Ostatní

audit

Vložil Anonymous, 27. Srpen 2010 - 18:15 ::

V případě že situace v SVJ je neúnosná,může řadový člen iniciovat interní audit hospodaření a stavu nemovitosti ? (černé přípojky, porušování požární bezpečnosti, investice bez hlasování ap.). Kdo to zaplatí a kdo to může provést ? Děkuji.www108@sez­nam.cz

Obchodni zakonik § 239 odst. 4) pismeno i)

Vložil dragonx13, 25. Srpen 2010 - 20:04 ::

Dobrý den,

předem se omlouvám za dotaz který sem přímo nepatří, neboť se týká družstva SBD nikoliv SVJ ale nevím kde se jinde zeptat. Zajímal by mě Váš názor na následující:

Dle obchodního zákoníku § 239 odstavec 4) písmeno i) se píše:

Do působnosti členské schůze patří: „rozhodovat o prodeji nebo jiných majetkových dispozicích s nemovitostmi, ve kterých jsou byty, nebo s byty; takové rozhodnutí může členská schůze přijmout jen po předchozím písemném souhlasu většiny členů bytového družstva, kteří jsou nájemci v nemovitosti, které se rozhodování týká“

Nepříjemnost při koupi bytu

Vložil Anonymous, 25. Srpen 2010 - 13:38 ::

Stala se mi taková nepříjemnost: Kupoval jsem byt v osobním vlastnictví, v domě existuje společenství vlastníků jednotek. Dům byl celkem slušně opraven – nová okna a fasáda. Protože vím, že na takové věci si společenství vlastníků bere často úvěry, ptal jsem se při prohlídce vlastníků bytu, jestli se na tu opravu nějaký úvěr splácí z fondu oprav nebo něčeho podobného. Před svědky mi bylo řečeno, že nikoli, že všechno je zaplaceno.

Do smlouvy jsme dali ustanovení, že na převáděné nemovitosti (byt, podíl na společných prostorách a na pozemku) nevázne žádný dluh, zástavní právo… A také ustanovení, že pokud vůči mně někdo uplatní nějakou pohledávku nebo jiné právo, související s vlastnictvím té jednotky, které vzniklo před tím, než jsem byt koupil, že to prodávající zaplatí ze svého. Byl jsem tedy celkem v klidu (smlouvu dělal advokát).

Splácení úvěru SVJ

Vložil Anonymous, 25. Srpen 2010 - 9:01 ::

Rád bych se zeptal zkušenějších na jejich názor ohledně splácení úvěru, který si vzalo SVJ na zateplení a výměnu oken (podotýkám, že se jedná o trošku sofistikovaný právní dotaz).

Běžně se splácení řeší tak, že se úvěr splácí „z fondu oprav“. Moje otázka však zní: Je možné splácet úvěr ze záloh, přijatých podle § 15 odst. 2, nebo jde o splácení z jiného titulu? Jakého?

Snažil jsem se k tomu najít nějakou judikaturu, ale bohužel moc úspěšný jsem nebyl.

Program "Zelená úsporám" pozastaven

Vložil lake, 25. Srpen 2010 - 8:16 ::

Dne 24. 08. 2010 v 15:00 hodin byl přerušen příjem žádostí o dotaci v programu Zelená úsporám pro panelové domy.

Ministerstvo k tomu vydalo tiskovou zprávu. V ní uvádí, že proběhne analýza, jejíž výsledky budou v příštím roce "... podkladem pro další otevření programu". Ministerstvo takto úředničinou sděluje, že program byl pro panelové domy fakticky uzavřen. Co bude dál, má být rozhodnuto v příštím roce.

výměna oken

Vložil Anonymous, 24. Srpen 2010 - 16:01 ::

Dobrý den, prosím, mohl byste mi někdo poradit? Bydlím na sídlišti v panelovém domě, blízko hlavní cesty. Jelikož se tato cesta bude rozšiřovat a cesta se stane naším velmi blízkým sousedem, budou se zde provádět zábrany proti hlučnosti… Bylo nám řečeno, že vzhledem k situaci nám budou vyměněna stará dřevěná okna za plastová, kvůli zvukotěsnosti -a to zcela zdarma. Nyní, když došlo na lámání chleba, referentka mi tvrdí, že máme nárok pouze na 2 okna, to třetí si musíme hradit sami. Upřesňuji, že všechna tři okna jsou orientována směrem k cestě.

způsob hlasování - sdružení

Vložil Anonymous, 24. Srpen 2010 - 15:51 ::

dobry den, prosim o radu: jsme sdruzeni najemníků, koupili jsme bytovy dum, v nemz bydlime a nyni bychom chteli zmenit zpusob hlasovani. ve stanovach mame jednoduchy zpusob – co clen sdruzeni,to 1 hlas. nicmene na uhrade kupni ceny se podileli jen nekteri najemnici – sdruzeni ma 6 clenu,. dum 11 bytu – tj. nekdo zaplatil podil za 2byty,nekdo za 3, dalsi jen za svuj… takze by bylo „Ferove“,aby se hlasovalo podle toho, kdo kolik bytu zaplatil – a to podle podlahove plochy. vim, ze jsme nekupovali jednotlive byty,ale cely dum,ale zname celkovou podlahovoou plochu a podil jednotlivych bytu na ni. zajimalo by me,zda je tato zmena mozna a pokud ano, jak presne formulovat – neb se nejedna o hlasovani na zaklade „podilu na spolecnych prostorach“, nebot nikdo z clenu nic nevlastni, ale proste podle toho,kolik kdo zaplatil.

Výmalba - odsouhlasení jen výboru

Vložil luky.0, 24. Srpen 2010 - 8:12 ::

Dobrý den. Rád bych se zeptal, jestli výbor může rozhodovat o opravách jednorázově do částky 50tis. Chceme vymalovat přízemí, které je v šíleném stavu. Odhad ceny máme na 20tis. Kč. Můžeme si to odsouhlasit ve výboru?

Máme vzorové stanovy a v Čl. VII, bod 3 odst. k je psáno – jiná práva a jiné majetkové hodnoty, dále pro movité věci, je-li jejich pořizovací cena vyšší než částka určená usnesením shromáždění, jinak částka vyšší než 50 tisíc Kč v jednotlivém případě.

Poraďte prosím! Děkuji za odpověď.

reklama na lodžii

Vložil Anonymous, 23. Srpen 2010 - 17:31 ::

Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit jestli je možno na zábradlí lodžie nebo balkonu připevnit nějakou desku nebo plachtu s reklamním nápisem? Desku nebo plachtu bych řešil jako součást zastínění místo rákosové rohože. Byt mám v osobním vlastnictví. Děkuji za odpověď. Josef Beran

základní doklady SVJ

Vložil Anonymous, 23. Srpen 2010 - 14:04 ::

Mám dotaz : Víceméně nechtěně jsem musel převzít funkci předsedy výboru společenství. Starý výbor nechal vše na správní firmě. Nyní chceme vše dát do pořádku, ale správní firma nekomunikuje, odkazuje na naprosto v její prospěch napsanou dohodu, kde to vypadá jako kdyby barák vlastnili oni. Žádné konkrétní odpovědnosti atd. atd. Žádáme o vydání veškeré dokumentace k domu, uzavřená účetnictví za minulé roky atd. oni dělají mrtvého brouka a účtují pořád dál. samozřejmě je vypovíme, ale jak z nich dostat veškerou dokumentaci? Jaké jsou vlastně základní dokumenty společenství k domu, které jako vlastník máme mít u sebe?

Syndikovat obsah