Ostatní

cena

Vložil Anonymous, 12. Prosinec 2010 - 14:33 ::

Dobrý den, můžete mi, prosím, napsat, kolik je zákonem povolená odchylka (přirážka) v procentech od ceny v uzavřené smlouvě? Např. cena ve smlouvě je 800tisíc ±10%.ze zákona. Děkuji

Volba členů výboru SVJ

Vložil Anonymous, 8. Prosinec 2010 - 11:07 ::

Dobrý den, prosím tímto o radu, ke konci roku končí pětileté funkční období našeho tříčlenného výboru SVJ, vlastníci se tedy domnívali, že bude svolána schůze, na které bude probíhat nová volba výboru a budou se řešit případné připomínky, k tomu ale bohužel nedošlo, minulý týden proběhl v našem domě odečet stavu vodoměrů, při té příležitosti byli vlastníci vyzváni, aby podepsali souhlas s volbou stávajícího výboru na dalších 5 let, o tom, že bude volba takto probíhat, nebyl nikdo z vlastníků předem informován, jeden ze členů výboru nebyl této volbě vůbec přítomen. Zajímalo by mne, zda je tato volba členů výboru SVJ v souladu se zákonem, a zda existují zákony, kterým je potřeba novou volbu výboru podřídit.

Právní úkon, při němž je zapotřebí písemná forma.

Vložil Radana, 7. Prosinec 2010 - 22:38 ::

Dobrý den. Snad mi zde někdo poradí. V obchodním rejstříku je uvedeno pro naše SVJ: V případě, že je pro právní úkon zapotřebí písemná smlouva, podepisuje se předseda výboru a jeden další člen výboru vždy společně. V ostatních případech podepisuje se předseda výboru samostatně. Ve stanovách našeho SVJ: Jde-li o písemný právní úkon, který činí výbor, musí být podepsán předsedou nebo v jeho zastoupení místopředsedou a dalším členem výboru.

Ve znění zápisu SVJ (OR) je určení kdo podepisuje (zdá se) jasné. Znění ve stanovách (vzorové) umožňuje podle mě dvojí výklad:

zatékání do bytu

Vložil RadekP, 7. Prosinec 2010 - 22:29 ::

Dobrý den,

na jaře jsem si koupil družstevní byt 3 + 1 v posledním 11. patře panelového domu. Po prvním dešti jsem bohužel zjistil, že do bytu zatéká. Dle bytového družstva je střecha nová. Po kroupách před několika měsících byla střecha zničena a zatékalo do bytu i sousedům. Po opravě střechy stále zatéká a družstvo po stálých urgencích jen tvrdí, že už nevědi, čím to je.

V zimních dnech se na plastových oknech sráží voda a dochází k plísním na oknech a nyní už i kolem rámů oken. Protože se jedná o poslední patro, není možné obývák vytopit nad 22°C a vlhkost jsem tam naměřil někdy až na 80%.

Zneužití veřejně přístupných digitalizovaných podpisových vzorů v OR

Vložil Anonymous, 6. Prosinec 2010 - 9:29 ::

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na jednu záležitost.

Jsem členem SVJ. To je zaneseno v Obchodním rejstříku. Součástí Sbírky listik jsou i podpisové vzory členů výboru v již digitalizované podobě (kromě podpisu jsou tam ještě jméno, r.č., trvalé bydliště, název našeho SVJ a jeho IČO). Tzn. kdokoli si může na internetu tyto podpisové vzory prohlížet či stáhnout a získá tak prakticky všechny informace jak o členech výboru tak i o SVJ. Není již problém si zjistit k našemu SVJ čísla účtů, neboť ta jsou zveřejněná na webu SVJ společně s odkazem na vstup do transparentního účtu u Raiffeisenbank, který informaci o č. účtu také obsahuje. Dle vyjádření výboru je zveřejnění podpisových vzorů sice nepříjemné, ale naprosto v souladu s Obchodním zákoníkem a transparentní účet odhlasovalo shromáždění.

Vyúčtování SV

Vložil SVJ537, 5. Prosinec 2010 - 22:28 ::

Jak postupovat při vyúčtování, když je v bytovém domě v současné době více jak bytů bez vodoměru, ti co mají vodoměr si jej nechávají cejchovat. Provést vyúčtování u všech bytů podle osob a na vodoměry nebrat zřetel? A prosím podle jaké vyhlášky postupovat? Děkuji za odpověď G.

Darování bytu

Vložil Anonymous, 5. Prosinec 2010 - 12:40 ::

Dobrý den, co mám jako pověřený vlasník udělat pokud se na našem domě jden byt daruje. Musí se nekdě zapsat nový vlastník/člen na soudu?

Děkuji Petr

Dohoda místo klasických odměn

Vložil Anonymous, 4. Prosinec 2010 - 9:04 ::

Pěkný den. Mohu se zeptat na Váš názor, jestli je možné, aby si výbor nevyplácel odměny klasicky, ale každý jeho člen uzavřel s SVJ Dohodu o pracovní činnosti, která není v popisu funkce člena výboru, a takto byl výbor odměněn jednou ročně za svou činnost? Stanovy jaksi na odměny výboru vůbec nepamatují, a nikdo neví jak to je možné udělat. BD tento postup poradilo, prý jako lepší, že nemusí SVJ platit ZP a SP. Tak jen pro informaci, co si myslíte? Děkuji. JN

Plná moc.

Vložil Anonymous, 2. Prosinec 2010 - 23:31 ::

Plné moci předané členy SVJ dosahují mnohdy více než 25% přítomných na Shromáždění. Jsou důsledkem nežádoucích závěrů a usnesení. Většinu těchto plných mocí má výbor SVJ.

Plnou moc chápu v případě skutečného zanepráznění člena SVJ (nemoc, služební cesta,…)

Jaký je Váš názor a praxe v jiných SVJ.

Jezule 02.12.2010

Odměny - sociální pojištění u Bytových družstev

Vložil M.K., 2. Prosinec 2010 - 20:05 ::

Účetnictví BD

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestliže mám odměny statutárních orgánů u BD – platí se ZP (4,5%,9%) + 15% daň z příjmu. Pokud však odměna přesáhně 5.900,– Kč za měsíc – musí se platit také sociáolní pojištění z odměn st.org. ? Pokud vyplatí odměny 1 x za rok např. 22.000,–Kč – musí se platit z toho sociální pojištění ? Jedná se o Bytová družstva ne SVJ. Děkuji M.K.

Syndikovat obsah