Ostatní

Ulice jako účelová komunikace.

Vložil Anonymous, 26. Červenec 2010 - 21:52 ::

Ulice na našem novém sídlišti je veřejně přístupná účelová komunikace ve vlastnictví developera. Správce našeho domu (dosazený developerem) do návrhu našeho rozpočtu vložil položku „venkovní úklid a osvětlení“, což je zajištění sjízdnosti, schůdnosti, úklid a osvětlení ulice. Jedná se o poměrně velkou částku, ulice je skoro 1 km dlouhá a domů je zatím málo (další jsou ve výstavbě). Shromáždění rozpočet potřebnou většinou schválilo.

Otázka:

Je vůbec v pravomoci shromáždění ukládat členům povinnost podílet se na nákladech na správu cizí nemovitosti? Nebo se snad jedná o službu spojenou s užíváním bytové jednotky?

Odpovědnost SVJ za dluh vzniklý před založením společenství

Vložil Anonymous, 26. Červenec 2010 - 12:38 ::

Dobrý den,jsme SVJ založené od poloviny roku 2008, do té doby kromě 2 bytů všechny ostatní byty vlastnila firma, která po založení SVJ také vykonávala správu.Tato firma od roku 2006 do poloviny roku 2008 také hradila náklady spojené s provozem domu. Tyto náklady teď účtuje SVJ, podle mě, náklady musí vymáhat po jednotlivých vlastnicích byt.jednotek, které dluží a ne po SVJ, které v té době neexistovalo a ani při svém založení nepřevzalo dluhy za tyto jednotky.Firma tvrdí, že dluh převedla na SVJ, tím, že spravovali účet FO, vybrali si z něj všechny peníze, které tam byly,což podle mně také není správně.

Družstvo verzus SVJ

Vložil Anonymous, 25. Červenec 2010 - 20:36 ::

Jsme dům o 36 jednotek z toho se tento tok 7 jednotek odpojilo a vzniko vedle družstva SVJ. Výbor SVJ však nemyslí na majetek družstva a při dovolené nepředal řádně klíče od všech důležitých místností žádnému zástupci a to pro případ havárie. Stalo se to, že jsme se nedostali na střechu, kde sídlí firma spravují internet pro nás za zvýhodněnou cenu. 17 lidí z baráku je na tento internet připojeno, ale bohužel v době, kdy výbor SVJ byl na dovolené se nedal internet zprovoznit, neboť nebyly ony klíče. Mohu já jako předseda družstva mít náhradní klíč od schránky s klíčema i proti vůli výboru (dvá)?

Fond oprav

Vložil Anonymous, 23. Červenec 2010 - 14:38 ::

Které výdajové položka patří do Fondu opraV (BANKOVNÍ POPLATKY, SIPO, POJISTNÉ) atd. ? Děkuji Dr. Kuna

Poplatek za správu

Vložil Anonymous, 22. Červenec 2010 - 16:15 ::

Dobrý den, jsem členem bytového družstva, toto družstvo je členem SVJ. BD vybírá na svůj provoz jedinou zálohovou položku „Nájem“. Z vybrané částky je hrazen:

• poplatek za správu (pevná částka za bytovou jednotku, tato položka tvoří cca 60% nákladů)
  • odměny představenstva a kontrolní komise (cca 26% nákladů)
  • domovní daň (cca 7% nákladů)
  • poštovné a drobné výdaje

Položku „Nájem“ však BD členům vyúčtovává podle metrů čtverečních. Je tento postup přípustný? Neměla by být tato položka rozúčtována členům BD rovným dílem? Uživatelé malých bytů takto platí méně než za ně BD odvede na poplatcích za správu. Nevzniká jim tímto příjem, který by měli zdanit?

tzv. "fond oprav"

Vložil Anonymous, 21. Červenec 2010 - 16:46 ::

