Ostatní
správce a účetní na DPP
Dobrý den, nepodařilo se mi najít jednoznačnou odpověď. Naše SVJ odhlasovalo samosprávu. Je možné aby účetní z řady vlastníků vykonávala tuto činnost na DPP? Je možné aby správce z řad vlastníků vykonával tuto činnost na DPP? Je možné aby odměna statutárnímu orgánu byla 0,–Kč? Ani v zákonech ani stanovách jsem nenašla nic, co by to výslovně zakazovalo. Na druhou stranu bývalý správce prohlašuje, že FÚ postihuje, pokud správu někdo na DPP vykonává. Ve stanovách se ale píše pouze o smlouvě, nevím tedy zda Dohoda o provedení práce je smlouva či ne.
Hlášení nájemníka
Dobrý den!
Prosím o radu, a to zda je vlastník povinen hlásit nájemníky v bytě. Zajímá mě především, zda mu to ukládá nějaký zákon nebo vyhláška, když to stanovy předmětného SVJ vůbec neřeší.
Předem děkuji za odpověď Alenka Malá.
Způsob hlasování - dotaz pro lake
Prosím příspívatele zn. lake zodpovědět následující dotez. Můj dotaz se týká způsobu hlasování na shromáždění. Jakým způsobem je nutné hlasovat? Je nutné hlasovat kdo je pro, kdo je proti, kdo se zdržel? Nebo stačí kdo je proti a kdo se zdržel? Prosím o vysvětlení. Děkuji. Eva
Odvolánívýboru SVJ
Dne 11.12.2010 na shromáždění SVJ jsme odvolali stávající výbor. Jako důvod bylo to, že předseda s námi odmítal komunikovat, nechtěl nám úkázat jakékoliv doklady, které dostával od správce a utráceli zbytečně peníze vlastníků atd. Nový výbor na tomto shromáždění nebyl zvolen. (Dne 30.12.2010 máme nové volby, snad to tentokrát vyjde). Správci SVJ i bývalému výboru jsme poslali dopis, že kromě nutných plateb, nebo havárií, nesmí čerpat z fondu žádné peníze. Chtěl bych vědět, jak dlouho po odvolání, může bývalý výbor hospodařit s penězi SVJ. Bývalý předseda výboru totiž prohásil, že odvolání bylo protizákonné a na dotaz – podle jakého zákona, nebo §, odpověděl -„Protože jsem to řekl já a ať si to najdeme sami.“ a správce SVJ mu jde tzv. na ruku. Prohlásil(správce), že dokud je bývalý výbor zapsán v Obchodním rejstříku tak je stále ve funkci
Balkony a vlastnický podíl
Dobrý den,rád bych věděl,zda jsou výpočty pro naše SVJ týkající se platby do FO a výše podílů správné.Uvedu dva byty 1+2pokoje, jeden v přízemí a jeden v 1.poschodí. Celkem je v domě 12 bytů, 4 v přízemí, 8 podlažních ,z toho jeden s půdní přístavbou. Na ustavující schůzi jsme se dohodli na platbu 25,–Kč za 1m2 obytné plochy do FO.Podle smluv,kterými město byty prodalo nájemníkům nejsou balkony započítány do podlahové plochy i když jsou přístupné pouze z bytu a je nesmysl uvádět je jako společné prostory. Tedy do celkové plochy bytů v poschodích se započítávají plochy balkonů, ale do FO se tyto plochy pro placení nezapočítávají, viz uvedený byt v poschodí,kdy 66,0m-2,6m = 63,4m x 25 = 1 585,–Kč, a tak aniž přispívají více do FO mají větší podíly
Rušení nočního klidu
Dobrý den, chci se zeptat, jaké mám jako majitel bytu možnosti, jak řešit situaci s problémovým sousedem?
- soused dělá hluk – pouští hlasitě hudbu tak, že to je slyšet i cítit (vibrace) – navečer, v noci, ve svátky
- soused je majitel bytu (se zástavou)
- v bytě je nahlášen sám, bydlí s ním minimálně další 2 osoby
- soused čas od času neplatí nájem (naposledy 2×)
- jdeme- li si stěžovat, soused je pod vlivem drog, takže nevnímá
- SVJ toto nechce řešit, prý tu jsou kvůli technickým záležitostem, ne kvůli vztahům mezi sousedy
- policie toto nemá pravomoc řešit a odkazuje nás na magistrát (tam se chystáme), naposledy jim soused ani neotevřel…
Zlá sousedka!!
Prosím..nevím si rady se sousedkou,která bydlí nademnou a dělá mi naschvály!Zkoušela jsem to domluvou!vysmála se mi do očí!Prý se to tu dělá od jakživa.Nepomohla stížnost výboru.Udělali si schuzi beze mne a sousedka dostala jen napomenutí.Jen přišla domu,řádila jak tajfun!!Pověsím si na balkon prádlo..nutně musí vyklepat koberečky a drobky,povlíká pěřiny,zalévá kytky,hlína je na prádle atd.V zimě si shazuje sníh,nemuže mimo muj satelit,ale schválně mi sníh háže na něj!Pak nám nejde televize…směje se mi do očí a ještě mi nadává!!Opět nem
Problémy s vch.dveřmi a naschvály sousedky!!
Prosím o radu!!Jsme SVJ,jde o starší cihlové zástavby,kde většinou bydlí duchodci!Bydlí tu většinou od začátku a dělají si co uznaji oni za vhodné.Patřím mezi přistěhovalce,tudíž když mám problém-mám smulu.Domovník je duchodce,který hájí jen své zájmy a nikdo s ním nepohne!!A já tudíž nevím ,jak na ně!!1-bydlím ve druhém patře.Vchodové dveře jsou dřevěné a zavírá je Brano.Duchodci si neotevírají klíčema.ale vráží do dveří!Dítě má na dveřma pokojík,takže ráno jsme vzhuru od 5-ti hodin,kdy začínají lidé chodit do práce a večer
Úklid - dohodou o pracovní činnosti.
Dobrý den. Prosím, určitě je to většině jasné. Chci se jen ujistit. Na shromáždění jsme odsouhlasili, že již nebudeme zajišťovat úklid pouze prvního podlaží (vstupní prostory, kočárkárna,…) každý vlastník svépomocí, ale že do záloh na služby zahrneme položku „úklid společných prostor“. Z domu o tuto službu má zájem paní na mateřské (v dubnu ji bude končit). Na výboru jsme připravili a předběžně projednali se zájemkyni o úklid podmínky. Současně projevil o tuto službu vedlejší dům, který však rozhodl o kompletním úklidu (i na patrech) externí službou. Má zájem o tu samou osobu.
Prasklý odpad
Dobrý den. Prosím o radu. V domě se ucpal odpad v hlavní stoupačce a voda mi vyplavila byt. Hned jsem zavolala firmu a dala to opravit. A to je kámen úrazu. Chtěla jsem, aby mi to SVJ proplatilo a předseda neměl námitky. Jenže se ohradil jeden vlastník s tím, že na havárie máme smluvenou firmu a ta by to prý udělala levněji a prý se mi proplatí cena, za jakou by to udělala smluvní firma. Víte, já v první chvíli na tohle opravdu nepomyslela, jednalo se sice o odpad ve spol. částech domu, ale chtěla jsem zahránit co se dá. Prosím, mám nárok na proplacení nebo ne?

Poslední komentáře