Ostatní
nájem
Dobrý den,
chtěl bych se zeplat, jak se má hlasovat při pronájmu nebytového prostoru cizí osobě – jedno zda fyzické či právnické.
Děkuji
informace vlastníka bytové jednotky o průběhu výběru výběrového řízení na revitalizaci domu
Vlastním byt v domě ,který bude revitalizován s dotací zelená úsporám.Zatím na dvou schůzích nás seznámili,že nechají provést projekt a poté osloví firmy aby zpracovali cenovou nabídku.Do této doby nikdo neví kolik bylo osloveno firem ,kolik to vše bude stát a ani nevíme jak je vysoký úvěr.Nevím na kolik můj spoluvlastnický podíl je tedy zadlužen.Já jsem si svůj podíl chtěl zaplatit hotově nikdo mne neinformoval,že už je úvěr vyřízený.Dozvěděl jsem se ,že budou už vyměňovat okna a přitom jsem nebyl seznámen s ničím.Dokonce mi bylo sděleno
Hlasování o dodavateli
V našem domě byla v dubnu tohoto roku schválena oprava fasády vlastníky s celkovým podílem v domě cca 78%. Oprava byla tedy zařazena do plánu oprav.
V září bylo svoláno další shromáždění ke schválení dodavatelské firmy na tyto práce. Dodavatelskou firmu schválili vlastníci s celkovým podílem v domě cca 62%.
Je to správně?
Děkuji za odpověď
Alenka Malá
sledování
Chtěla bych se zeptat. Jsem zaregistrovaná a chci sledovat nějak= téma. Jak si dám do sledovaných? nemůžu na to přijít. Díky
Odpovědnost za škodu na obecním chodníku způsobenou třetí osobou
V našem společenství vlastníků před časem vypuknul požár jedné bytové jednotky (zatím ještě probíhá policejní vyšetřování, zkoumá se míra úmyslného zavinění apod.). Nicméně při požárním zásahu byla těžkou hasičskou technikou způsobena škoda na chodníku v těsné blízkosti naší nemovitosti. V důsledku toho teď obec vyžaduje náhradu škody na společenství vlastníků. Je toto uplatňování náhrady škody v souladu se zákonem nebo by obec měla nárok na náhradu škody uplatňovat pouze po majiteli bytové jednotky, ve které byl způsobem pož
Dotaz na účetnictví
Dobrý den,
právě jsem úspěšně složil zkoušky v kurzu a mám certifikát pro podvojné účetnictví.
Potřebuji podvojné účetnictví „rozjet“ v našem Společenství, kde je 50 bytů. V začátcích bych potřeboval s někým konzultovat, kdo by mi poradil. Ukončením kurzu pochopitelně nemám žádnou praxi.
Najde se někdo takový?
Prosím o odpověď na email jirilubos@volny. cz a domluvili bychom si datum a čas konzultace.
Děkuji.
Luboš
nové balkony-problémy s městem
V rámci prováděného zateplení budou u některých bytů ve štítu budovy zavěšeny nové balkony.Město po nás chce uzavření smlouvy,protože balkony jsou ve výši 2 metry nad jejich pozemkem. Nejsme proti tomu zpracovat smlouvu a nechat ji jako veřejnoprávní smlouvu projednat a tím požádat o další stavební povolení – nejsou nám však schopni říci,jaká smlouva to má být. Diskutovali jsme s právníky, stavaři (ti hovoří o průniku) i městem,ale to trvá na tom,že musí být uzavřena smlouva,ale nic jiného nám k tomu neřekne. Poradíte? Děkuji
Odvolaný výbor odmítá vydat kompletní dokumentaci
Dobrý den,
v našem domě došlo k odvolání výboru a volbě nového. Při předávání ovšem starý výbor odmítl vydat originály zápisů ze shromáždění a schůzí výboru a prakticky veškerou písemnou agendu z doby svého fungování. Nový výbor je ovšem vázán rozhodnutími shromáždění i z dob starého výboru, proto se domnívám, že musí existovat nějaká právní páka, jak tyto materiály získat. Můžete prosím poradit nějakou – nejlépe samozřejmě osvědčenou – právní konstrukci, nebo přispět alespoň zkušeností?
Děkuji.
vlastnictví komínu
Dobrý den, mám následující problém. Zákon i prohlášení vlastníka uvádějí, že komíny jsou společnými částmi domu. Jak jsem zjistil, týkají se teď komínů hlavně dvě ČSN, které samozřejmě nejsou nikde volně dostupné, takže běžný smrtelník nemůže zjistit, co se po něm skutečně požaduje a musí důvěřovat řemeslníkům a kominíkům. Řeším situaci, kdy chci vyměnit zastaralou karmu za plyn. kotel, topenář to neprovede do té doby, než bude mít revizní zprávu spalinových cest, a tu neudělají kominíci na starý komín s AL vložkou, ani na odkouření vedené ve světlíku v azbestocementové rouře s AL vložkou, i když toto údajně dříve stačilo (v domě jsou další byty, kde je plyn. kotel napojen na komín s AL vložkou, ale k tomu došlo údajně ještě před novelizací zmíněných ČSN), kominíci vyžadují buď dvouplášťové odkouření ve světlíku, nebo nějaké jiné vyvložkování komínu. A tady je otázka 1) jestli skutečně aktuální ČSN vyžadují nové řešení komínu/odkouření (bylo mi to podáno tak, že dokonce když bych chtěl vyměnit starou „nebezpečnou“ karmu za novou s pojistkou proti zpětnému tahu spalin a podobnými vymoženostmi, tak by to stejně bylo nutné spojit s „novým“ komínem), máte někdo s touhle věcí zkušenosti? 2) mám to chápat tak, že společnou částí domu je komínové těleso, ale vyvložkování je věc vlastníka bytové jednotky, takže tady jdou úpravy na jeho účet?
Odkup predzahradek
Urad nabizi odkup pozemku okolo domu. Pokud nevykoupime (za cenu geometrickeho planu a odhadu + dan z prevodu nemovitosti) pak to proda nekomu jinemu a ten nam muze naparit i ruzne „pronajmy“ atd a pak muzeme mit problem s tim vubec do domu chodit. Spravce me upozornil, ze jako SVJ musime mit pro uzavreni kupni smlouvy o predzahradkach 100% souhlas vlastniku. To se me zda jako nesmysl. 100% souhlas nikdo nikdy nedostane – vzdy se najde jeden blbec co rekne ne. Opravdu musi byt 100% a nikoliv 75% souhlas ?
Dekuji za info RT

Poslední komentáře