Ostatní
odpadové potrubí
Mám dotaz týkající se odstranění odpadového potrubí vyrobené v roce 1972, které obsahuje azbest. Bydlíme v domě kde je založeno Společenství vlastníků bytových jednotek. Naše Společenství se skládá ze tří vchodů. U dvou vchodech jsou vyměněna odpadová potrubí, ale stalé náš vchod má staré odpadové potrubí. Již jsem žádal i Správce nemovitostí,ale stále se nic neděje. Je zákon přinutit daný výbor k provedení výměny stávajících odpadů?
Předem děkuji za každou odpovědˇ.
anonymusss
Výbor se vyhýbá kontaktu - jak účinně postupovat?
Spousta dotazů je zde i na to, jak se zachovat, pokud výbor SVJ nekomunikuje s vlastníky. Z dotazů na tomto portálu vyplývá, že se tak ve většině případů děje v situaci, kdy výbor má co skrývat. Ne v každém SVJ je situace růžová, a je tedy vhodné komplexně se dotknout i této problematiky.
Pochopitelně nejjednodušší je takový výbor odvolat, pokud s ním nejsou spokojeni ani další vlastníci, toto ovšem není vždy schůdná cesta, jak zde bylo mnohokrát popsáno. Buď není shromáždění usnášeníschopné, anebo jsou v domě lidé, kteří si nechtějí „kazit“ sousedské vztahy, tak raději mlčí a trpí. Tedy:
Neplatiči - přesný postup
Na téma neplatiči už zde bylo napsáno mnoho, nicméně žádný z příspěvků (ledaže bych jej přehlédnul) nedal přehlednou a komplexní odpověď na to, jak obecně postupovat. Je možné, že odpovědi jsou tady někde ukryty, ale návštěvník tohoto portálu jistě uvítá, když najde vše na jednom místě a v jednom vlákně. Zkusím tedy položit srozumitelné dotazy na základě reálného příkladu:
- Co dělat, jestliže některý z vlastníků SVJ neplatí předepsané zálohy, a ohrožuje tak cash flow domu? K tomuto jsem zde zaznamenal pouze jeden srozumitelný příspěvek od uživatele lake, kde byl stanoven postup. Tedy: po prvním měsíci upomínka, po druhém měsíci upozornění, že bude věc řešena soudně a dluh vymáhán včetně úroků z prodlení, po třetím měsíci nutno přistoupit k soudnímu vymáhání a nechat zřídit zástavní právo k bytové jednotce dlužníka ve prospěch ostatních vlastníků SVJ.
platba do fondu oprav
mame problem,jeden ze spoluvlastníku neplati do fondu oprav uz 2 roky vubec nic,ostani spoluvlastnici plati 20.-CZK/ m2.
Neplatičem je pravnicka osoba,ktera aktivne hlasuje na Shromazdeni vlastniku,a to nejvetsim podílem hlasu,dle pravníka jde o pritipravni stav,jaky mate nazor ci zkusenosti??
Pes v bytě
Dobrý den. Bydlím v bytě,v domě,který je v rukou soukromého majitele.Pořídil jsem si dva psy o velikosti vlčáka a majitel domu si přeje,abych je zde neměl.Má právo mi psy zakázat či nikoliv. Děkuji za Vaší odpověď. Karafiat
Musí shromáždění schvalovat vše?
Podle § 11 odst. 5 ZoVB "jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. "
Z toho plyne, že většina činností na společných částech domu (kromě údržby) podléhá schválení tříčtvrtinovou většinou všech. Ustanovení § 11 odst. 5 o povinném získání souhlasu je kogentní (nelze se od něj odchýlit ani stanovami, ani dohodou). Shromáždění tedy musí odsouhlasit každou opravu (např. zámku u dveří, nebo odpadlé dlaždičky). To je považováno za nepraktické zejména u drobných neplánovaných oprav. Někteří diskutující v tom spatřují rozpor znění zákona s reálným chodem SVJ.
Utajené vlákno
Prosím mohl by mi někdo vysvětlit, proč vznikla oddělená diskuze o moderování? Proč není začleněna k ostatním diskuzím? Více lidí bz se vyjádřilo. Děkuji.
výpis z rejstříků společenství vlastníků
Dobrý den, naše SVJ bylo zapsáno v říjnu na krajském soudu v Ostravě do rejstříku společenství vlastníků. Na kontatktních místech mi nebyli schopni vyjet výpis z tohoto rejstříku – prý mohou pouze z obchodního rejstříku. Prosím, zda někdo neznáte internetový odkaz stránek, kde by bylo možné nahlížet do rejstříku společenství vlastníků. Děkuji
rozhodování o investicích
Dobrý den, zajímá mne Váš názor na způsob zacházení s fondem oprav v našem domě. Jedná se u nás o podílové spoluvlastnictví na společných prostorách. Upozorňuji, že velikosti podílů jsou opravdu velmi rozdílné. Já sama přispívám výraznou měrou do fondu. Ovšem spoluvlastník, který sám má menší podíl rozhoduje o všem sám a další spoluvlastník mu jen přikyvuje, bez toho aby se přesvědčil o správnosti požadavku. Ostatní členy SVJ o svých aktivitách neinformují.Nebojím se říci, že jejich zásluhou dochází k rozkrádání fondu oprav. Peníze z fondu dokonce použili na aktivitu, která nemá nic společného s opravou či modernizaci domu. Upozornila jsem je, že se mi jejich chování nelíbí, ale není mi to nic platné. Bohužel ostatní spolumajitelé (někteří zde nemají trvalý pobyt) buď nemají čas jejich aktivity kontrolovat, nebo neinformovaností o ničem neví. Jsou zde takové vztahy, že spolumajitelé jsou výstupy na schůzích znechuceni, proto se jich ani nezúčastňují.
Správa a údržba pozemku kolem domu SVJ - nový dotaz
Je pozemek kolem bytového domu SVJ neoddělitelnou součástí SVJ ? Ve smyslu § 15 zákona o vlastnictví bytů jsem přesvědčen že ano.
Pokud nastane situace, že tento pozemek v rámci jeho správy a údržby vyžaduje investici, lze tedy potřebné finace čerpat z fondu údržby, resp. z DZOU (dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu)?
V takovém případě uvolnění financí podléhá schválení všech vlastníků + spoluvlastníků domu a okolního přilehlého pozemku, který je (tak jako dům) pouze v jejich vlastnictví? Nebo schválení podléhá jen nadpoloviční většině všech vlastníků a spoluvlastníků?

Poslední komentáře