Ostatní

Vypořádání finančních prostředků z fondu oprav

Vložil Anonymous, 4. Říjen 2010 - 11:39 ::

Dobrý den, řešíme otázku, jakým způsobem a zda vůbec lze vypořádat zbylé peníze nashromážděné ve fondu oprav družstva, po převodu převážné části jednotek do osobního vlastnictví. Na fondu oprav je poměrně vysoká částka pocházející, jak z prostředků pravidelně přispívaných členy družstva, tak z prostředků získaných prodejem bytů. Zájmem představenstva, který vehementně prosazuje, je peníze utratit při ne zrovna smysluplných investičních akcích, které jsou několikanásobně předraženy (dům je po kompletní rekonstrukci). Převážná část členů družstva s dalšími investicemi nesouhlasí a požaduje vyplacení prostředků z fondu oprav členům dle odpovídajících podílů.

Odstoupení člena výboru

Vložil Anonymous, 3. Říjen 2010 - 21:34 ::

Ahoj, jak se má spravně ukončit členství ve výboru SVJ ? Předpokládám, že stačí předat předsedovi nějakou písemnou výpověď ? Děkuji za informaci. Honza T.

Nepristupnost bytu a nutna rekonstrukce stoupacek

Vložil Anonymous, 3. Říjen 2010 - 8:26 ::

Dobrý den prosim poradte

situace: panelak, rozvody inz.siti (plyn, voda, kanal) ve stoupackach v jadru bytu = kdyz potrebujeme revizi opravu atd musime do bytu

SVJ odhlasovalo 85% podilu rekonstrukci celych soupacek. 5 bytu nam nyni odmitlo zpristupnit byty pro tuto vymenu. 1 byt majitel nekomunikuje, nebydli ani v byte – nelze sehnat.

A co ted ? nemuzeme vymenit jen cast a cast nechat – to proste nejde napr. plyn by mohl byt dost nebezpecny pokud by se to nemenilo cele…lze

Jake mame moznosti ? Je mozne se napr. obratit na soud s zalobou + predbezne rozhodnuti a u tech 5ti to udelat za asistence policie – nasilim

Nedodržení stanov SVJ a co s tím?

Vložil Anonymous, 30. Září 2010 - 17:08 ::

Spoluvlastník v rozporu s tím co mu ukládají stanovy a v rozporu s ujištěním daným na výroční schůzi SVJ a zapsaným v zápisu z výroční schůze,že při výměně vrat budou mít nová vzhled jako původní,osadil garáž která je součástí domu a je jednou ze šesti garáží,vraty která mají jiný vzhled než ostatní.Na písemné výzvy výboru SVJ k uvedení vrat do původního vzhledu nereaguje,nebo pouze tím,že chce svolat schůzi a zjistit komu se to nelíbí.Děkuji za názor.Za SVJ Kralupy Pavel

Výměna oken - zádrhel s ostatními vlastníky bytu

Vložil Anonymous, 30. Září 2010 - 14:59 ::

Dobrý den, mám dotaz, chtěli bychom si vyměnit okna v bytě /byt v OV/, ale má to zádrhel. Máme bytový fond oprav, na něm cca 150tis., problém je v tom,že se nemůžeme domluvit /je nás 6!!/, někteří chtějí, jiní ne nebo už mají, po několika různých navrzích a variantách, se stalo to, že ti kteří si okna chtěli udělat, si je nakonec zaplatili ze svého…Jde mi jen o to, jestli je tedy možné, mezi vlastníky bytu, rozdělit poměrnou část fondu, jakoby ho ponížit a poměrnou část peněz tam nechat. Dům je plný důchodců až na mě, kteří si myslí, že si peníze spoří, ikdyž jsem je na to upozorňovala já i SVJ…dům má vše původní, peníze na opravy nechtějí používat, tak dům chřadne.

Umožnění vstupu do sklepa

Vložil Jana78, 30. Září 2010 - 12:06 ::

Dobrý den, chci se zeptat, zda jsem povinna vpustit do vlastního sklepa „výbor společentví vlastníků“, a to za účelem fyzické kontroly užívání těchto soukromých prostor. Výbor tuto kontrolu přikazuje všem vlastníkům (cituji): Na základě stížnosti na nárůst zvýšeného odběru elektřiny ve společných prostorách domu a jednotlivých sklepích majitelů (podezření na nelegální přípojky).

Podotýkám, že ve sklepě nemáme zásuvku, natož nelegální přípojku, pouze žárovku u stropu; zato však zde máme uskladněno sportovní a dětské vybavení poměrně velké hodnoty a opravdu se mi nechce několika pro mě cizím osobám umožnit „fyzickou kontrolu“ a sumarizaci svého majetku.

Pojištění domu

Vložil Anonymous, 29. Září 2010 - 17:27 ::

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jaké jsou zkušenosti s pojištěním vašich nemovitostí. O prázdninách letošního roku došlo k vytopení mého bytu (konkrétně jedné místnosti) vlivem prasklé stoupačky. Protože se jednalo o společné rozvody, byla pojistná událost řešena přes pojistnou smlouvu, kterou má uzavřeno naše společenství. Pojistná událost byla vyřešena tak, že mi pojišťovna přiznala sumu a od té odečetla spoluúčast společenství. Rád bych věděl, zda má společenství povinnost mi doplatit spoluúčast ze svého účtu. Děkuji Petr.

zápis do OR

Vložil Samsung, 29. Září 2010 - 12:23 ::

Dobrý den, nevím zda se již tento dotaz neopakuje, ale bohužel se mi ho nepodařilo odhalit. Otázkou je: Není zákonná lhůta na zapsání nově zvoleného výboru do OR 6O dnů od ustavující schůze? Když je porušena tato zákonná lhůta a nový výbor není zapsán na OR, je způsob jak je k zápisu přinutit a nebo to není poviností? Má to vliv na členy, kteří jsou stále zapsáni v OR? Předem děkuji za odpověď Samsung

Problém s bývalými členy společenství

Vložil Anonymous, 28. Září 2010 - 17:23 ::

Dobrý den! Jsem už čtvrtým rokem pověřeným vlastníkem a doposud jsem všechno zvládla svépomocí, ale nyní nastala situace, se kterou si nevím rady. V našem domě bydlí žena (s přítelem), která je od začátku problémová, ať už v oblasti komunikace, tak i v hrazení plateb. Asi před měsícem jsem se náhodou dozvěděla, že byt zastavila jedné finanční společnosti a v katastrální mapě jsem opravdu našla věcné břemeno. Samozřejmě se neobtěžovala s touto skutečností kohokoliv seznámit. Zatím neví, že o smluvní zástavě vím. Zmíněná osoba i nadále neplatí včas a dva měsíce zpoždění jsou pro ni už standardem.

automatické zvyšování "FO"

Vložil Anonymous, 28. Září 2010 - 17:00 ::

Hned pro úvod napíšu že vím, co je a není „fond oprav“ ale např. u nás to tak stejně všichni znají pod tímto názvem.

Ale k dotazu – lze schválit potřebnou většinou usnesení, že příspěvek do „FO“ se zvýší každý rok řekněme o 1% (do odvolání nebo změny usnesení)?

Je jasné, že vše se zdražuje, každý rozumnější člověk asi chápe co je inflace. A přijde mi lepší každý rok zvýšit příspěvek třeba o to procento než jednou za pár let se doprošovat lidí aby se příspěvek zvedl třeba o 20%.

Předseda

Syndikovat obsah