zaroven v roli investora celeho projektu).
Ma otazka zni, ci existuje nejake omezeni pristupu do bankovniho uctu pro radoveho clena SVJ, pokud to neni osetreno ve stanovach SVJ?
Správa domu bez SVJ
Dobrý den. Prosím o radu jak je možné smluvně zabezpečit správu bytového domu, kde není SVJ. Pouze 4 byty – každý vlastník 1/4. Předem děkuji.
vyloučení z jednání členské schůze
dobrý den, v našem SVJ se vyskytují dva členové, kteří svými sprostými výroky urážejí výbor SVJ.V některých případech jsou myslím tyto výroky i žalovatelné na př. napadnutí z braní uplatků nebo vyjádření o důchodcích jako o nesvéprávných lidech. Lze tyto členy vyloučit z jednání členských schůzí a umožnit jim jen písemné vyjádření k programu schůze v rámci jejich spoluvlastnických podílů? Před nebo po schůzi? Může takto rozhodnout členská schůze? Prosím o rychlou odpověď na moji e-mailovou adresu. Děkuji. V. Vondrák

Poslední komentáře