Ostatní
cena
Dobrý den, můžete mi, prosím, napsat, kolik je zákonem povolená odchylka (přirážka) v procentech od ceny v uzavřené smlouvě? Např. cena ve smlouvě je 800tisíc ±10%.ze zákona. Děkuji
Volba členů výboru SVJ
Dobrý den, prosím tímto o radu, ke konci roku končí pětileté funkční období našeho tříčlenného výboru SVJ, vlastníci se tedy domnívali, že bude svolána schůze, na které bude probíhat nová volba výboru a budou se řešit případné připomínky, k tomu ale bohužel nedošlo, minulý týden proběhl v našem domě odečet stavu vodoměrů, při té příležitosti byli vlastníci vyzváni, aby podepsali souhlas s volbou stávajícího výboru na dalších 5 let, o tom, že bude volba takto probíhat, nebyl nikdo z vlastníků předem informován, jeden ze členů výboru nebyl této volbě vůbec přítomen. Zajímalo by mne, zda je tato volba členů výboru SVJ v souladu se zákonem, a zda existují zákony, kterým je potřeba novou volbu výboru podřídit.
Právní úkon, při němž je zapotřebí písemná forma.
Dobrý den. Snad mi zde někdo poradí. V obchodním rejstříku je uvedeno pro naše SVJ: V případě, že je pro právní úkon zapotřebí písemná smlouva, podepisuje se předseda výboru a jeden další člen výboru vždy společně. V ostatních případech podepisuje se předseda výboru samostatně. Ve stanovách našeho SVJ: Jde-li o písemný právní úkon, který činí výbor, musí být podepsán předsedou nebo v jeho zastoupení místopředsedou a dalším členem výboru.
Ve znění zápisu SVJ (OR) je určení kdo podepisuje (zdá se) jasné. Znění ve stanovách (vzorové) umožňuje podle mě dvojí výklad:
zatékání do bytu
Dobrý den,
na jaře jsem si koupil družstevní byt 3 + 1 v posledním 11. patře panelového domu. Po prvním dešti jsem bohužel zjistil, že do bytu zatéká. Dle bytového družstva je střecha nová. Po kroupách před několika měsících byla střecha zničena a zatékalo do bytu i sousedům. Po opravě střechy stále zatéká a družstvo po stálých urgencích jen tvrdí, že už nevědi, čím to je.
V zimních dnech se na plastových oknech sráží voda a dochází k plísním na oknech a nyní už i kolem rámů oken. Protože se jedná o poslední patro, není možné obývák vytopit nad 22°C a vlhkost jsem tam naměřil někdy až na 80%.
Zneužití veřejně přístupných digitalizovaných podpisových vzorů v OR
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na jednu záležitost.
Jsem členem SVJ. To je zaneseno v Obchodním rejstříku. Součástí Sbírky listik jsou i podpisové vzory členů výboru v již digitalizované podobě (kromě podpisu jsou tam ještě jméno, r.č., trvalé bydliště, název našeho SVJ a jeho IČO). Tzn. kdokoli si může na internetu tyto podpisové vzory prohlížet či stáhnout a získá tak prakticky všechny informace jak o členech výboru tak i o SVJ. Není již problém si zjistit k našemu SVJ čísla účtů, neboť ta jsou zveřejněná na webu SVJ společně s odkazem na vstup do transparentního účtu u Raiffeisenbank, který informaci o č. účtu také obsahuje. Dle vyjádření výboru je zveřejnění podpisových vzorů sice nepříjemné, ale naprosto v souladu s Obchodním zákoníkem a transparentní účet odhlasovalo shromáždění.
Vyúčtování SV
Jak postupovat při vyúčtování, když je v bytovém domě v současné době více jak bytů bez vodoměru, ti co mají vodoměr si jej nechávají cejchovat. Provést vyúčtování u všech bytů podle osob a na vodoměry nebrat zřetel? A prosím podle jaké vyhlášky postupovat? Děkuji za odpověď G.
Darování bytu
Dobrý den, co mám jako pověřený vlasník udělat pokud se na našem domě jden byt daruje. Musí se nekdě zapsat nový vlastník/člen na soudu?
Děkuji Petr
Dohoda místo klasických odměn
Pěkný den. Mohu se zeptat na Váš názor, jestli je možné, aby si výbor nevyplácel odměny klasicky, ale každý jeho člen uzavřel s SVJ Dohodu o pracovní činnosti, která není v popisu funkce člena výboru, a takto byl výbor odměněn jednou ročně za svou činnost? Stanovy jaksi na odměny výboru vůbec nepamatují, a nikdo neví jak to je možné udělat. BD tento postup poradilo, prý jako lepší, že nemusí SVJ platit ZP a SP. Tak jen pro informaci, co si myslíte? Děkuji. JN
Plná moc.
Plné moci předané členy SVJ dosahují mnohdy více než 25% přítomných na Shromáždění. Jsou důsledkem nežádoucích závěrů a usnesení. Většinu těchto plných mocí má výbor SVJ.
Plnou moc chápu v případě skutečného zanepráznění člena SVJ (nemoc, služební cesta,…)
Jaký je Váš názor a praxe v jiných SVJ.
Jezule 02.12.2010
Odměny - sociální pojištění u Bytových družstev
Účetnictví BD
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestliže mám odměny statutárních orgánů u BD – platí se ZP (4,5%,9%) + 15% daň z příjmu. Pokud však odměna přesáhně 5.900,– Kč za měsíc – musí se platit také sociáolní pojištění z odměn st.org. ? Pokud vyplatí odměny 1 x za rok např. 22.000,–Kč – musí se platit z toho sociální pojištění ? Jedná se o Bytová družstva ne SVJ. Děkuji M.K.

Poslední komentáře