Ostatní

garáž a FO

Vložil lida, 28. Září 2010 - 15:27 ::

Prosím o radu, jak se vypočte podíl do FO za garáž, která má 43m2, je v suterénu, má vlastní vrata a nepoužívá ze společných částí domu nic než svislou konstrukci, podlahu, střechu, snad el.rozvody. Proč se mám podílet na balkonech, schodišti, odpadech, kočárkárnách apod., což se podílím, když mi Fo stanoví na metry podlahové plochy. Je možné se nějak bránit?

Lída

Schválení úvěru- zateplování

Vložil Anonymous, 28. Září 2010 - 15:03 ::

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Na jaře letošního roku jsme si odhlasovali zateplování našeho domu včetně výměny zbývajících oken a výměny balkonů za lodžie.Samozřejmě se počítalo s tím,že si vezmeme úvěr asi na 3.500 000Kč a požádáme o dotaci Zelená úsporám.Mezitím proběhly další dvě schůze a všichni byli obeznámeni s platbou zvýšenou o splátku úvěru.Samozřejmě se vždycky najde někdo,kdo má připomínku a komu se to nelíbí.Minulý týden u nás proběhla schůze ohledně schválení úvěru.Část si placení úvěru rozmyslela z finančních důvodů a rozhodla se úvěr neschválit,takže potřebných 75%jsme

Změna členů výboru

Vložil Anonymous, 27. Září 2010 - 19:27 ::

Zdravím. Koupila jsem byt v domě o 5 partajích, 6. spoluvlastníkem domu je město(máme ve sklepě výměník). Máme zastupující správní firmu. Chceme změnit členy výboru (všichni jsme se shodli). Můj dotaz zní, zda musí být tato změna provedena nějak úředně a jestli to musíme někam hlásit. V několika příspěvcích jsem se tu dočetla o účasti notáře a podávání změn na soud, ale nevím, zda se to týká i nás. Mnohokrát děkuji za radu. Vejce***

Odvolání člena KK shromážděním

Vložil Anonymous, 26. Září 2010 - 23:01 ::

Dobrý den, shromáždění odvolalo člena KK. Mám k tomuto 3dotazy: 1* musí být uveden důvod; může být: vyslovení nedůvěry? 2* přitomno bylo 86% majitelů bytů (100% účásti na schůzi nelze dosáhnout), pro odvolání hlasovalo 78% což se rovná stoprocent přítomných na schůzi kromě odvolávaného, je to dostatečné! 3* lze rozhodnutí shromáždění napadnout (např. soudně)? dík předem za příspěvky, SVJ82

Vyúčtování podle osob

Vložil svj560prachatice, 25. Září 2010 - 21:20 ::

Je možno platit ostatní položky (spol. el, bankovní poplatky…) ve vyučtování podle počtu osob? Co na to platná legislativa a jaký zákon to řeší? Předem děkuji za odpovědi

domovní schůze - zvýšení fondu oprav

Vložil Anonymous, 25. Září 2010 - 10:20 ::

Dostal se mi do ruky zápis z domovní schůze, kde je napsáno „…na schůzi se dohodlo, že následujícím vlastníkům se zvýší fond oprav o x Kč.“ (zdůvodnění žádné) Domnívám, se, že takový zápis nemusím respektovat, neboť rozhodovací právo v SVJ má pouze shromáždění a ne domovní schůze a navíc fond oprav v SVJ neexistuje, tudíž nemám povinnost do něj přispívat a nehrozí mi tedy, že po mě SVj bude vymáhat příspěvky soudně. Pokud by bylo v této věci svoláno shromáždění, co je třeba k tomu, aby se mohlo odhlasovat zvednutí záloh na správu domu některým vlastníkům?

Předseda neplatič

Vložil Anonymous, 24. Září 2010 - 16:30 ::

Zdravím všechny diskutující:D Koupili jsme byt v domě s 5 partajemi, spravuje to tu firma. S některými sousedy jsme se shodli, že by byly třeba nějaké opravy na domě. Informovala jsem se tedy u spravující firmy, jaký je zůstatek na účtě fondu oprav, abychom mohli vůbec něco plánovat. Byla mi sice sdělena částka, ale v případě čerpání prý musíme počítat s 80.000,– dluhem rodiny pana předsedy! Prosím o radu, jak máme postupovat. Je takový dluh nějak vymahatelný? Děkuji Vejce***

Převod lodžií do společných částí domu - úskalí.

Vložil FrantaF, 22. Září 2010 - 17:26 ::

Při převodu prvních bytů do společného vlastnictví byly (přes naši snahu zabránit tomu) přiřazeny lodžie v prohlášení vlastníka jako součásti bytu. V současné době proběhlo zateplení domu a výbor trvá na tom, že veškeré náklady budou hrazeny ze společné zálohy, protože zateplení lodžií bytům s lodžiemi nic nepřineslo, ale naopak je poškodilo, protože zmenšilo prostor lodžie o tloušťku vrstvy zateplení.

Navrhoval jsem výboru, že by se současné situace dalo využít k dohodě vlastníků na změně prohlášení, kterou by se přiřadily lodžie do společných součástí domu, vyhrazených k užívání příslušným bytům. Těmto bytům by pak v prohlášení byla uložena povinnost, přispívat do společné zálohy určitou částkou, pravděpodobně navýšením plochy bytu pro výpočet příspěvku do dlouhodobé zálohy o polovinu plochy lodžie (snad i více).

Revizor

Vložil svoboda.v, 22. Září 2010 - 14:30 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jsem revizorem v SVJ a chtěl bych provádět např. pravidelnou kontrolu plateb na účtu SVJ. Bohužel výbor ani správce mi neumožní získat výpisy z banky. Umožňují jen nahlížet. Což je časově velice náročné. A vše opisovat je nereálné – 7 vchodů paneláku. Exituje nějaká cesta, jak z výboru dostat nějaké relevantní podklady?

Děkuji

Svoboda

Vyse uroku z prodleni

Vložil Anonymous, 22. Září 2010 - 11:15 ::

kdo to dokaze spocitat,ev.jaka firma?mi dokaze spocitat kolik skutecne dluzim penez za urcite obdobi z uroku z prodleni?

Syndikovat obsah