Ostatní
Prodej bytu a okamžik, od kterého může nový vlastník hlasovat na shromáždění společenství vlastníků jednotek
Dobrý den,
za pár dní máme shromáždění společenství vlastníků jednotek. Jakožto člen výboru jsem se dnes dozvěděl, že jeden z vlastníků bytu byt prodal, byla uzavřena kupní smlouva a byl již podán návrh na změnu zápisu vlastnictví bytu na katastru nemovitostí.
Se dvěma právníky jsem konzultoval, jaký je okamžik, od kterého může nový vlastník bytu hlasovat na shromáždění společenství.
Jeden tvrdí, že od okamžiku podání žádosti na katastr nemovitostí, protože nový vlastník se zapisuje zpětně ke dni podání žádosti.
Druhý mi tvrdí, že to je ten vlastník bytu, který je v den konání shromáždění zapsán v KN jako vlastník.
rozučtovani sluzeb SVJ
dobrý den ,
potřebuji poradit mame v dome vlastni plynovou kotelnu,ta ma vlastni elektromer, dřive elektřina kotelny byla rozuctovana v dodanem teple a TUV /čerpadla a jine /,ona by kotelna bez elektriny asi nefungovala že,teplo rozuctovavame dle m2 vytapene plochy,TUV mame merice vody.
Najednou se vymyslelo ze elektrinu kotelny budeme uctovat zvlast splocne s elektrinou spolecnych prostor – chodby a uctovat ji budeme dle poctu osob v byte,coz se vsem prodraží.
existuje predpis podle ktereho elektrina nutna na provoz kotelny se uctuje v dodavce TUV a tepla podle vytapene plochy?a spotrebovane vody?
Příběh o správcovské smlouvě
Počátkem roku 2002 bylo v našem panelovém domě převedeno prvních 8 bytů do vlastnictví. Ze zákona tedy vzniklo společenství vlastníků. Nikdo z vlastníků se však v zákoně č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů v problematice nevyznal. Čekali a urgovali družstvo, ať svolá shromáždění, ať se zvolí orgány atd. Družstvo nic neudělalo. Další vlastníci s lety přibývali. Na jaře roku 2007 svolalo družstvo (nyní správce) shromáždění. Zvolil se výbor. Správcovská smlouva se neprojednávala, ani nebyla v programu. Měsíce se urgoval zápis ze shromáždění (byl přítomen notář). Objevil se náhle, vyvěšen na nástěnkách koncem roku 2009, tedy po 2 letech. Tam se s hrůzou zjistilo, že prý (podle zápisu) nebyl zvolen výbor, ale pověřili jsme družstvo, správce, funkcí pověřeného vlastníka. Na tomto aktu se podíleli 2 ze 3 členů zvoleného výboru.
DPČ a DPP při mateřské dovolené
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné uzavřít se zaměstnankyní na MD dohodu – buď DPP nebo DPČ. Do zaměstnání přijde jen na zavolání vykonat určitou práci. Jak je to s druhem práce? Pokud má v pracovní smlouvě „ošetřovatelka“ – momentálně vyňata z evid. počtu, můžu ji na dohodu napsat druh práce též „ošetřovatelka“? Jde mi o to, zda ji můžu použít na stejný druh práce. Slyšela jsem, že to nejde, poradíte mi, kde najdu o tomto něco napsané? Děkuji Evita
vedení účetnictví
Dobrý večer, nedávno jsem jako vlastník bytu a členka výboru, přišla na neplatiče našeho SVJ.Dlužil částku za osm měsíců,a kybych na to nepřišla jeho dluh by pokračoval dál,a samozřejmě o tom všem věděla i předsedkyně výboru.Převzala jsem tedy účetnictví SVJ a najednou nám stoupají částky na účtu,každý měsíc si celý zkontroluji a všechno najdenou vychází.Vlastní bytu dostal splátkový kalendář a snaží se i když někdy v prodlení dluh hradit.Samozřejmě se mnou nemluví,což mi naprosto nevadí, ale zády proti mé osobě pořád kuje něj
Parkování ve spol.prostorách
Dobrý den,jsme SVJ v paneláku o 11bytech.Jeden z členů si pořídil skůtr,který parkuje ve spol.prostorách,hned za vstupními dveřmi.Skůtr sice nepřekáží,ale lidé si stěžují.Odmítá skůtr odstranit,chce slyšet,která vyhláška,či nařízení to zakazuje.Moc díky za radu a odpověd. Magrla
Hlasování
Dobrý den,
na jednom shromáždění se odhlasovalo zateplení bytovky se 100%hlasu. Poté se udělalo další schromaždění kdy se začalo diskutovat o tom, že by byla za potřebý střecha, až se došlo k tomu že lidi nechtěli ani zateplovat a udělalo se nové hlasování kdo chce za teplovat a to dopadlo tak, že bylo účastněno 16 lidí (z 18) a hlasování proběhlo 10:6 že se zateplovat nebude. Můj dotaz je zda je zapotřebý v tomto případě 75% hlasu a nebo stačí nadpoloviční většina?
Děkuji za odpověď Lucie
Hlasování
Dobrý den, chtěl bych se s Vámi podělit o situaci a zároveň znát i Váš názor na následující stav, který vznikl v našem domě. V našem domě je část bytů, které jsou družstevní a druhá část, které jsou v osobním vlastnictví. Byly svolány schůze jak samosprávy – družstevníků tak i SVJ. Obě schůze se konaly samostatně jedna po druhé. Jedna zajímavost zde ovšem byla, a to, že někteří vlastníci bytových jednotek jsou i členové družstva a tudíž se zúčastnili a hlasovali na obou schůzích. Je tato anomálie v naší republice správná a zákonná? Děkuji za názory a postřehy.
Fond oprav
Dobrý den…prodávám byt v osobním vlastnictví mám právo vybrat peníze z fondu oprav které jsme vložila za dobu co v bytě bydlím a které nebyly použité na opravy?
Společenství bez výboru?
V našem společenství 18-ti vlastníků máme od vzniku 5ti členný výbor + správce z vlastních řad. Po cca 4 letech aktivní činnosti, kdy se mnoho dokázalo, hodlají oba tahouni, to je předsedkyně výboru i správce řádně dle stanov odstoupit k 31.12. z funkcí. Jsou unaveni. Funkce nejsou placené, jsou vykonávany dobrovolně bez nároku na odměnu. Ostatní, převážně vezoucí se členové výboru, jsou vyplašeni z klidu a také tímto hodlají odstoupit. Nikdo ostatní nemá zájem ve výboru pracovat. Budoucí správce by byl od nového roku zajištěn. Co se ale stane se společenstvím bez výboru? Jak se řeší toto bezvládí? Poraďte prosím nač se máme nachystat, či co je nutno včas podniknout.

Poslední komentáře