Dobrý den. Prodávám byt v osobním vlastnictví zajímalo by mě,zda mám nárok na vyplacení zůstatku z takzvaného „fondu oprav“ SVJ. Hned vysvětlím. Od založení SVJ se nastřádala nějaká suma peněz. Z toho se platí samozřejmě různé drobné opravy a revize atd. Zbytek je na účtu firmy,která je správcem. O žádné rozsáhlejší opravě ani investici se nejednalo a zcela důvodně bych tedy rád dostal zpět to, co se za ty roky nespotřebovalo. Mám na to vůbec nárok? Nebo peníze prostě „uvíznou“ na účtu někoho,kdo tam z nich nic nedal? Prosím poraďte mi nebo mi to vysvětlete.

Jak vymoci dokumentaci od bývalého správce a jak na dlužníky?

Vložil Anonymous, 21. Červenec 2010 - 15:08 ::

Dobrý den, prosím podělte se se zkušenostmi jakým způsobem získat dokumentaci od bývalého správce, který ji nechce vydat včetně účetnictví a jak vymáhat dluhy po neplatičích. Pro nastinění situace zjednodušeně: SVJ existuje od konce roku 2007 (platné vzorové stanovy), jedná se o 7 byt.jednotek, z nichž 4 vlastnil ruský občan, který celý dům vystavěl,díky většinovému podílu se stal pověřeným vlastníkem a správcem, od března 2010, kdy prodal 2 byty, se nám podařilo získat dost hlasů k tomu, abychom pověřeného vlastníka a správce odvolali, založili výbor a odhlasovali nového správce.

Nárok vlastníka na informace z SVJ

Vložil Anonymous, 20. Červenec 2010 - 8:02 ::

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou pravomoce vlastníka bytové jednotky v SVJ? Mám, či nemám nárok nahlížet do dokumentů SVJ, konkrétně předpisy záloh za celé SVJ a případně výpis z účtu? Mám za to, že představenstvo SVJ je pouze zplnomocněné jednat jménem vlastníků, tj. za celé SVJ, a domlouvat dodávku energií, služeb a další úkony a jinak bychom si měli být všichni rovni – co se týká práva na informace o fungování SVJ. Prosím, uveďte mě do obrazu, případně se omlouvám, jestli se to zde již probíralo, nepodařilo se mi na to narazit.

Zalohove a pausalni zalohy na sluzby?

Vložil miselinka, 19. Červenec 2010 - 12:13 ::

Dobry den, je mozne zmenit zalohove zalohy na sluzbu na pausalni? Staci k tomu normalni doporuceny dopis najemnikum? Dekuji vam za radu. Misa

Vystěhování bývalých nájemníků bez smlouvy

Vložil Anonymous, 18. Červenec 2010 - 12:26 ::

Dobrý den, řešíme problém – sousedi dostali žalobu na vyklizení bytu (užívají jej bez právního důvodu, již cca 2 roky nemají smlouvu + jsou dost problematicti..) – proces byl kratky, soud rozhodl, ze nemuze zasahovat do prav majitele (mesta), a ze kdyz ten jim smlouvu neprodlouzi, maji se proste vystehovat..bohuzel dotycni se odvolali a ted hrozi, ze pres krajsky soud se to bude tahnout jeste nekolik let. zaroven probiha prodej domu – zajima me, zda my, jakozto nastavajici vlastnici, musime prebrat dum s temito „cernymi“ najemniky, a vstoupit do procesu na misto mesta, prip. zda podat novou zalobu na vyklizeni? nebo lze postupovat nejak jinak (napadlo me prizvat notare a svedky a natvrdo je vystehovat, kdyz se neprokazi platnou najemni smlouvou..ale je otazka, jaky by nam hrozil za tento ukon postih)-jak lze chranit sva prava majitele domu? vubec se nam nelibi, ze budeme platit najem a sluzby za ne a oni si budou dal zdarma bydlet v nasem dome a delat bordel!

Syndikovat obsah