Ostatní
Rejstříkový soud
Přestože naše stanovy obsahují : "I.1. Orgány uvedené v ustanovení VI.1.b) a VI.1.c) jsou volené orgány společenství. Členem voleného orgánu společenství nebo jeho voleným orgánem může být pouze fyzická osoba, která je ke dni volby starší 18 let, má plnou způsobilost k právním úkonům, se svým zvolením souhlasí a zároveň je:
- členem nebo společným členem společenství, nebo
- osobou mající v domě trvalý pobyt, právní titul k časově neomezenému užívání jednotky v domě (nájem na dobu neurčitou, věcné břemeno doživotního užívání) a prokazatelně tam dlouhodobě bydlící, nebo
Vyplnění formuláře na změnu v rejstříku
Můžete prosím poradit, jak vyplnit formulář na změnu v rejstříku
při zvolení nového výboru a nového předsedy výboru. Starý předseda
skončil úplně, nový je bývalým členem výboru.
Jde o to, že ve formuláři jsou sloupce Zapisovaný a Vymazávaný.
U starého předsedy, zapisuji den zániku funkce i členství, nebo
vymazávám den vzniku funkce i členství? Prostě co má být vlevo a co
vpravo. Které kolonky s datumy vyplnit?
U nového předsedy předpokládám, že vymazávám funkci člena výboru a
zapisuji funkci předsedy. A opět – mám vpr
Rozbitá skleněná výplň vchodových dveří
Dobrý den, v našem vchodě se už dávno rozbila skleněná výplň vchodových dveří. Kvůli tomu byla svolána schůze , aby se o opravě hlasovalo. Na schůzi přišlo málo lidí a vedení SVJ sdělilo, že se nic opravovat nebude, že je třeba souhlas 70 procent. Je takový postup správný ? Za chvíli bude zima a místo dveří máme jen kovový rám bez skleněné výplně a na chodbě potulující se kočky atd.
Odměny za činnost ve výboru SVJ.
Měl bych dotaz. Za činnost člena ve výboru SVJ jsem dostal odměnu formou Dohody o provedení práce. Jenže tato odměna je zdaněna 15 %, o kterou částku je odměna ponížena.Tuto daň platí za mně SVJ. Já jsem důchodce a zároveň OSVČ. Ale můj příjem je malý, takže neplatím žádnou daň, neboť odečítatelná částka daňového základu je značně vyšší než moje daňová povinnost. Žádnou daň bych neplatil ani se započtenou výší odměny za činnost ve výboru SVJ. Mám dotaz, jak bych tohoto mohl využít,abych nemusel daň platit. Děkuji za odpověď.
Parkování na společném prostoru.
Dobrý den.Prosím o informaci zda lze, parkovat osobní auto na společném prostoru Společenství vlastníkú.A jestli je nutný souhlas všech nájemníkú.
Čím začít
V našem SVJ zemřel člen vedení (tříčlenného). Je to už několik měsíců. Byla jsem oslovena,zda mě mohou navrhnout, souhlasila jsem.Od té doby (několik měsíců) se nic neděje. Schůze svolána nebyla. SVJ vedou 2 osoby. Mám dojem, že mě tam už nechtějí a proto to oddalují. Mám praxi v účetnictví a to se možná nehodí. Chci se zeptat jaká je praxe? Jak dlouho trvá doplnit chybějícího člena? Nechci se vnucovat, ale tento zdlouhavý postup se mi nelíbí. Děkuji za rady Verka
Rozdělení bytu na dva menší - zápis do KN
Dobrý den, chtěla bych rozdělit větší byt na dva menší s tím, že by se nehýbalo s podíly (100 m2 na 1×65m2 a 1×35m2), ale samozřejmě přibude jedna jednotka tzn. nedojde ze změně podílů,ale ke změně prohlášení vlastníka vlastně ano. V domě s tím všichni souhlasí. Poradíte, prosím, zda je možno v tomto případě provést změnu v katastru nemovitostí pouze nějakým dodatkem k prohlášení vlastníka nebo i v tomto případě je nutné vypracovat smlouvu o výstavbě. Stavební povolení mám.
Prodej družstevního bytu do OV - platí Družstvo daň z příjmu?
Dobrý den!
V našem paneláku je 60 bytů v OV a zbylých 11 je ještě družstevních – s nájemníky, nebo prázdné. Některé z těchto bytů se budou prodávat do OV – buď těm nájemníkům, nebo v případě jejich nezájmu nějakému kupci. Družstvo má tyto byty již 10 let – podléhá při jejich prodeji dani z příjmů? Určitě se platí daň z převodu nemovitosti, to je bez debat, ale ta daň z příjmu je otázkou – máte tady s tím někdo zkušenosti? U fyzické osoby to je jednoduché, ale u právnické (družstvo) to nevím :(
Abych byl konkrétnější – Družstvo koupilo před 10ti lety celý panelák od města, ceny bytů se pohybovaly od 100 do 200 tisíc. Nyní již zmiňovaných 11 bytů budeme prodávat – za různé ceny (dle toho jestli dlouhodobým nájemníkům nebo ne), ale v cenách od 300 do 700 tisíc.
Změna prohlášení vlastníka
V jiném vláknu ( http://www.portalsvj.cz/…nektere-byty ) se objevily tyto věty: „Prohlášení jsme již za pomoci správce změnili na schůzi vlastníků se 78%ním schválením. To podle zákona stačí. Soud i Katastr nám to doporučili. “
V daném případě šlo o přiřazení společných částí domu do spoluvlastnictví konkrétním vlastníkům jednotek. Postup byl nesprávný a došlo k porušení zákona. Změna prohlášení vlastníka je absolutně neplatná.
Prohlášení vlastníka budovy je právní úkon, kterým se stanoví vlastnické vztahy k budově a jejím částem a vymezují se jednotky a ty části a technická zařízení budovy, která jsou společná všem, popř. společná jen některým vlastníkům jednotek.
Dotaz na řešení parkování
Dobrý večer, možná že mi tu někdo poradí. Jsem doma pouze o víkendech a parkuji ve dvoře pod svým oknem v rohu dvora na vybetonované podlaze. Soused, který bydlí nademnou mi posílá „pozdravy“ v podobě plivanců na moje auto. Přes zimu hrne sníh tak, že nemohu projet. Když jsme se kvůli tomu pohádali, začal tento zástupný problém prezentovat tím, že není jak uklízet sníh začal to řešit přes spol. vlastníků, kterým moje parkování přes 7 let nevadilo najednou začalo také vadit. Je vůbec nějaká účinná obrana proti takové smluvené „partičce“?

Poslední komentáře